Dr Anca Hâncu, stilul de viață sănătos. Reguli de bază

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Stil de viață sănătos
Stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos are câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmăm cu sfințenie și trebuie să fim foarte atenți să nu cădem în extreme, pentru că sunt foarte periculoase, avertizează dr Anca Hâncu. Iată care sunt acestea:

Cu volumul mare de informații la care avem în ziua de azi acces, am putea crede că stilul de viață sănătos e ceva ușor de definit și de adoptat. Dar asta nu e deloc adevărat. „Stilul de viață sănătos se învață”, explică EXCLUSIV la Interviurile DC Medical, dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină. Și cu toții ar trebui să avem un stil de viață sănătos, că suntem obezi sau foarte slabi. 

E un stil de viață, nu o dietă

„Acest stil de viață sănătos se adresează în primul rând persoanelor care au deja probleme, vorbim de cele care au supraponderalitate și obezitate, cât și persoanele care sunt tinere, normoponderale, sănătoase, dar vor să învețe ce trebuie să facă”, arată medicul. 

Ea atrage atenția și că stilul de viață sănătos e ceva ce adopți pentru toată viața, nu doar până scapi de kilogramele în plus, pentru că el nu înseamnă o cură de slăbire pe termen scurt, mediu sau lung, în sensul prim al expresiei. Ci un mod de a trăi, de a-ți înțelege organismul și de a-l respecta. Tocmai de aceea, de fapt, curele de slăbire, mai ales cele drastice, sunt periculoase. 

Prima regulă: să nu exagerezi

A doua și poate cea mai importantă regulă e că stilul de viață sănătos nu înseamnă exagerări sau diete restrictive.

„În toate trebuie să păstrăm o moderație și un echilibru, să știm să aducem alimente valoroase nutritiv în alimentația noastră, să știm să ne construim o dietă echilibrată, fără să cădem în partea cealaltă, să nu devină o obsesie – care se numește ortorexie – pentru ceea ce mâncăm. Mâncarea este și trebuie să rămână o plăcere, toate alimentele trebuie să își păstreze savoarea, să păstreze un gust bun. Dar un gust minunat pot avea și niște salate cu roșii, cu rucola, cu frunze de spanac, de exemplu. Pentru alții un gust minunat îl reprezintă ceafa de porc, și atunci va trebui să avem grijă la acest echilibru”, arată dr Anca Hâncu.

Dacă e să discutăm pe partea alimentară, „stilul de viață sănătos înseamnă o dietă corectă, adaptată caloric nevoilor organismului nostru” spune nutriționistul.

Asta înseamnă că trebuie să îi dai organismului exact acea cantitate de nutrienți de care are nevoie ca să funcționeze optim. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Există analize care se pot face și există metode prin care un medic nutriționist îți poate stabili exact ce nevoi metabolice ai. 

A doua regulă: sportul

Dar doar alimentația corectă și echilibrată, nu e suficientă. Pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să mai adaugi ceva. 

„Înseamnă și activitate fizică, cel puțin moderată. Nu trebuie toți să facem sport de performanță, dar să facem 30 de minute de mișcare, de plimbare pe zi e suficient”, detaliază dr Anca Hâncu. 

A treia regulă: problemele colaterale

Dar nici cu asta nu s-a terminat. Stilul de viață sănătos mai presupune ceva: „Înseamnă absența fumatului, înseamnă un somn odihnitor, precum și gestionarea stresului", explică cunoscutul nutriționist.

Cum distruge stresul silueta, aflați în video.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel