Fructul care oprește răspândirea celulelor canceroase. Reduce riscul a patru tipuri de cancer și anihilează efectele alcoolului

Monika Baciu |
Data publicării:
citricele - FOTO: Freepik@graphicvil2
citricele - FOTO: Freepik@graphicvil2

Acest fruct poate opri răspândirea celulelor canceroase și anihilează efectele alcoolului. Este bogat în antioxidanți și fibre solubile, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și reducerea inflamației, factori cunoscuți pentru contribuția lor la dezvoltarea cancerului. Acest fruct ar putea preveni dezvoltarea a patru tipuri de cancer.

Consumul regulat de alcool poate duce la numeroase consecințe negative pentru sănătate, printre care și riscul crescut de cancer. Organismul transformă alcoolul într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care poate provoca daune celulelor și inhibă capacitatea acestora de a se repara. Alcoolul poate, de asemenea, să crească nivelurile de hormoni precum estrogenul și insulina, ceea ce poate stimula divizarea celulară și, implicit, crește riscul de cancer.

Cercetările sugerează că includerea citricelor în dietă poate fi benefică în reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, este important să consumi fructele citrice ca parte a unei diete echilibrate și să nu exagerăm, deoarece consumul excesiv poate avea efecte adverse.

Experții recomandă consumul a una sau două bucăți de fructe citrice pe zi, ca parte a celor cinci porții zilnice de fructe și legume.

Alcoolul crește nivelul unor hormoni

Alcoolul poate crește nivelul unor hormoni precum estrogenul și insulina. Hormonii sunt mesageri chimici, iar nivelurile mai mari pot determina celulele să se dividă mai des, crescutând astfel șansa dezvoltării celulelor canceroase.

Totodată, alcoolul poate face ca celulele din gură și gât să absoarbă mai ușor substanțe chimice nocive. Acest lucru facilitează pătrunderea substanțelor cauzatoare de cancer (cum ar fi cele găsite în fumul de țigară) în celule.

Vezi și: Semnul de pe urechi care arată că suferi de boli cardiace. Crește riscul de infarct

Orice tip de băutură alcoolică poate provoca cancer

Conform NHS, atât bărbaților, cât și femeilor li se recomandă să nu consume regulat mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Declanșat de creșterea necontrolată a celulelor, cancerul poate apărea aproape oriunde în corpul tău. Chiar dacă în unele cazuri nu poți modifica riscul, o dietă sănătoasă s-a dovedit a fi o modalitate puternică de a reduce probabilitatea apariției bolii.

Fructul care reduce riscul de cancer

Hussain Abdeh, farmacist șef la Medicine Direct, a vorbit despre un tratament care ar putea reduce riscul a patru tipuri de cancer. Revigorante și revigorante, fructele citrice oferă exact cantitatea potrivită de gust și prospețime.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că aceste gustări acide ar putea, de asemenea, să ajute la prevenirea cancerului.

"Antioxidanții din fructele citrice pot identifica și neutraliza radicalii liberi din organism, ceea ce are un efect de neutralizare asupra lor. Aceastea joacă un rol în oprirea lor de a dăuna celulelor sănătoase ale organismului, făcându-le mai puțin vulnerabile în a deveni canceroase", a spus Hussain Abdeh, potrivit Express.

Citricele, conținut de fibre solubile

Un alt element puternic ascuns în fructele colorate este conținutul lor ridicat de fibre solubile.

"Fructele citrice au, de asemenea, o rată mai mare de fibre solubile față de cele insolubile, comparativ cu majoritatea altor fructe și legume. Aceasta poate ajuta la digestie și la reducerea inflamației în organism", a mai spus expertul.

Vezi și: Intervenția care elimină fibromul uterin. Ce este miomectomia

Citrice - FOTO: Freepik

Inflamația, factorul declanșator al cancerului

Conform Science Direct, inflamația este considerată un factor declanșator al cancerului și, totodată, promovează creșterea tumorilor. Și pentru că există o varietate de culori și arome din care să alegi, Abdeh a explicat și ce să alegi atunci când vine vorba de citrice.

"Portocalele sunt printre cele mai bune fructe citrice pentru o gamă largă de antioxidanți și nutrienți, inclusiv vitamina C. Lămâile, lime-urile și grapefruit-urile sunt, de asemenea, bogate în fitonutrienți, care sunt tipuri de antioxidanți care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor celulare și altor probleme", a mai spus Hussain Abdeh.

Mai mult, cercetările sugerează că fructele citrice pot juca un rol în prevenirea diverselor tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, prostată, pancreatic și de sân.

De exemplu, un studiu publicat în revista Medicine a constatat că consumul de citrice ar putea reduce "semnificativ" riscul cancerului care se formează în celulele subțiri și plate care acoperă interiorul esofagului.

Cu toate acestea, aceeași beneficiu nu a fost observat pentru cancerul care începe în celulele glandelor secretoare de mucus din tubul muscular.

O altă cercetare, publicată în revista Frontiers in Pharmacology, a evidențiat, de asemenea, rolul sucurilor de citrice ca "resursă potențială împotriva cancerului" după analizarea a 22 de lucrări de cercetare.

În prezent, este nevoie de mai multe cercetări pentru a trage o concluzie fermă cu privire la efectele citricelor asupra diverselor tipuri de cancer.

Vezi și: Cele 5 alimente de evitat când ești balonat. Accentuează senzația și provoacă reflux acid

Recomandare: Consumați citricele ca atare și nu sub formă de suc

În plus, este important să nu exagerați cu gustările răcoritoare.

"Ar trebui să consumi fructe citrice ca parte a unei diete echilibrate, deoarece consumul excesiv poate duce la diaree și dureri de stomac. Încearcă să consumi unu sau două bucăți pe zi ca parte a celor cinci porții zilnice”,  a concluzionat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel