Dietă. Regula „mănâncă puțin și des”, desființată de nutriționiști

Steluța Indrei |
Data publicării:
Terase, restaurant
Terase, restaurant

Atunci când vorba despre dietă există o abordare generală care se referă la frecvența meselor. Regula „mănâncă puțin și des” este cunoscută de majoritatea celor care vor să slăbească. Dar surpriză! Mai nou, nutriționiștii spun că aceasta se poate transforma într-o mare capcană, care nu duce nicidecum spre slăbire.

„În urmă cu câțiva ani, cu toții credeam că este nevoie de mai multe mese pe zi pentru ca metabolismul să fie alimentat... Că focul trebuie hrănit, iar cuptorul trebuie să ardă continuu. Însă acea teorie este relativă, iar noi cercetări demonstrează că metabolismul nu încetinește dacă nu se mănâncă de mai multe ori pe zi”, a declarat Martha McKittrick, nutriționist newyorkez, cu o experiență de peste 20 de ani în consultanță în domeniul slăbirii, citat de CNN.

Deși mai multe mese pe zi pot ajuta la reducerea senzației de foame și la prevenirea consumului impulsiv de alimente pe parcursul zilei, unele cercetări sugerează că mâncatul des ar putea să nu fie cea mai bună soluție.

Dieta anilor '80 vs nutriția actuală

„În anii '80, a mânca puțin și des era considerat un mod optim pentru pierderea din greutate... însă cercetările realizate pe oameni nu susțin acest lucru”, a spus David Levitsky, profesor de nutriție și psihologie la Universitatea Cornell, care a studiat frecvența meselor și efectele acestui obicei asupra consumului de calorii.

„Se credea că dacă se mănâncă mai des cantitatea de energie stocată ar scădea și ar fi arse mai multe calorii. Însă, experimente controlate efectuate pe oameni au demonstrat că un consum de 12 porții mai mici pe zi în loc de patru mai mari, având același număr de calorii, nu prezintă niciun avantaj din punct de vedere al metabolismului", a explicat acesta.

Și alți experți sunt de acord cu acest lucru. „Frecvența meselor nu afectează rată metabolică și astfel nu are nici un efect direct asupra pierderii din greutate", a declarat Carla Wolper, consultant în nutriție în cadrul organizației ColumbiaDoctors, cu o experiență de 25 de ani la Centrul de cercetare în domeniul obezității din New York.

Unele studii promovează chiar ideea că a mânca de mai puțin de trei ori pe zi ar fi o abordare mai bună în ceea ce privește controlul numărului de calorii. Potrivit unei cercetări, persoanele care au sărit peste micul-dejun au ingerat cu 400 de calorii mai puțin pe parcursul unei zile în comparație cu cele care nu au sărit peste prima masă.

„Dacă numărul meselor este scăzut, aportul total al caloriilor este și el redus", a adăugat Levitsky, autorul principal al cercetării. „Oamenii cred că dacă sar peste micul-dejun vor ajunge să mănânce mai mult mai târziu... însă acest lucru nu se întâmplă. Aportul crește, dar nu atât de mult astfel încât să se egaleze cantitatea peste care s-a sărit", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel