Friteuzele cu aer cald, alternativa la prăjirea cu ulei. Cât de sănătoase sunt. Ce se întâmplă când este înlocuit uleiul
Friteuzele cu aer cald sunt alternativa la prăjirea cu ulei încins.
Friteuzele cu aer cald sunt electrocasnice care gătesc prin circulația aerului fierbinte în jurul alimentelor. Alimentele sunt încălzite prin convecție, ceea ce creează un exterior crocant și crocant, necesitând un minim de grăsime, ceea ce o face atât convenabilă, cât și o metodă mai puțin grasă de a găti alimente precum chipsurile și puiul prăjit.
Iată care sunt beneficiile friteuzelor cu aer cald
1.O metodă de gătit mai puțin grasă
Friteuzele cu aer cald folosesc semnificativ mai puțin ulei decât cele cu grăsime, iar un studiu din 2015 a demonstrat că alimentele gătite cu ajutorul unei prăjiri cu aer comprimat au fost, ca urmare, substanțial mai sărace în grăsimi. O friteuză cu aer face acest lucru prin încălzirea alimentelor în aer cald, care conține picături fine de ulei, potrivit BBC Good Food.
2. Poate ajuta la gestionarea greutății
Alimentele prăjite sunt atât bogate în grăsimi, cât și în calorii, astfel încât schimbarea acestor alimente cu cele gătite într-o friteuză cu aer comprimat poate ajuta la scăderea aportului caloric, însă acest lucru depinde de cât de des este folosită prăjirea, ca metodă de gătit, în cadrul dietei.
3. Niveluri mai scăzute de acrilamidă
Există unele dovezi că utilizarea unei friteuze cu aer comprimat reduce un compus cunoscut sub numele de acrilamidă cu până la 90%, în comparație cu prăjirea în grăsimi. Acrilamida este o substanță chimică care se formează atunci când alimentele bogate în amidon, precum cartofii, sunt gătite la temperaturi ridicate (peste 120C). Acrilamida este un carcinogen cunoscut.
Vezi și: Băutura care redă elasticitatea arterelor. Poate reduce riscul de moarte prematură
4. Friteuzele cu aer cald sunt mai sigure
Prăjirea presupune încălzirea unei tigaii mari și adânci cu ulei la o temperatură ridicată. Acest lucru poate reprezenta un risc de siguranță în bucătărie, deoarece uleiul fierbinte se poate vărsa, stropi sau lua foc. Prăjitoarele cu aer comprimat, atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile, nu prezintă aceleași riscuri de siguranță.
5. Poate păstra substanțele nutritive
Căldura prin convecție, precum cea utilizată într-o friteuză cu aer, poate păstra anumiți nutrienți în timpul procesului de gătit, aceștia incluzând vitamina C, precum și numeroși compuși vegetali protectori, numiți polifenoli.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre rujurile care rezistă ore întregi pe buze. Cum îți pot face rău
În general, friteuzele cu aer cald sunt o alternativă mai sănătoasă la prăjirea în grăsimi, dar alimentele gătite într-o friteuză cu aer comprimat sunt în continuare clasificate ca fiind alimente prăjite. S-a demonstrat în repetate rânduri că alimentele prăjite contribuie la creșterea în greutate, la diabetul de tip 2, la bolile de inimă și la anumite tipuri de cancer, așa că, dacă folosiți o friteuză cu aer, folosiți-o ca metodă de gătit ocazional, mai degrabă decât în fiecare zi.
Un exemplu de efect negativ pe care prăjirea cu aer comprimat îl poate avea asupra alimentelor și asupra sănătății dumneavoastră a fost ilustrat de un studiu care a arătat că gătitul soiurilor de pește gras, cum ar fi sardinele, într-o friteuză cu aer comprimat a scăzut conținutul de grăsimi sănătoase (grăsimi polinesaturate) și a crescut ușor produsele de oxidare a colesterolului, care pot afecta negativ nivelul colesterolului.
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Sarmale: rețeta lui chef Sorin Bontea. Greșeala pe care ai făcut-o cu frunzele de varză
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
