Distrofia musculară Duchenne, posibil tratament inovator

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Semnele de distrofie musculară Duchenne apar la vârste fragede
Semnele de distrofie musculară Duchenne apar la vârste fragede

Cercetătorii de la Spitalul Ottawa și de la Universitatea din Ottawa au descoperit un nou mod de a trata pierderea funcției musculare cauzate de distrofia musculară Duchenne la modelele animale. Conform studiului publicat în jurnalul Cell Stem Cell, ei au restabilit funcția de celule stem musculare afectată de distrofia musculară Duchenne, rezultând o regenerare eficientă a mușchiului și prevenirea pierderii progresive a forței musculare caracteristice bolii.

„Acesta este un pas imens în dezvoltarea unei noi abordări pentru tratarea distrofiei musculare Duchenne", a spus Dr. Michael Rudnicki, cercetător principal și director al Programului de Medicină Regenerativă la Spitalul Ottawa și profesor la Universitatea din Ottawa. „Am fost în măsură să păstrăm puterea musculară și funcția care sunt de obicei pierdute, în timp, în această boală”.

1 din 3.600 de băieți au boala

Distrofia musculară Duchenne este o boală moștenită care slăbește mușchii și provoacă moartea în a doua sau a treia decadă de viață. Aproape unul din 3.600 de băieți trăiesc cu această afecțiune și nu există niciun tratament în prezent.
Echipa condusă de Dr. Rudnicki a descoperit anterior un punct de reper că distrofia musculară Duchenne, care afectează celulele musculare, nu doar fibrele musculare. Celulele stem musculare sunt responsabile pentru repararea fibrelor musculare după leziuni și exerciții fizice. La persoanele cu distrofie musculară Duchenne, celulele stem nu produc suficiente celule musculare. Acest lucru se datorează faptului că le lipsește o proteină numită distrofină, care orientează corect diviziunea celulară necesară pentru a forma noi celule musculare.

Rezultate încurajatoare obținte pe animale de laborator

Cercetătorii au constatat că activarea unei proteine numită receptor pentru factor de creștere epidermică (epidermal growth factor receptor - EGFR) ar putea restabili această cale și poate crea noi celule musculare, fără a fi nevoie de distrofină.

Cercetatorii au inserat o genă care a produs o aprovizionare constantă de EGF în mușchiul unui șoarece cu distrofie musculară Duchenne înainte ca simptomele bolii să fi început. După o lună, șoarecii tratați aveau cu 18% mai multă masă musculară și cicatrizări musculare mai puține decât specimenele netratate. Șoarecii tratați au avut, de asemenea, cu 30% mai multe fibre musculare, iar mușchii au generat cu 32% mai multă forță în comparație cu șoarecii netratați. Funcția musculară a fost restabilită la niveluri aproape normale.

Trebuie găsită o modalitate de administrare

Acest studiu de dovadă-a-conceptului arată că, în fapt, calea de reparare a mușchilor în distrofia musculară Duchenne este corectabilă. Cu toate acestea, EGF nu ar fi un tratament practic, deoarece proteina nu poate călători din sânge în mușchi. Următorul pas al cercetătorilor este să găsească un medicament cu moleculă mică, care să fie capabil să declanșeze această cale și să poată fi ușor administrat prin sânge. Ei vor analiza, de asemenea, efectele pe termen lung ale declanșării acestei căi, deoarece ar putea fi nevoie ca terapia să fie luată de-a lungul vieții.

„Distrofia musculară Duchenne este complexă și probabil că vom avea nevoie de o combinație de tratamente pentru a aborda toate aspectele bolii", a spus dr. Rudnicki, într-un material dat publicității de Spitalul Ottawa.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel