Dr. Mihaela Bilic, anunț bombă: Ciocolata caldă, deliciu dietetic?!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, adepta ideii că nimic nu ne e interzis dacă e cu măsură, reinventează un desert clasic, delicios dar extrem de bogat în calorii. Anunțul bombă e că ciocolata caldă...
„Dacă tot mi-am câștigat reputația de nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert clasic reinterpretat: ciocolată caldă. Prezentă tot mai des pe meniurile cafenelelor și restaurantelor, ciocolata băută din ceașcă / cană tinde să devină vedeta iernii, detronând astfel nu doar ceaiul și cafeaua, dar și vinul fiert- mai delicat de consumat dacă ești la volan", scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Dar, de unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Și care sunt beneficiile ciocolatei?
„Aș spune că nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă, iar ritualul de preparare era extrem de complex și presupunea râșnirea și fierberea boabelor de cacao. Tot la origini ciocolata era considerată un tonic cu proprietăți revigorante și energizante și, asemănător cafelei, avea gust amar. Abia după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită/îndulcită, băutura rezultată prin adaosul de zahăr cucerind rapid toată Europa. Nu știu dacă meritul transformării ei într-un produs solid (tableta de ciocolată) revine Franței sau Elveției, cert este că ciocolata este în prezent produsul premium la categoria dulciuri", explică nutriționistul.
Conține nutrienți valoroși
De ce merită să nu renunțăm la ciocolata caldă?
„Dacă la capitolul plăcerea gustului supremația ei este incontestabilă și la capitolul nutrienți are o mulțime de elemente valoroase în structură, cu condiția să fie o ciocolată de calitate, cu procent mare de cacao. Cât despre calorii, nu merită numărate, atât timp cât porția corectă e de 2-3 bucățele. Important este să știm că ciocolata e un aliment cu densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), dar așa sunt și oleaginoasele (nuci, alune, semințe), brânzeturile, mezelurile etc. Consumul de ciocolată are beneficii reale pentru sănătate, spre deosebire de zahăr care conține doar calorii goale", arată dr. Mihaela Bilic.
Tertipul-minune
Dar, totuși, în varianta comercializată intens acum, ciocolata caldă e o bombă calorică. Există însă o soluție simplă care o transformă într-un deliciu numai bun pentru dietă. Iată care:
„Iar dacă vorbim de densitate calorică mare, care credeți că e metoda practică prin care o putem diminua? Ei bine, ați ghicit: diluând-o cu apă! Din câteva bucățele de ciocolată, pe care există riscul să le înghițim nemestecate, putem obține o ceașcă de lichid cald cu gust de ciocolată pe care să o savurăm pe îndelete timp de câteva minute. Ne întoarcem astfel la un ritual care să necesite o mică pauză, un loc special pentru servire (nu o bei în mers) și un timp mai îndelungat de degustare (fiind fierbinte ești obligat să o sorbi cu înghițituri mici, altfel te-ai ars). Ca variante de rețetă în loc de apă poate fi diluată cu lapte, pentru că și laptele înseamnă 87% apă. În plus fiecare este liber să adauge ingrediente care să o individualizeze și să o aromatizeze în funcție de preferințele personale: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel sau ce combinație simțiți că vă face bine, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ea, ca într-un fondue, bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce, cozonac... S-a deschis sezonul Sărbătorilor de iarnă, deci răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!", conchide nutriționistul.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.