Dr. Mihaela Bilic, anunț bombă: Ciocolata caldă, deliciu dietetic?!
 Un tertip simplu transformă ciocolata caldă dintr-o bombă calorică într-un deliciu de dietă
        Un tertip simplu transformă ciocolata caldă dintr-o bombă calorică într-un deliciu de dietă    
Medicul nutriționist Mihaela Bilic, adepta ideii că nimic nu ne e interzis dacă e cu măsură, reinventează un desert clasic, delicios dar extrem de bogat în calorii. Anunțul bombă e că ciocolata caldă...
„Dacă tot mi-am câștigat reputația de nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert clasic reinterpretat: ciocolată caldă. Prezentă tot mai des pe meniurile cafenelelor și restaurantelor, ciocolata băută din ceașcă / cană tinde să devină vedeta iernii, detronând astfel nu doar ceaiul și cafeaua, dar și vinul fiert- mai delicat de consumat dacă ești la volan", scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Dar, de unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Și care sunt beneficiile ciocolatei?
„Aș spune că nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă, iar ritualul de preparare era extrem de complex și presupunea râșnirea și fierberea boabelor de cacao. Tot la origini ciocolata era considerată un tonic cu proprietăți revigorante și energizante și, asemănător cafelei, avea gust amar. Abia după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită/îndulcită, băutura rezultată prin adaosul de zahăr cucerind rapid toată Europa. Nu știu dacă meritul transformării ei într-un produs solid (tableta de ciocolată) revine Franței sau Elveției, cert este că ciocolata este în prezent produsul premium la categoria dulciuri", explică nutriționistul.
Conține nutrienți valoroși
De ce merită să nu renunțăm la ciocolata caldă?
„Dacă la capitolul plăcerea gustului supremația ei este incontestabilă și la capitolul nutrienți are o mulțime de elemente valoroase în structură, cu condiția să fie o ciocolată de calitate, cu procent mare de cacao. Cât despre calorii, nu merită numărate, atât timp cât porția corectă e de 2-3 bucățele. Important este să știm că ciocolata e un aliment cu densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), dar așa sunt și oleaginoasele (nuci, alune, semințe), brânzeturile, mezelurile etc. Consumul de ciocolată are beneficii reale pentru sănătate, spre deosebire de zahăr care conține doar calorii goale", arată dr. Mihaela Bilic.
Tertipul-minune
Dar, totuși, în varianta comercializată intens acum, ciocolata caldă e o bombă calorică. Există însă o soluție simplă care o transformă într-un deliciu numai bun pentru dietă. Iată care:
„Iar dacă vorbim de densitate calorică mare, care credeți că e metoda practică prin care o putem diminua? Ei bine, ați ghicit: diluând-o cu apă! Din câteva bucățele de ciocolată, pe care există riscul să le înghițim nemestecate, putem obține o ceașcă de lichid cald cu gust de ciocolată pe care să o savurăm pe îndelete timp de câteva minute. Ne întoarcem astfel la un ritual care să necesite o mică pauză, un loc special pentru servire (nu o bei în mers) și un timp mai îndelungat de degustare (fiind fierbinte ești obligat să o sorbi cu înghițituri mici, altfel te-ai ars). Ca variante de rețetă în loc de apă poate fi diluată cu lapte, pentru că și laptele înseamnă 87% apă. În plus fiecare este liber să adauge ingrediente care să o individualizeze și să o aromatizeze în funcție de preferințele personale: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel sau ce combinație simțiți că vă face bine, totul e permis! Nu mai spun că puteți înmuia în ea, ca într-un fondue, bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce, cozonac... S-a deschis sezonul Sărbătorilor de iarnă, deci răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!", conchide nutriționistul.
- 
                        Semnele care ar putea indica reîncarnarea31.10.2025, 22:28
- 
                        
- 
                        Infecția cu COVID în sarcină, legată de risc dublu de autism la bebeluși31.10.2025, 19:27
- 
                        
- 
                        
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.

 
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            