Flavonoidele scad riscul de Alzheimer? Ce să mâncați

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Cercetătorii susțin că mărirea aportului de flavonoide în alimentație ar reduce abrupt riscul de Alzheimer cu până la 50%.

Flavonoide, Alzheimer. Un studiu, publicat în revista Neurology în ianuarie 2020, susține că sporirea aportului de flavonoide din plante reduce abrupt riscul de demență Alzheimer cu până la jumătate. Cercetătorii sugerează că Alzheimer ar putea fi prevenit la multe persoane prin consumul regulat de mai multe alimente care conțin acești compuși, cum ar fi ceaiul, portocalele și broccoli.
Alzheimer, o tulburare cerebrală progresivă în care individul își pierde abilități cognitive, inclusiv abilități de memorie și gândire și capacitatea de a îndeplini sarcini simple, afectează peste 5 milioane de americani. Un studiu a fost realizat pe peste 900 de persoane, care făceau parte dintr-un proiect de cercetare mai mare în curs de dezvoltare comunitar numit Proiectul Rush Memory and Aging (MAP), potrivit news-medical.net.

Acești participanți au fost evaluați anual pentru sănătatea lor neurologică și modelele dietetice, în medie de 6 ani, dar unii până la 12 ani. Vârsta medie a fost de 81 de ani, iar 3 din 4 au fost de sex feminin. În primul studiu, 220 din cei circa 900 de participanți au dezvoltat Alzheimer în timpul studiului. Riscul de demență a scăzut odată cu un aport mai mare de flavonoide. Această constatare a avut loc chiar și după ce cercetătorii au ținut cont în studiu și de alți factori asociați sănătății - factori genetici precum prezența genei APOE4, factori de risc cardiovascular care ar putea influența riscul de Alzheimer, cum ar fi diabetul zaharat, istoricul de atac de cord sau accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială.

Flavonoide, Alzheimer. Ceai negru, portocale, vin

Dintre flavonoide, aportul de kaempferol a fost legat de o reducere de aproape 50% a riscului de a dezvolta Alzheimer, iar aportul de flavonoidele miricetină și isorhamnetină - cu 40% fiecare. Un al patrulea flavonoid, numit quercetină, nu a avut un efect notabil asupra riscului de Alzheimer. Participanții cu cel mai mare aport de flavonol au băut aproximativ o ceașcă de ceai negru pe zi. Cercetătorii mai precizează că kale și aproximativ un pahar de vin roșu în fiecare zi ar putea furniza și flavonoide.

Alte surse de flavonoide. Kaempferol - legumele cu frunze verzi, incluzând spanacul, broccoli, fasolea, ceaiul. Alimentele bogate în izorhamnetin includ ulei de măsline, vin roșu, pere și sos de roșii. Miricetină se găsește în ceai, kale, portocale, roșii și vin roșu.

Mulți oameni de știință deazprobă studiul publicat în ianuarie. Ei susțin că flavonoidele se găsesc în multe plante, fructe și legume, care au fost asociate cu o sănătate bună timp de secole. Nutriționiștii spun că efectele de întârziere a demenței Alzheimer ale unor astfel de alimente se datorează probabil altor substanțe chimice vegetale, care sunt relativ mai abundente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel