Efectul yo-yo: cum afectează organismul și cum îl eviți

Angela Sabău |
Data publicării:
Greutatea corporală
Greutatea corporală

Efectul yo-yo, recâștigarea în greutate după o perioadă de slăbire, are efecte negative, chiar periculoase, asupra sănătății. Iată câteva metode de a-l evita.

Efectul Yo-Yo, care definește recâștigarea rapidă în greutate după o pierdere inițială considerabilă ca urmare a unei diete, poate crește procentul de grăsime corporală, poate încetini metabolismul și chiar vă poate crește riscul de boli care pun viața în pericol.

„Când greutatea se pierde și se recâștigă rapid, greutatea recâștigată este de obicei țesutul adipos, mai degrabă decât țesutul muscular, care poate crește procentul total de grăsime corporală în timp”, explică Melissa Hoover, dietetician autorizat, înregistrat în Piemont,

„În plus, majoritatea persoanelor care ajung la efectul yo-yo se concentrează în principal pe consumul de alimente și nu stabilesc obiceiuri precum exercițiu fizic, care ajuta la conservarea țesutului muscular important. Acest lucru duce în cele din urmă la pierderea masei musculare și a forței corpului.”

Ea adaugă: „efectul Yo-yo, recreșterea în greutate a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli, inclusiv ficat gras, diabet, și boli de inimă."

Cum să mențineți pierderea în greutate pe termen lung

Menținerea unei greutăți sănătoase este cheia pentru o sănătate generală bună.

Iată câteva sfaturi de la specialiști pentru menținerea unei greutăți sănătoase:

Fiți atent la alimentație. „Concentrarea pe o alimentație atentă în loc de o alimentație restrictivă este un loc bun pentru a începe”, spune Hansen. „Mâncatul conștient este procesul de a lucra cu indiciile de foame ale corpului și sentimentele de sațietate pentru a ști când trebuie să mănânci sau să nu mai mănânci. De asemenea, se concentrează pe alegerea alimentelor care oferă nutriție, mai degrabă decât sare, zahăr, grăsimi, dureri de stomac sau comă alimentară. ”

Înainte de a mânca, întrebați-vă dacă vă este sete sau doar vă plictisiți. „Beți un pahar cu apă și așteptați 10 minute”, sugerează ea. „Dacă doar plictiseala e motivul pentru care ați vrut să mâncați, renunțați, găsiți alte preocupări. Dacă vă e foame frecvent, gândiți-vă dacă prânzul a fost sau nu suficient de mare și dacă conținea proteine ​​și grăsimi”, spune Hansen. „Poate că erau doar amidonuri sau zaharuri goale și acum stomacul este gol din nou.”

Asociați alimentele potrivite. „Dacă stomacul este gol, mâncați ceva care vă va da sațietate”, spune ea. „Dieteticienii sugerează adesea asocierea fructelor sau legumelor cu nuci, hummus sau lactate neîndulcite, deoarece aceste combinații conțin fibre, proteine ​​și grăsimi - substanțe nutritive care se digeră lent, făcându-vă să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.”

Mâncați regulat. „Consumul de mese regulate va contribui, de asemenea, la evitarea episoadelor extreme de foame care duc adesea la supraalimentarea cu tot ceea ce este ușor de luat”, explică ea.

Faceți mișcare fizică. A avea masă musculară slabă mărește metabolismul, ceea ce vă ajută să păstrați greutatea. Adăugați antrenament de forță rutinei de antrenament de două ori pe săptămână, în plus față de 150 de minute de exerciții cardio de intensitate moderată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel