Dieta pentru fertilitate MASCULINĂ: Doi nutriționiști explică ce le recomandă pacienților lor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Astenie
Astenie

Da, există o dietă care poate ameliora infertilitatea masculină. Doi nutriționiști medicali arată că anumite alimente au efecte benefice, în timp ce altele ar trebui evitate. Iată care sunt acestea:

Rob Hobson, un nutriționist de la Healthspan și nutriționistul medical Dr Sarah Brewer, subliniază scăderea fertilității masculine în ultimele decade. Ei au analizat studiile disponbile și au ajuns la concluzia că bărbații care se confruntă cu o scădere a infertilității ar trebui să aibă o anumită dietă. 

Infertilitatea, o problemă din ce în ce mai gravă

Cercetările sugerează că unul din șapte cupluri poate avea dificultăți în a concepe. În jumătate din toate cazurile, fertilitatea masculină poate fi problema. Între 30-80% dintre cazurile de infertilitate la bărbați sunt cauzate de stresul oxidativ cauzat de factorii de stil de viață. Dificultatea conceperii pare a fi în creștere, mai ales că mai multe cupluri încearcă să conceapă într-o etapă adultă de mijloc a vieții lor.

Cercetările sugerează că în SUA aproximativ o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de problemele de fertilitate la bărbați, iar în Marea Britanie, unul din fiecare șapte cupluri poate avea dificultăți de concepere, ceea ce echivalează cu aproximativ 3,5 milioane de oameni.

În ultimele câteva decenii, concentrația spermatozoizilor a scăzut cu mai mult de 50%, fără nicio dovadă de „echilibrare", conform unei meta-analize realizate de Universitatea Ebraică din Ierusalim (2017).

Acest studiu a analizat rezultatele din 185 de studii efectuate la aproape 43.000 de bărbați din America de Nord, Europa și Australia, care au arătat o scădere semnificativă a sănătății reproductive masculine, deși cercetătorii au notat că este nevoie de mai multe studii pentru a explora motivul acestui declin.

Poate dieta îmbunătăți fertilitatea masculină?

Exact modul în care stilul de viață este conectat la fertilitate la bărbați este încă un subiect controversat și cercetat activ, totuși studiile sugerează că dieta poate avea un rol esențial în ceea ce privește nutrienții colectați, substanțele care produc rău și greutatea corporală.

Impactul modelelor dietetice, alimentelor și nutrienților asupra calității și fertilității materialului seminal (probabilitatea conceperii într-o perioadă de timp) a fost explorat într-o revizuire cuprinzătoare a studiilor disponibile până în 2016
Această revizuire publicată în revista Human Reproductive Update a constatat că o dietă bogată în acizi grași omega 3, anumiți antioxidanți (vitamina E, C, beta-caroten, seleniu, zinc și licopen), folat, vitamina D și scăderea conținutului de grăsimi saturate spermă de calitate mai bună, notează cei doi nutriționiști pentru DailyMail.

Anumite alimente, cum ar fi pește, crustacee, păsări de curte, cereale, legume, fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra calității spermei. Dimpotrivă, o dietă bogată în carne prelucrată, lactate cu conținut mare de grăsimi, cafea, alcool și zahăr s-au dovedit a fi în detrimentul calității spermei în unele cazuri.
S-a dovedit că un aport ridicat de alcool, cafeină, carne roșie și cea procesate a avut un impact negativ asupra fertilității, la bărbați.

Stresul oxidativ

Deși există dovezi limitate privind influența alimentației asupra calității materialului seminal, se pare că aproximativ 30-80% dintre cazurile de infertilitate la bărbați sunt cauzate de stresul oxidativ. Acesta apare atunci când producția de specii reactive de oxigen (ROS) depășește disponibilitatea antioxidanților necesari pentru neutralizarea daunelor provocate de acestea. O concentrație ridicată de ROS în celulele spermatozoizilor poate modifica ADN-ul lor și poate avea un impact asupra motilității, vitalității și concentrației spermei, care poate avea un impact asupra fertilității la bărbați.

Factorii comuni care induc stresul oxidativ sunt factorii de stil de viață:

1. Fumatul

Fumatul mărește nivelul de ROS, în timp ce, de asemenea, epuizează corpul de antioxidanți, cum ar fi vitamina C. Acest obicei prost poate încuraja, de asemenea, inflamația în organism și crește numărul de leucocite (celulele imune) din testicule. Fumatul poate avea și un impact asupra impotenței (nicotina împiedică fluxul sanguin prin constricția arterelor mici, cum ar fi cele găsite în penis).

2. Alcoolul

Consumul de alcool excesiv poate avea un impact asupra formei spermatozoizilor și o beție serioasă îi poate distruge pentru câteva luni. Produsul toxic al descompunerii alcoolului este numit acetaldehidă, care interacționează cu grăsimi și proteine pentru a produce ROS.

3. Obezitatea

Obezitatea poate crește producția de ROS și poate determina dereglarea hormonilor, care s-a dovedit a afecta negativ calitatea spermei. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru diabet zaharat, care este o cauză principală de impotență.

4. Stresul

Câteva studii au arătat că stresul poate crește nivelul de ROS în plasma seminală, reducând în același timp protecția oferită de antioxidanți. Acest dezechilibru va duce în cele din urmă la o reducere a calității spermei.

Ce fel de alimente pot promova fertilitatea la bărbați?

1. Fructe și legume

Aceste grupuri de alimente sunt bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele C și A, polifenoli, magneziu, folat și fibre, care acționează ca și antioxidanți în organism. Cercetările au sugerat o asociere directă între producția de ROS în celulele spermatozoizilor și consumul de antioxidanți, care ajută la reducerea acestor daune neutralizându-le.

Folatul din legumele verzi este considerat a fi esențial în producerea de spermatozoizi prin rolul său în întreținerea ADN-ului și sinteza proteinelor. Fibrele ajută la reducerea estrogenului, nivelurile scăzute fiind esențiale pentru fertilitatea normală la bărbați. Uleiul de pește gras este bogat în acizii grași omega 3 EPA și DHA, care joacă un rol important în proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale enzimelor.

2. Alimente bogate în zinc, seleniu și vitamina C

Zincul se găsește în alimente precum carnea, brânza, cerealele integrale și nuci. Insuficiența aportului de zinc în dietă a fost legată de scăderea numărului de spermatozoizi și de reducerea nivelului de testosteron. Bărbații ar trebui să obțină din alimente 10 mg de zinc pe zi. Seleniul se găsește în alimente precum nuci de Brazilia, pești, păsări și ouă. Acest mineral este necesar pentru producția și dezvoltarea spermei normale, iar bărbații ar trebui să obține din alimente circa 55 mcg pe zi. Vitamina C se crede că ajută la prevenirea aglutinării spermatozoizilor (obișnuit cu infertilitatea), iar bărbații ar trebui să obține 80 mg pe zi.

Alimente pe care să le eviți

1. Lactate

Aportul de lactate în asociere cu producția de spermă este oarecum controversat, dar teoria arată că aproximativ 75% din laptele pe care îl consumăm provine de la vacile gestante, și poate conține un nivel ridicat de estrogeni naturali care, așa cum am menționat mai sus, ar putea afecta producția de spermă.

2. Carne

Deși nu s-a demonstrat pe deplin, s-a sugerat că de fapt carnea roșie și cea prelucrată pot avea un impact asupra fertilității la bărbați prin intermediul xenobioticilor (în principal xenoestrogeni) utilizați în procesul agricol.

Supraexpunerea la acești compuși, care au efecte estrogenice în organism, poate juca un rol în scăderea calității spermei la bărbați.

3. Zahăr

Consum excesiv de alimente zaharoase poate duce la excesul de greutate și la obezitate, conducând la apariția rezistenței la insulină, care poate influența negativ calitatea spermei ca rezultat al inflamației și stresului oxidativ. Dietele bogate în zahăr pot duce, de asemenea, la dezechilibre ale glucozei din sânge care pot perturba axa hipotalamo-hipofizo-testiculară care afectează producția de spermă.

Pot suplimentele ajuta la fertilitatea masculină?

Suplimentele nu trebuie niciodată să fie considerate un substitut al alimentelor, dar nu toată lumea mănâncă o dietă perfect echilibrată tot timpul și acesta este modul în care ele pot contribui la depășirea oricărei lacune din dietă, dar la recomandarea medicului.

O revizuire vastă a dovezilor privind utilizarea suplimentelor și fertilitatea masculină publicată în Jurnalul Internațional de BioMedicină a Reproducerii (International Journal of Reproductive BioMedicine) a concluzionat că, în majoritatea studiilor, suplimentele antioxidante au îmbunătățit numărul, motilitatea, morfologia și, uneori, integritatea ADN-ului spermatozoizilor.

Combinația dintre vitamina C, E și CoQ10 (coenzima Q10) pare să fie eficientă în îmbunătățirea parametrilor spermei la bărbații infertili. Cercetătorii au descoperit o corelație directă între numărul de spermatozoizi și cantitatea de coenzimă Q10 găsită în lichidul seminal - cu cât nivelul coenzimei Q10 este mai mare, cu atât este mai mare numărul de spermatozoizi.

Zincul este, de asemenea, cunoscut că ar contribui la fertilitate și reproducere normală, deoarece ajută la stabilizarea enzimelor din sperma necesare spermatozoizilor atunci când străpund învelișul ovulului ca să-l fertilizeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel