Factori care cresc riscul de Alzheimer: Ce trebuie să controlezi sau să eviți. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Boala Alzheimer     Foto: Pixabay
Boala Alzheimer Foto: Pixabay

Mai mulți factori vă pot crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer, iar toți pot fi preveniți din timp, sugerează un studiu recent.

Sunt puțin 10 factori de risc care par să aibă un impact semnificativ asupra probabilității unei persoane de a dezvolta boala Alzheimer. Toți acești factori care ar putea fi vizați cu pași preventivi, sugerează un nou studiu publicat în The Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry (link direct studiu)

Concentrarea pe acești factori, care includ activitatea cognitivă, indicele de masă corporală mare în la bătrânețe, depresie, diabet și hipertensiune arterială, ar putea oferi clinicienilor o orientare bazată pe dovezi pentru prevenirea bolii Alzheimer, dar este nevoie de mult mai multe cercetări, recunosc autorii, pentru a veni cu alte abordări promițătoare pentru prevenirea afecțiunii. 

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat 395 de studii (243 de studii prospective de observație și 152 de studii randomizate controlate) în căutarea unor modalități de prevenire a bolii Alzheimer. Dr. Jin-Tai Yu, profesor de neurologie la Universitatea Fudan din Shanghai, a condus echipa internațională de cercetători.

Echipa sa a propus 21 de strategii de prevenire pe care medicii le-ar putea folosi în practica lor. Aproape două treimi dintre acestea vizează factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul și stilul de viață.

Lista cu factori de risc pe care trebuie să îi eviți, ameliorezi, îmbunătățești

Cercetătorii au spus că 10 factori agravează sau declanșează mai devreme Alzheimer. Printre aceștia se numără: 

- activitatea cognitivă redusă, 
- indicele de masă corporală mare în la bătrânețe, 
- depresia, 
- diabetul și hipertensiune arterială.

Cercetătorii spun că efectele acestora pot fi atenuate sau contracarate prin: 

- obținerea unei educații mai bune în tinerețe; 
- participarea la activități de stimulare mentală, cum ar fi cititul; 
- evitarea apariției diabetului, a stresului, a depresiei, a traumatismelor la capul și a hipertensiunii arteriale.

De asemenea ar aputea ajuta și: 

- menținerea unui ritm de exerciții fizice regulate și un somn de bună calitate, 
- menținerea unei greutăți corporale sănătoase și a sănătății inimii bune, 
- renunțarea la fumat și 
- administrarea de vitamina C.

Nu au fost recomandate două intervenții - terapia de înlocuire a estrogenului și inhibitori de acetilcolinesterază, medicamente care cresc comunicarea între celulele nervoase. Deși aceste sugestii ar putea părea că au sens, cercetătorii au spus că urmarea acestora nu garantează prevenirea Alzheimer.

„Acest studiu oferă o analiză avansată și contemporană a dovezilor, sugerând că mai multe studii prospective de observație de înaltă calitate și studii randomizate controlate sunt urgent necesare pentru a consolida baza de dovezi pentru descoperirea unor abordări mai promițătoare pentru prevenirea bolii Alzheimer", au notat ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel