Grăsimea de pe burtă, cea mai periculoasă. Ce spun specialiștii

Angela Sabău |
Data publicării:
Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală

Grăsimea de pe burtă pare să fie chiar mai dăunătoare decât cea din alte zone ale corpului. Asta, spun specialiștii, este un semn al grăsimii dintre organe, care poate, într-adevăr, să creeze probleme de sănătate. 

Nu e o surpriză că toată lumea are grăsime pe burtă, chiar ș persoanele cu abdomenul plat. Așa e normal, însă atunci când este un eces de grăsime pe burtă, pot să apară probleme de sănătate pe care grăsimea din alte zone ale corpului nu le pot provoca.

O parte din grăsime se află chiar sub piele, da o altă parte se găește printre organe, numită „vicerală”, iar asta poate crea probleme serioase de sănătate. Specialiștii spun că, până și acest tip de grăsime e necesar, dar într-o anumită măsură, scrie webmd.com.

Volumul prea mare de grăsime viscerală duce la probleme cardiovasculare, hipertensiune, diabet de tip 2, demență, cancer, inclusic cancer de colon sau sân. „Grăsimea nu stă doar acolo. Este o parte activă a corpului dumneavoastră, făcând o mulțime de substanțe urâte", spune dr. Kristen Hairston, profesor asistent de endocrinologie și metabolism la Wake Forest School of Medicine.

Dacă luați prea mult în greutate, corpul va începe să depoziteze grăsimea în locuri neobișnuite. „Cu obezitate crescândă, sunt oameni ale căror zone normale de depozitare a grăsimii sunt atât de pline, încât grăsimea este depozitată în organe și în jurul inimii”, spune dr. Carol Shively, profesor de medicină patologică și comparată la Wake Forest School of Medicine.

Grăsimea viscerală, riscuri pentru sănătate

Cea mai precisă modalitate de a determina cât de multă grăsime viscerală aveți este să faceți o scanare CT sau RMN. Dar există o modalitate mult mai simplă și ieftină de verificat. Luați un cetimentru precum cel folosit în croitorie, înfășurați-l în jurul taliei peste buric și verificați circumferința. Faceți măsurarea și în timp ce vă ridicați în picioare și asigurați-vă că mărimea benzii este egală.

Pentru o bună sănătate, este recomandat ca circumferința să fie mai mică de 88 cm la femei și mai mică de 100 cm la bărbați.

Forma corpului asemănătoare cu o pară, respectiv cu mai multă grăsime pe șolduri și coapse, este considerată mai sigură decât o formă de măr, care descrie o talie mai mare. "Ceea ce face diferența între forma de pară și cea de măr, este că dacă aveți mai multă grăsime abdominală (specifică formei de măr), este aproape sigur că aveți și mai multă grăsime viscerală”, spune Hariston.

Patru sfaturi pentru a scăpa de grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este legată de lipsa activității fizice. Specialiștii recomandă patru pași pentru a scăpa de această formă de grăsime nedorită: exerciții fizice, dietă, somn suficient și un bun management al stresului.

1. Faceți minim 30 de minute de exerciții fizice pe zi, de intensitate moderată. O plimbare în ritm alert, suficient cât să transpiraț, va fi suficientă, dar puteț lua în consdierare și alte exerciții.

2. Nu există nicio magie care să vă scape de grăsimea de pe burtă. Dar, printr-o dietă adecvată, când începeți să slăbiți, probabil va dispărea și aceasta. Consumați suficiente fibre, legume, fructe, cereale integrale, pentru a reduce grăsimea de pe burtă.

3. Dormiți suficient. Un stusiu a demonstrat că persoanele care dorm minim 6-7 ore pe oapte au pus mai puțină răsime viscerală față de alte persoane care au dormit sub 5 ore pe noapte, sau mai mult de 8 ore.

4. Toată lumea este stresată, dar nu toată lumea poate să managerieze stresul. Penur asta, specialiștii recomandă relaxare cu familia sau prietenii, meditația, exercții, sau chiar consiliere.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel