Dr Florin Ioan Bălănică: Suntem campioni la boli care au legătură cu grăsimea

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Obezitate
Obezitate

Dr Florin Ioan Bălănică, cunoscut specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, a vorbit la Interviurile Dc News și DC Medical, despre stilul de viață al românilor, care ne clasează pe primele locuri în Europa la boli care au legătură cu grăsimea.

Dr Florin Ioan Bălănică critică dietele minune, care promit slabire rapidă, dar care, pe termen lung, nu aduc niciun beneficiu. 

"Stilul de viață este pilula viitorului și va trebui să înlocuiască dietele, chiar dacă vom înțelege sau nu vom înțelege acest lucru.  
Aceste diete minune vor apărea și vor mai apărea și nu se vor termina niciodată. Tocmai pentru că acestea acoperă nevoia majoră, în special emoțională, a oamenilor, de a obține rezultate rapide, fără a face ei ceva în mod special. Adică, fără a se implica. Mai pe românește, eu stau, nu schimb aproape nimic, iau o pilula sau consum anumite alimente, de la anumite ore și în mod cert voi slăbi. Iar dacă mai vorbim despre vin, ciocolată și căpșuni, lucrurile sunt clar în favoarea dietei respective. 

Orice dietă luăm în discuție, vom slăbi cu ea. Dar în mod cert, nu este personalizată, nu este pentru noi, și ne vom întoarce la aceeași greutate de la care am pornit sau chiar mai mult, cu până la 30%, în momentul în care ne vom întoarce la obiceiurile alimentare pe care le aveam înainte. Pentru că noi, oamenii moderni, suntem robii obișnuinței. Facem totul din obișnuință. Așa cum am fost obișnuiți, așa facem", explică medicul. 

 

Potrivit medicului, obiceiurile se formează până la vărsta de 40 de ani, mai apoi, fiind mai greu sa faci o schimbare a stilului de viață. Din acest motiv, dr. Bălănică subliniază necesitatea de a deprinde obiceiuri sănătoase încă din primii ani de viață

 

 "Obiceiurile se formează până în jurul vârstei de 40 de ani, după acea vârstă, schimbarea este foarte dificilă. 

Ați și observat, atunci când vreți să faceți o schimbare, aproape indiferent de vârstă, dar mai ales după 40 de ani, nu numai vorbind de modul alimentar, creierul se opune. Vorbim despre o opoziție la această schimbare. 

Tocmai de aceea schimbarea stilului de viață este atât de dificilă, pe când o pilulă sau  o dietă miraculoasă au mare succes", subliniază acesta. 

 

Acesta afirmă că nu este un fan al asocierii unei persoane publice cu o situație medicală. 

"Trebuie să ne înțelegem, o persoană publică, fie că vorbim despre un cântăreț sau vorbim despre  un actor, au tot respectul nostru pentru ceea ce fac și îl vom urmări dacă prestația artistică este una de bună calitate și ne face plăcere.

Dar nu înseamnă că această persoană este și un model din punct de vedere medical, unde vorbim despre știință.

Iarăși, din păcate, această asociere, vedetă, o metodă medicală, funcționează foarte bine pentru că, în mentalul general, daca ei au reușit, înseamnă că este o metodă validă și foarte bună. Cum nu se poate mai fals", explică specialistul. 

 

România, campioană la boli provocate de grăsime

"Iată că, în România, la fiecare colț de stradă, avem câte un nutriționist sau câte o structură pseudomedicală care se ocupă de scădere în greutate, iar românii se afă pe primele locuri la mortalitate, prin orice fel de boală cronică, și pe primele locuri la obezitate adultului și copilului, la diabetul zaharat al adultului și copilului. 


Suntem campioni la boli care au legătură cu grăsimea. Acestea se numesc fat related diseases. Ori asta trebuie să de pună semne de întrebare foarte serioase și să înțelegem că educația proactivă a oamenilor, începând din copilărie, face diferența. 

Iar înțelegerea structurii individuale, reprezintă cheia către sănătate, sănătatea fiind o alegere. Noi alegem în viață să fim sănătoși sau nu. 
Dacă mâncăm sănătos, facem mișcare, facem managmentul stresului și ne însoțim de persoane cu un stil de viață sănătos, vom fi și noi sănătoși. 

Dacă în schimb vom fi adinamici, vom sta la televizor cu telecomanda în mână, vom mânca ceafă de porc cu cartofi prăjiți în mod constant și vom sfârâii grătarul plin cu mici, nu ne vom apleca asupra comportamentelor alimentare  sănătoase și ne vom însoți de oameni cu aceșeași apucături ca și noi, fără dubiu că nu vom putea fi sănătoși", arată dr. Bălănică. 


Obezi au alte obiceiuri de a se hrăni


"Dacă observați, fără a fi intruzivi în viața oamenilor, când mergeți la restaurat, pentru că acum se vor deschide restaurantele, veți vedea modalitatea diferită în care mănâncă obezul și modalitatea în care mănâncă normoponderalul sau subponderalul. 

Obezul mănâncă și cu ochii și cu gura, și cu urechile, și cu mâinile și cu toată ființa lui, și este într-o grabă și o agitație generală, pe când, normoponderalul sau subponderalul au cu totul alte obiceiuri de a se hrăni, pentru că nimeni nu se îngrașă pentru că mănâncă, ci pentru motivul pentru care mănâncă și din cauza compulsiilor pe care le experimentează", explică medicul. 

 

 

Urmăriți interviul integral aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel