Dr. Mihaela Bilic, cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare

Ne abținem de la dulciuri, nu mâncăm lucruri procesate dar când vine vorba de băuturi răcoritoare nu le acordăm aceeași atenție. De ce? Pentru că ni se pare că, lichide fiind, nu pot să fie așa...
E ușor să cădem în capcana băuturilor, mai ales cele răcoritoare dulci, pentru că ne lăsăm înșelați de faptul că sunt lichide, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc", arată nutriționistul.
În fapt, acestea sunt la fel de bogate în calorii ca o masă, doar că nu la fel de hrănitoare.
„Nu consumați caloriile în formă lichidă" este recomandarea esențială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr (așa cum avem în băuturile răcoritoare) și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu „materie primă" din care se produce ușor grăsime de depozit-și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen. Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi!", arată dr. Mihaela Bilic.
Și 7 lingurițe de zahăr într-un pahar
Apoi, notează ea, avem tendința să ne facem singuri băuturi răcoritoare – bombe calorice.
„Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun "zahăr" mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă".
Dar de ce, când bem astfel de lichide, nu sesizăm pericolul? Răspunsul, spune medicul, e năucitor!
„Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon „ascund" zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate „sabota" și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leșinătir de neapetisante. Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar "bugetul" caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile", ne sfătuiește Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu