Fructele de mare, permise și în post. Bilic: Sunt prietenele siluetei și ale sănătății
Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de primă calitate.
Chiar dacă este post, se pare că avem dezlegare pentru fructele de mare, chiar dacă acestea nu pot fi catalogate drept plante.
”Pentru mine, postul înseamnă exclusiv produse de origine vegetală”, a afirmat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că din punctul de vedere al nutriționistului se bucură de ”existența acestui compromis”.
”Postul Paștelui este lung și fără prea multe 'dezlegări la pește', așa că un strop de proteină de calitate, nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare, o sursă excelentă de proteine de calitatea I.
Conțin 20-25% proteine, au puține grăsimi, sub 3%, vitamine din grupul B și minerale din abundență. Cârcotașii ar spune că au mult colesterol și risc crescut de a declanșa alergii. Eu spun că nu alimentația crește colesterolul din sânge, cât despre alergii, crustaceele sunt doar unul dintre nenumărații factori ce pot fi incriminați.
Există două categorii de fructe de mare: crustaceele, de tip homari sau creveți, și moluștele, adică scoici, caracatiță și calamari. Nu uitați că fructele de mare se află la baza lanțului trofic, ele se hrănesc cu alge și plantoni, deci sunt pline de Omega 3. Apoi, au calciu și fosfor, pentru dinți și oase puternice, potasiu și magneziu, pentru un sistem nervos echilibrat, seleniu și zinc, pentru imunitate și iod pentru un metabolism accelerat. Adăugați la asta proteine complete și puține calorii și veți vedea că fructele de mare sunt prietenele siluetei și ale sănătății”, a mai spus nutriționistul.
La ce trebuie să fiți atenți
Din punct de vedere al calității, Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la prospețimea fructelor de mare, care sunt ușor perisabile, recomandând în același timp varianta congelată. ”Nu le gătiți prea tare, au o carne fragilă, iar temperatura ridicată duce la coagularea proteinelor și le întărește excesiv.
Cât despre cantitate, nu vă faceți griji. Dintr-o oală cu scoici nu rămâi cu mare lucru. Iar la creveți, obosești sau te plictisești de atâta curățat. Și prețul este piperat, deci puțin probabil să facem exces de fructe de mare.
Atenție și la asocieri. Degeaba sunt ele dietetice, dacă le prăjim sau le combinăm cu garnituri de tip cartofi prăjiți. Sunt de post, dar îngrașă tare”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.
Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
-
Ce este vitamina B1 (tiamina) și cum previne boala beriberi10.12.2025, 21:39
-
-
-
Ce este ambliopia. Simptomele care anunță o problemă de vedere gravă10.12.2025, 18:06
-
Deficit de zinc: cum îl recunoști, semne și cauze10.12.2025, 17:48
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
