Friteuzele cu aer cald, alternativa la prăjirea cu ulei. Cât de sănătoase sunt. Ce se întâmplă când este înlocuit uleiul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
friteuzele cu aer cald - FOTO: Freepik
friteuzele cu aer cald - FOTO: Freepik

Friteuzele cu aer cald sunt alternativa la prăjirea cu ulei încins.

Friteuzele cu aer cald sunt electrocasnice care gătesc prin circulația aerului fierbinte în jurul alimentelor. Alimentele sunt încălzite prin convecție, ceea ce creează un exterior crocant și crocant, necesitând un minim de grăsime, ceea ce o face atât convenabilă, cât și o metodă mai puțin grasă de a găti alimente precum chipsurile și puiul prăjit.

Iată care sunt beneficiile friteuzelor cu aer cald

1.O metodă de gătit mai puțin grasă

Friteuzele cu aer cald folosesc semnificativ mai puțin ulei decât cele cu grăsime, iar un studiu din 2015 a demonstrat că alimentele gătite cu ajutorul unei prăjiri cu aer comprimat au fost, ca urmare, substanțial mai sărace în grăsimi. O friteuză cu aer face acest lucru prin încălzirea alimentelor în aer cald, care conține picături fine de ulei, potrivit BBC Good Food.

Vezi și: Ce se petrece în corp când renunți la anticoncepționale. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care te confrunți

2. Poate ajuta la gestionarea greutății

Alimentele prăjite sunt atât bogate în grăsimi, cât și în calorii, astfel încât schimbarea acestor alimente cu cele gătite într-o friteuză cu aer comprimat poate ajuta la scăderea aportului caloric, însă acest lucru depinde de cât de des este folosită prăjirea, ca metodă de gătit, în cadrul dietei.

3. Niveluri mai scăzute de acrilamidă

Există unele dovezi că utilizarea unei friteuze cu aer comprimat reduce un compus cunoscut sub numele de acrilamidă cu până la 90%, în comparație cu prăjirea în grăsimi. Acrilamida este o substanță chimică care se formează atunci când alimentele bogate în amidon, precum cartofii, sunt gătite la temperaturi ridicate (peste 120C). Acrilamida este un carcinogen cunoscut.

Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură

4. Friteuzele cu aer cald sunt mai sigure

Prăjirea presupune încălzirea unei tigaii mari și adânci cu ulei la o temperatură ridicată. Acest lucru poate reprezenta un risc de siguranță în bucătărie, deoarece uleiul fierbinte se poate vărsa, stropi sau lua foc. Prăjitoarele cu aer comprimat, atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile, nu prezintă aceleași riscuri de siguranță.

5. Poate păstra substanțele nutritive

Căldura prin convecție, precum cea utilizată într-o friteuză cu aer, poate păstra anumiți nutrienți în timpul procesului de gătit, aceștia incluzând vitamina C, precum și numeroși compuși vegetali protectori, numiți polifenoli.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre rujurile care rezistă ore întregi pe buze. Cum îți pot face rău

În general, friteuzele cu aer cald sunt o alternativă mai sănătoasă la prăjirea în grăsimi, dar alimentele gătite într-o friteuză cu aer comprimat sunt în continuare clasificate ca fiind alimente prăjite. S-a demonstrat în repetate rânduri că alimentele prăjite contribuie la creșterea în greutate, la diabetul de tip 2, la bolile de inimă și la anumite tipuri de cancer, așa că, dacă folosiți o friteuză cu aer, folosiți-o ca metodă de gătit ocazional, mai degrabă decât în fiecare zi.

Un exemplu de efect negativ pe care prăjirea cu aer comprimat îl poate avea asupra alimentelor și asupra sănătății dumneavoastră a fost ilustrat de un studiu care a arătat că gătitul soiurilor de pește gras, cum ar fi sardinele, într-o friteuză cu aer comprimat a scăzut conținutul de grăsimi sănătoase (grăsimi polinesaturate) și a crescut ușor produsele de oxidare a colesterolului, care pot afecta negativ nivelul colesterolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel