Echilibrul fierului în organism: esențial, dar periculos pentru creier. Antioxidanții și vitaminele care reduc acumularea de fier în creier

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fier creier Foto Freepik
Fier creier Foto Freepik

O dietă echilibrată, bogată în antioxidanți și nutrienți, poate preveni acumularea excesivă de fier în creier, contribuind la încetinirea declinului cognitiv asociat îmbătrânirii.

Vezi și: Ortorexia: obsesia cu mâncatul sănătos. O tulburare modernă a obiceiurilor alimentare

Fierul este un mineral esențial pentru organism, dar acumularea excesivă în creier poate duce la probleme cognitive pe măsură ce îmbătrânim. Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au descoperit că anumiți nutrienți din dieta unei persoane pot contribui la reducerea cantității de fier acumulat în creier, ceea ce ar putea reduce riscul de declin cognitiv.

Fierul este esențial pentru funcționarea organismului, deoarece creează hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni în alte zone, stochează oxigenul în mușchi, este crucial pentru producerea hormonilor și a măduvei osoase și menține sistemul imunitar.

Pe măsură ce îmbătrânim, prea mult fier se poate acumula în creier, ceea ce a fost legat de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer și demența. Studiul a fost publicat în revista Neurobiology of Aging.

Cum îmbătrânirea perturbă reglarea fierului non-hemic în creier

Cercetătorii de la Universitatea din Kentucky au descoperit că îmbătrânirea poate perturba reglarea fierului non-hematic în creier. Fierul non-hem, care se găsește atât în produsele vegetale, cât și în cele animale, reprezintă aproximativ 90% din fierul consumat prin alimente.

Acest fier este esențial pentru sănătatea creierului, jucând un rol cheie în funcțiile celulare esențiale. Cu toate acestea, atunci când este nereglementat, acesta poate perturba procesele celulare și deteriora neuronii, celulele gliale și mielina.

Pentru a atenua acest risc, celulele creierului stochează fierul în complexe protectoare precum feritina, care sunt sigure și netoxice pentru celulă. Cu toate acestea, pentru ca fierul să își îndeplinească rolul în funcțiile celulare, trebuie mai întâi să fie eliberat din aceste complexe.

Pe măsură ce îmbătrânim, acest sistem complex de reglementare este perturbat, ducând la acumularea de fier nelegat sau non-hem în afara complexelor de protecție. Acest dezechilibru a fost asociat cu rezultate cognitive negative, astfel încât studiul se concentrează pe acest domeniu critic.

Acumularea de fier în creier afectează memoria

Studiul a constatat că un aport mai mare de antioxidanți, vitamine, nutrienți care elimină fierul și acizi grași polinesaturați este legat de scăderea nivelului de fier din creier și de îmbunătățirea performanțelor memoriei de lucru.

Studiul a urmărit 72 de adulți în vârstă și le-a măsurat nivelurile de fier din creier utilizând cartografierea cantitativă a susceptibilității. Cercetătorii au examinat, de asemenea, dietele și performanțele cognitive ale participanților.

Ei au constatat că participanții au prezentat o acumulare de fier atât în regiunile corticale, cât și în cele subcorticale ale creierului pe o perioadă de trei ani, care a fost asociată cu o înrăutățire a memoriei episodice și a funcției executive. Studiul evidențiază sensibilitatea modalității RMN de a detecta creșteri ale fierului din creier pe o perioadă scurtă de trei ani și semnificația cognitivă a acestor creșteri.

Regiunile creierului în care a fost observată acumularea de fier au servit și sunt asociate cu memoria episodică și funcția executivă, iar acumularea de fier în aceste regiuni a fost legată de declinul acestor funcții cognitive.

Foto Freepik @neilurs

Nutrienții care ajută la reducerea acumulării de fier în creier

Cercetătorii au descoperit că anumiți nutrienți pot contribui la reducerea acumulării de fier în creier. Participanții care au avut un consum de bază mai mare de antioxidanți, vitamine, nutrienți care elimină fierul și acizi grași polinesaturați au prezentat o acumulare semnificativ mai redusă de fier în creier pe o perioadă de trei ani.

Acest lucru sugerează că acumularea de fier în creier în timpul îmbătrânirii ar putea să nu fie un proces inevitabil, ci ar putea fi influențată de alegerile dietetice. Constatările ar putea deschide calea pentru viitoare studii clinice randomizate pentru a investiga impactul intervențiilor nutriționale specifice asupra acumulării de fier în creier și a funcției cognitive.

Următorul pas este identificarea și rafinarea listei de nutrienți specifici care pot atenua efectele acumulării de fier în creier legate de vârstă asupra cogniției, examinând modul în care acești nutrienți interacționează cu obiceiurile alimentare generale.

Un studiu realizat de Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John's Health Center își propune să îmbunătățească sănătatea creierului cu ajutorul dietei prin detectarea nivelului de fier din creier printr-o tehnică bazată pe RMN.

Clifford Segil este curios cu privire la modul în care fierul pătrunde în sistemul nervos central prin bariera hematoencefalică și consideră că studiile axate pe sănătatea creierului cu ajutorul dietei sunt utile. Acesta speră, de asemenea, să reproducă studiul la pacienții care primesc suplimente de fier pentru anemie pentru a vedea dacă acest lucru duce la modificări detectabile ale nivelului de fier din creier.

Citește și: Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori

Cum să reduci acumularea de fier din creier din cauza îmbătrânirii

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, oferă sfaturi pentru reducerea acumulării de fier în creier din cauza îmbătrânirii. Recomandă încorporarea de produse proaspete zilnic, cum ar fi trei porții de legume și două porții de fructe din diverse surse, pentru a furniza nutrienții și antioxidanții necesari.

Dieticianul recomandă, de asemenea, monitorizarea surselor heme și non-heme de aport de fier pentru a asigura un consum adecvat. Un model alimentar bogat în nutrienți, precum dieta mediteraneană, dieta DASH sau dietele centrate pe plante cu grăsimi sănătoase, poate oferi o apărare solidă împotriva acumulării de fier și a deteriorării cognitive rapide.

Evaluarea periodică a aportului de suplimente este, de asemenea, esențială pentru a se asigura că nu există cantități excesive de minerale care afectează acumularea de fier.

Monique Richard subliniază că o nutriție adecvată și optimă este esențială pentru neuroplasticitate și sănătatea cognitivă, dar subliniază, de asemenea, importanța activităților care stimulează creierul, a mișcării corpului, a unui somn odihnitor adecvat, a aerului proaspăt, a unei hidratări adecvate, a mediilor calme și a interacțiunii sociale. Acești factori contribuie la menținerea sănătății generale și a funcției cognitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel