Fructele de mare, permise și în post. Bilic: Sunt prietenele siluetei și ale sănătății
Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de primă calitate.
Chiar dacă este post, se pare că avem dezlegare pentru fructele de mare, chiar dacă acestea nu pot fi catalogate drept plante.
”Pentru mine, postul înseamnă exclusiv produse de origine vegetală”, a afirmat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că din punctul de vedere al nutriționistului se bucură de ”existența acestui compromis”.
”Postul Paștelui este lung și fără prea multe 'dezlegări la pește', așa că un strop de proteină de calitate, nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare, o sursă excelentă de proteine de calitatea I.
Conțin 20-25% proteine, au puține grăsimi, sub 3%, vitamine din grupul B și minerale din abundență. Cârcotașii ar spune că au mult colesterol și risc crescut de a declanșa alergii. Eu spun că nu alimentația crește colesterolul din sânge, cât despre alergii, crustaceele sunt doar unul dintre nenumărații factori ce pot fi incriminați.
Există două categorii de fructe de mare: crustaceele, de tip homari sau creveți, și moluștele, adică scoici, caracatiță și calamari. Nu uitați că fructele de mare se află la baza lanțului trofic, ele se hrănesc cu alge și plantoni, deci sunt pline de Omega 3. Apoi, au calciu și fosfor, pentru dinți și oase puternice, potasiu și magneziu, pentru un sistem nervos echilibrat, seleniu și zinc, pentru imunitate și iod pentru un metabolism accelerat. Adăugați la asta proteine complete și puține calorii și veți vedea că fructele de mare sunt prietenele siluetei și ale sănătății”, a mai spus nutriționistul.
La ce trebuie să fiți atenți
Din punct de vedere al calității, Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la prospețimea fructelor de mare, care sunt ușor perisabile, recomandând în același timp varianta congelată. ”Nu le gătiți prea tare, au o carne fragilă, iar temperatura ridicată duce la coagularea proteinelor și le întărește excesiv.
Cât despre cantitate, nu vă faceți griji. Dintr-o oală cu scoici nu rămâi cu mare lucru. Iar la creveți, obosești sau te plictisești de atâta curățat. Și prețul este piperat, deci puțin probabil să facem exces de fructe de mare.
Atenție și la asocieri. Degeaba sunt ele dietetice, dacă le prăjim sau le combinăm cu garnituri de tip cartofi prăjiți. Sunt de post, dar îngrașă tare”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.
Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
