Doar alcoolul - nu și cofeina, dieta sau lipsa de somn - poate declanșa mai multe episoade de fibrilație atrială. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Consumul de alcool
Consumul de alcool

Un nou studiu realizat de cercetători de la UC San Francisco, care a testat posibili declanșatori pentru epioade de fibrilație atrială, inclusiv cofeina, privarea de somn și somnul pe partea stângă, a constatat că numai consumul de alcool a fost asociat în mod constant cu mai multe episoade de boală.

Pentru a afla mai multe despre ce cred pacienții că este vital să fie studiat despre fibrilația atrială, cercetătorii au organizat o sesiune de brainstorming, în 2014. Pacienții au spus că prioritară ar trebuie să fie cercetarea factorilor declanșatori individuali pentru fibrilație atrială, ceea ce a dat naștere studiului I-STOP-AFib, care a permis indivizilor să testeze orice presupun ei că le-ar declanșa episoade de boală. La studiu au participat aproximativ 450 de persoane, dintre care mai mult de jumătate (58%) erau bărbați, iar majoritatea covârșitoare erau albi (92%).

Participanții la studiul clinic randomizat au folosit un dispozitiv mobil de înregistrare a electrocardiogramei împreună cu o aplicație de telefon pentru a înregistra potențiali factori declanșatori, cum ar fi consumul de alcool și cofeină, dormitul pe partea stângă sau faptul că nu dorm suficient, că au mâncat o masă copioasă, că au consumat o băutură rece sau că au aderat la o anumită dietă, angajarea în exerciții fizice sau orice altceva credeau că este relevant pentru fibrilația lor atrială. Deși a mulți participanți au selectat cofeina ca declanșator, la studierea datelor cercetătorii au constatat că nu a existat nicio asociere a acesteia cu fibrilația atrială. (În mod similar, alte cercetări recente de la UCSF nu au reușit să demonstreze o relație între cofeină și aritmii - dimpotrivă, oamenii de știință au descoperit că aceasta poate avea chiar un efect protector).

Autorii studiului, care a fost publicat în JAMA Cardiology (link direct studiu) și a fost prezentat pe 14 noiembrie 2021, la sesiunile anuale științifice ale Asociației Americane a Inimii, au fost surprinși să constate că, deși majoritatea lucrurilor despre care participanții credeau că ar fi legate de fibrilația lor atrială, în realitate nu au fost asociate cu episoade de aritmii cardiace. 

„Deși cofeina a fost cel mai frecvent selectat declanșator în timpul testelor, nu am găsit nicio dovadă a unei relații pe termen scurt între consumul de cofeină și fibrilația atrială. În schimb, consumul de alcool a prezentat în mod constant riscuri crescute de fibrilație atrială”, a arătat autorul principal al studiului, dr Gregory Marcus, care este profesor de medicină în Divizia de Cardiologie de la UCSF

Fibrilația atrială contribuie la peste 150.000 de decese, anual, în Statele Unite, conform datelor CDC (Centrele Federale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), rata mortalității fiind în creștere de peste 20 de ani.

Noul studiu a demonstrat, de fapt, că alcoolul a fost singurul declanșator care a dus în mod constant la mult mai multe episoade de fibrilație atrială auto-raportate.

Metoda de testare individualizată, cunoscută sub numele de „n-of-1”, nu a validat declanșatorii selectați de participant pentru fibrilație atrială. Dar participanții la studiu au raportat mai puține episoade de boală decât cei din grupul de control, iar datele sugerează că anumite comportamente, precum evitarea alcoolului, ar putea reduce riscul de a avea un episod de de fibrilație atrială.

„Acest studiu realizat complet de la distanță, fără site, bazat pe aplicații mobile, sperăm că va deschide calea pentru mulți cercetători și pacienți pentru a efectua experimente similare personalizate pe modelul „n-of-1” care pot oferi informații relevante clinic specifice individului”, a spus Marcus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel