Fructele de mare, permise și în post. Bilic: Sunt prietenele siluetei și ale sănătății

Fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine de primă calitate.
Chiar dacă este post, se pare că avem dezlegare pentru fructele de mare, chiar dacă acestea nu pot fi catalogate drept plante.
”Pentru mine, postul înseamnă exclusiv produse de origine vegetală”, a afirmat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de bine” de la PRO TV, adăugând că din punctul de vedere al nutriționistului se bucură de ”existența acestui compromis”.
”Postul Paștelui este lung și fără prea multe 'dezlegări la pește', așa că un strop de proteină de calitate, nu strică. Pentru că asta sunt fructele de mare, o sursă excelentă de proteine de calitatea I.
Conțin 20-25% proteine, au puține grăsimi, sub 3%, vitamine din grupul B și minerale din abundență. Cârcotașii ar spune că au mult colesterol și risc crescut de a declanșa alergii. Eu spun că nu alimentația crește colesterolul din sânge, cât despre alergii, crustaceele sunt doar unul dintre nenumărații factori ce pot fi incriminați.
Există două categorii de fructe de mare: crustaceele, de tip homari sau creveți, și moluștele, adică scoici, caracatiță și calamari. Nu uitați că fructele de mare se află la baza lanțului trofic, ele se hrănesc cu alge și plantoni, deci sunt pline de Omega 3. Apoi, au calciu și fosfor, pentru dinți și oase puternice, potasiu și magneziu, pentru un sistem nervos echilibrat, seleniu și zinc, pentru imunitate și iod pentru un metabolism accelerat. Adăugați la asta proteine complete și puține calorii și veți vedea că fructele de mare sunt prietenele siluetei și ale sănătății”, a mai spus nutriționistul.
La ce trebuie să fiți atenți
Din punct de vedere al calității, Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la prospețimea fructelor de mare, care sunt ușor perisabile, recomandând în același timp varianta congelată. ”Nu le gătiți prea tare, au o carne fragilă, iar temperatura ridicată duce la coagularea proteinelor și le întărește excesiv.
Cât despre cantitate, nu vă faceți griji. Dintr-o oală cu scoici nu rămâi cu mare lucru. Iar la creveți, obosești sau te plictisești de atâta curățat. Și prețul este piperat, deci puțin probabil să facem exces de fructe de mare.
Atenție și la asocieri. Degeaba sunt ele dietetice, dacă le prăjim sau le combinăm cu garnituri de tip cartofi prăjiți. Sunt de post, dar îngrașă tare”, a concluzionat medicul Mihaela Bilic.
Vezi și: Cât de des trebuie să mâncăm PEȘTE. Bilic: Suntem departe de recomandările nutriționiștilor
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.