Furnicăturile în zona frunții, cauze și tratament. Pot fi semn al unor boli grave

Monika Baciu |
Data publicării:
furnicaturile din zona fruntii - FOTO: Freepik@VIDIStudio
furnicaturile din zona fruntii - FOTO: Freepik@VIDIStudio

Furnicăturile din zona frunții nu necesită tratament, însă sunt cazuri când pot indica boli grave.

Furnicăturile în zona frunții pot fi însoțite și de dureri. Amorțeala frunții poate fi o formă de "parestezii", un sentiment de furnicături care se întâmplă atunci când se pune prea multă presiune pe un nerv.

Aproape toată lumea a experimentat parestezii temporare, care de multe ori dispar pe cont propriu și nu necesită tratament. Mai rar, amorțeala frunții poate indica, de asemenea, o stare gravă de sănătate.

Furnicăturile din zona frunții, cauze

O frunte amorțită este cel mai probabil temporară și nu un motiv de îngrijorare. Bolile, medicamentele, condițiile de sănătate mintală, circulația blocată și leziunile sunt printre numeroasele motive pentru care fruntea ta s-ar putea simți amorțită.

Amorțeala care dispare și apoi se întoarce, sau amorțeala care se instalează și durează ore sau chiar zile, ar putea fi un indicator al uneia dintre următoarele afecțiuni:

- scleroză multiplă

- zona zoster

- paralizia lui Bell

- tumoare

- anxietate

- neuropatie periferică

- parestezii, potrivit Healthline.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre aceste afecțiuni și de ce ar putea provoca o frunte amorțită.

Vezi și: Remediul natural pentru tratarea durerilor de gât. Ai nevoie de patru ingrediente

Scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o afecțiune neurologică care afectează 2,3 milioane de oameni din întreaga lume. Amorțeala sau furnicăturile sunt, uneori, primul simptom pe care îl experimentează persoanele cu scleroză multiplă.

Alte simptome timpurii ale sclerozei multiple includ:

- vedere înceţoşată

-pierderea memoriei pe termen scurt

- depresie

- dureri

Zona zoster

Zona zoster este o infecție comună care pot apărea pe fata ta, frunte, sau alte părți ale corpului. În plus față de amorțeală, zona zoster provoacă blistere roșii, durere și mâncărime.

Beșicile au tendința de a urma nervii și, uneori, apar pe doar o parte a corpului.

Paralizia lui Bell

Paralizia Bell poate fi un simptom al unei alte afecțiuni, cum ar fi scleroza, sau poate fi o afecțiune pe cont propriu. Paralizia bell este o paralizie temporară a unora dintre nervii din faţa ta.

Simptomele includ slăbiciune musculară și amorțeală în zona afectată. Paralizia lui Bell îţi poate afecta fruntea. Este o afecțiune rară.

Vezi și: Ceaiul care previne bolile cronice. Are efect anti-cancer și antiinflamator

Tumoare

Tumorile cerebrale pot comprima nervilor cranieni și pot provoca amorțeală pe frunte sau pe față. Dureri de cap, amețeli, și modificări ale vederii sunt alte simptome posibile ale unei tumori cerebrale.

Potrivit Societății Americane de Cancer, șansele de a dezvolta o tumoare malignă pe creier în timpul vieții tale sunt mai mici de 1 %.

Anxietate

Anxietatea poate provoca furnicături oriunde în corpul dumneavoastră. Când corpul tău se simte amenințat, direcționează sângele către organele majore într-un răspuns de zbor sau zbor. Alte simptome de anxietate includ:

- tremur

- creșterea frecvenței cardiace

- respirație rapidă

Anxietatea este cea mai frecventă boală mintală din Statele Unite, afectând 18% din populație. Hiperventilația, care se întâmplă frecvent cu anxietatea, poate provoca, de asemenea, furnicături ale feței.

Vezi și: De ce ne crește burta. Unde se depune grăsimea prima dată și care e grăsimea BUNĂ. Lucrul nespus despre liposucție: Ne mirăm că ne crește colesterolul

Neuropatie periferică

Neuropatia periferică provoacă amorțeală la nivelul extremităților, cum ar fi mâinile și picioarele, dar vă poate afecta și fruntea. Această afecțiune este cauzată de leziuni ale nervilor și este, de obicei, legată de o altă problemă de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat sau o afecțiune autoimună.

În plus față de amorțeală, neuropatia periferică poate provoca sensibilitate extremă la atingere, lipsa de coordonare, sau dureri de arsură.

Parestezii

Paresteziile sunt amorțeli sau furnicături cauzate de nervii comprimați.  În timp ce ajustarea poziției poate rezolva rapid amorțeala, ar putea dura câteva minute sau chiar o oră pentru ca sentimentul complet să se întoarcă pe frunte.

Tratamente medicale

Odată ce aveți un diagnostic, tratamentul pentru amorțeala frunții se va concentra pe cauza care stă la baza acesteia.

Dacă fruntea devine amorțită atunci când aveți un atac de panică din cauza anxietății, de exemplu, un medic vă poate prescrie un medicament anti-anxietate pentru a vă aborda simptomele.

Tratamente alternative cum ar fi acupunctura şi terapia prin masaj ar putea îmbunătăți circulația.

Unele afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, sunt tratate cu imunosupresoare. Altele, cum ar fi paralizia Bell, sunt tratate cu medicamente steroizi, sau lăsate pentru a se rezolva pe cont propriu.

Vezi și: Câți kilometri trebuie să mergem pe zi. Întrebarea greșită a românului când vrea să slăbească. Doru Negru: E prost pusă! De ASTA ești gras

Când să vezi un medic

Consultați imediat un medic dacă vă confruntați cu amorțeală a capului împreună cu:

- amorțeală în alte părți ale corpului

- dificultăți de respirație

- amețeală

- vedere încețoșată

- traumatism cranian

- slăbiciune la nivelul extremităților

- dezorientare sau confuzie

Amorțeala frunții care se întâmplă din cauza unui nerv comprimat sau a unei poziții proaste nu este, de obicei, nimic de care să vă preocupați. Cel mai probabil va dispărea singur fără tratament.

Amorțeala frunții poate fi, de asemenea, cauzată de afecțiuni neurologice, tumori și infecții virale. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nelămuriri cu privire la acest simptom sau dacă aveți în mod regulat amorțeală pe frunte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel