Fericire, sănătate: secretul lor în cel mai îndelungat studiu

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Fericirea și fețele ei în lume
Fericirea și fețele ei în lume

Fericirea? Banii? Faima? Ce ne menține sănătoși pe măsură ce îmbătrânim? Cel mai longegiv studiu pe tema asta a găsit un răspuns surprinzător.

„Ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim? Dacă ar fi să investiţi în cea mai bună versiune a voastră, în ce v-aţi pune timpul şi energia?", spune Robert Waldinger, directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, la o prelegere TED în 2015, potrivit ted.com.

Cei 724 de bărbați, de la simpli muncitori la președinte SUA

Cercetarea care a căutat răspunsuri la întrebările de mai sus a început în 1938 la Universitatea Harvard. La ea au participat 724 de bărbați și a durat circa opt decenii. Bărbații au fost împărțiți în două grupe. Din prima făceau parte studenţi la Harvard care au absolvit în timpul războiului, din a doua – băieţi din cartierele sărace din Boston, aleşi deoarece proveneau din familii dezavantajate. Toți au fost examinați medical și intervievați periodic.

În 2015, 60 de bărbați mai erau în viață și aveau peste 90 de ani. Cercetătorii au extins studiul, cel mai longeviv de acest gen, asupra urmașilor bărbaților, vreo 2.000 la număr, inclusiv soțiile lor. Studiul, complex, a însemnat completarea de chestionare cu numeroase întrebări o dată la 2 ani, cu interviuri acasă la participanți, cu analiza fişelor medicale, scanarea creierelor acestora, discuţii cu copiii lor, filmuleţe cu ei discutând cu soţiile despre cele mai mari griji.

Astfel, cercetătorii au putut observa evoluția bărbaților din mai multe ipostaze: de la tineri la maturi și vârstnici, profesional - unii s-au făcut muncitori în fabrică, alții au urcat pe scara socială și au devenit avocaţi, doctori, unul a ajuns chiar preşedintele SUA. Alții, în schimb, au ajuns alcoolici, schizofrenici.

Sondaj din 2015

Un sondaj din State, făcut prin 2015, despre ce îi face pe oameni fericiți, care a inclus persoane cu vârste între 25 şi 35 de ani, a arătat că peste 80% dintre respondenți au spus că banii aduc fericirea.

Concluziile celui mai îndelungat studiu

Robert Waldinger, psihiatru clinician, susține, potrivit ted.com, că în urma celor 75 de ani de studiu, concluziile sunt clare: „relaţiile bune ne menţin mai fericiţi şi mai sănătoşi".

Asta înseamnă că: legăturile sociale fac bine, calitatea relațiilor apropiate este esențială, nu numărul de prieteni, iar singurătatea dăunează. Cercetarea a dovedit că relaţiile bune, de calitate, protejează corpul, creierul şi memoria pe termen lung. Prelungesc viaţa, păstrează buna dispoziţie chiar şi în zilele când durerile fizice, la bătrânețe, din pricina unor afecțiuni, sunt mari.

Predicții

Cercetarea a arătat că se pot face o serie de predicţii, bazate pe observații ştiinţifice. Waldinger precizează că nivelul de mulţumire al bărbaților din relațiile cu ceilalţi contează, nu nivelul colesterolului, iar cei mai mulţumiţi de relaţiile lor la 50 de ani aveau să devină octogenari mai sănătoşi.

„Relaţiile bune nu trebuie să fie mereu bune. Unele cupluri octogenare se pot ciondăni tot timpul, dar simt că se pot baza unul pe celălalt la greu. Acele certuri nu le afectează memoria", afirmă Robert Waldinger, directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor.

Aceleiași idei sunt mneționate și în 2017 pe site-ul Universității Harvard.

Întreaga prelegere a lui Robert Waldinger la TED, credit video: Youtube TED

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel