Dr. Silviu Dumitrescu: Insuficiența cardiacă, simptomele și cauzele ei

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”
Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”

Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șef de lucrări, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DCMEDICAL, ce este insuficiența cardiacă, care sunt simptomele și cauzele ei.

Lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, șeful Secției Cardiologie 1 de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DCMEDICAL, că „insuficiența cardiacă reprezintă, în acest moment, un diagnostic din ce în ce mai frecvent, pe care-l întâlnim atât în România, cât și în toată Europa, pentru că populația tinde să îmbătrânească".

Simptomele cele mai comune ale afecțiunii

Medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, Silviu Dumitrescu arată că această afecțiune se manifestă, de obicei, la o vârstă mai înaintată. „Sigur, însă, că nu doar cei vârstnici fac insuficiență cardiacă și din acest motiv cred că este important ca toată lumea să știe când ar trebui să se îngrijoreze în acest sens”.

Practic, arată cardiologul, insuficiența cardiacă este o stare în care inima nu poate să asigure un debit suficient de sânge mai ales în circumstanțe de solicitare mai mare.

„Unul dintre semnele principale este oboseala. Apariția oboselii trebuie să ne îngrijoreze dacă eforturi pe care le puteam face înainte cu ușurință înainte devin din ce în ce mai dificil de făcut. De asemenea, lipsa de aer, dispneea cum spunem în limbaj medical, este un semn că inima nu poate primi cum trebuie sângele de la plămân. Și apariția dispneei, a lipsei de aer la eforturi mici, eforturi care înainte nu presupuneau această dispnee, de asemenea trebuie să ne îndrume către medic".

Unii bolnavi, dificil de diagnosticat

Partea cea mai proastă, remarcă medicul, este aceea că de multe ori persoanele care au insuficiență cardiacă nu realizează că sunt bolnavi pentru că, involuntar, încearcă să se adapteze noilor probleme de respirație și de rezistență scăzută la orice fel de efort.

„Există situații în care o persoană care are o insuficiență cardiacă își limitează activitatea într-atât încât, întrebată dacă obosește, ne spune că nu. Evident că dacă îl întrebi ce efort face, îți dai seama că de fapt nu mai face niciun fel de efort. Sigur, oboseala este ceva extrem de subiectiv. Și care e influențat și de altceva decât de debitul cardiac și de capacitatea inimii de a asigura un debit adecvat. Cu toate astea, spuneam că dacă toleranța la efort se modifică semnificativ într-un interval de timp relativ scurt, e un semn de alarmă. Pentru o persoană decondiționată fizic care nu este antrenată sigur că acest lucru este și mai dificil de evaluat pentru că dacă, de felul tău nu faci mișcare, și apoi încerci să faci un pic de efort, vei obosi cu certitudine prin decondiționarea fizică".

Când trebuie să mergi urgent la medic

Dar, apariția dispneei și a fatigabilității, la un efort pe care înainte puteam să-l facem cu ușurință, „înseamnă că ceva s-a schimbat și că trebuie să vedem ce s-a schimbat. Sigur, ne ajută medicul să ne spună dacă dispneea și dacă fatigabilitatea sunt consecințe ale insuficienței cardiace sau dacă sunt doar decondiționare fizică".

Așa că mai bine să mergem la medic degeaba „decât să stăm cu aceste simptome și să ajungem într-o etapă a insuficienței cardiace în care intervențiile terapeutice sunt mult mai dificile”.

Specialistul nu recomandă însă să mergem direct la medicul cardiolog. „Primul medic pe care ar trebui să-l consultăm, e medicul de familie".

Ce investigații îți va face medicul ca să vadă dacă ai sau nu insuficiență cardiacă, vezi în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel