Friteuzele cu aer cald, alternativa la prăjirea cu ulei. Cât de sănătoase sunt. Ce se întâmplă când este înlocuit uleiul

Friteuzele cu aer cald sunt alternativa la prăjirea cu ulei încins.
Friteuzele cu aer cald sunt electrocasnice care gătesc prin circulația aerului fierbinte în jurul alimentelor. Alimentele sunt încălzite prin convecție, ceea ce creează un exterior crocant și crocant, necesitând un minim de grăsime, ceea ce o face atât convenabilă, cât și o metodă mai puțin grasă de a găti alimente precum chipsurile și puiul prăjit.
Iată care sunt beneficiile friteuzelor cu aer cald
1.O metodă de gătit mai puțin grasă
Friteuzele cu aer cald folosesc semnificativ mai puțin ulei decât cele cu grăsime, iar un studiu din 2015 a demonstrat că alimentele gătite cu ajutorul unei prăjiri cu aer comprimat au fost, ca urmare, substanțial mai sărace în grăsimi. O friteuză cu aer face acest lucru prin încălzirea alimentelor în aer cald, care conține picături fine de ulei, potrivit BBC Good Food.
2. Poate ajuta la gestionarea greutății
Alimentele prăjite sunt atât bogate în grăsimi, cât și în calorii, astfel încât schimbarea acestor alimente cu cele gătite într-o friteuză cu aer comprimat poate ajuta la scăderea aportului caloric, însă acest lucru depinde de cât de des este folosită prăjirea, ca metodă de gătit, în cadrul dietei.
3. Niveluri mai scăzute de acrilamidă
Există unele dovezi că utilizarea unei friteuze cu aer comprimat reduce un compus cunoscut sub numele de acrilamidă cu până la 90%, în comparație cu prăjirea în grăsimi. Acrilamida este o substanță chimică care se formează atunci când alimentele bogate în amidon, precum cartofii, sunt gătite la temperaturi ridicate (peste 120C). Acrilamida este un carcinogen cunoscut.
Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură
4. Friteuzele cu aer cald sunt mai sigure
Prăjirea presupune încălzirea unei tigaii mari și adânci cu ulei la o temperatură ridicată. Acest lucru poate reprezenta un risc de siguranță în bucătărie, deoarece uleiul fierbinte se poate vărsa, stropi sau lua foc. Prăjitoarele cu aer comprimat, atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile, nu prezintă aceleași riscuri de siguranță.
5. Poate păstra substanțele nutritive
Căldura prin convecție, precum cea utilizată într-o friteuză cu aer, poate păstra anumiți nutrienți în timpul procesului de gătit, aceștia incluzând vitamina C, precum și numeroși compuși vegetali protectori, numiți polifenoli.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre rujurile care rezistă ore întregi pe buze. Cum îți pot face rău
În general, friteuzele cu aer cald sunt o alternativă mai sănătoasă la prăjirea în grăsimi, dar alimentele gătite într-o friteuză cu aer comprimat sunt în continuare clasificate ca fiind alimente prăjite. S-a demonstrat în repetate rânduri că alimentele prăjite contribuie la creșterea în greutate, la diabetul de tip 2, la bolile de inimă și la anumite tipuri de cancer, așa că, dacă folosiți o friteuză cu aer, folosiți-o ca metodă de gătit ocazional, mai degrabă decât în fiecare zi.
Un exemplu de efect negativ pe care prăjirea cu aer comprimat îl poate avea asupra alimentelor și asupra sănătății dumneavoastră a fost ilustrat de un studiu care a arătat că gătitul soiurilor de pește gras, cum ar fi sardinele, într-o friteuză cu aer comprimat a scăzut conținutul de grăsimi sănătoase (grăsimi polinesaturate) și a crescut ușor produsele de oxidare a colesterolului, care pot afecta negativ nivelul colesterolului.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.