Dr. Mihaela Bilic, cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare
Ne abținem de la dulciuri, nu mâncăm lucruri procesate dar când vine vorba de băuturi răcoritoare nu le acordăm aceeași atenție. De ce? Pentru că ni se pare că, lichide fiind, nu pot să fie așa...
E ușor să cădem în capcana băuturilor, mai ales cele răcoritoare dulci, pentru că ne lăsăm înșelați de faptul că sunt lichide, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc", arată nutriționistul.
În fapt, acestea sunt la fel de bogate în calorii ca o masă, doar că nu la fel de hrănitoare.
„Nu consumați caloriile în formă lichidă" este recomandarea esențială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr (așa cum avem în băuturile răcoritoare) și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu „materie primă" din care se produce ușor grăsime de depozit-și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen. Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi!", arată dr. Mihaela Bilic.
Și 7 lingurițe de zahăr într-un pahar
Apoi, notează ea, avem tendința să ne facem singuri băuturi răcoritoare – bombe calorice.
„Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun "zahăr" mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă".
Dar de ce, când bem astfel de lichide, nu sesizăm pericolul? Răspunsul, spune medicul, e năucitor!
„Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon „ascund" zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate „sabota" și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leșinătir de neapetisante. Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar "bugetul" caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile", ne sfătuiește Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
