Dr. Mihaela Bilic, cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare
Ne abținem de la dulciuri, nu mâncăm lucruri procesate dar când vine vorba de băuturi răcoritoare nu le acordăm aceeași atenție. De ce? Pentru că ni se pare că, lichide fiind, nu pot să fie așa...
E ușor să cădem în capcana băuturilor, mai ales cele răcoritoare dulci, pentru că ne lăsăm înșelați de faptul că sunt lichide, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc", arată nutriționistul.
În fapt, acestea sunt la fel de bogate în calorii ca o masă, doar că nu la fel de hrănitoare.
„Nu consumați caloriile în formă lichidă" este recomandarea esențială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr (așa cum avem în băuturile răcoritoare) și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu „materie primă" din care se produce ușor grăsime de depozit-și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen. Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi!", arată dr. Mihaela Bilic.
Și 7 lingurițe de zahăr într-un pahar
Apoi, notează ea, avem tendința să ne facem singuri băuturi răcoritoare – bombe calorice.
„Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun "zahăr" mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă".
Dar de ce, când bem astfel de lichide, nu sesizăm pericolul? Răspunsul, spune medicul, e năucitor!
„Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon „ascund" zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate „sabota" și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leșinătir de neapetisante. Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar "bugetul" caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile", ne sfătuiește Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
