Mănânci seara târziu? Vezi ce spun nutriționiștii despre asta

Angela Sabău |
Data publicării:
Post intermitent
Post intermitent

Se pare că nu este important doar ce și cât mănânci, ci și la ce ore. Cercetătorii au descoperit că mâncatul seara duce la câștigarea în greutate.

Mai toată lumea se agită toată ziua cu problemele cotidiene și apoi, seara, e momentul pentru o cină gustoasă, în familie, după o zi lungă și grea. Dar noile cercetări afirmă că, cu cât iei masa mai târziu seara, cu atât ai șanse mai mai să câștigi în greutate.

Asta a fost provocarea unui studiu de o săptămână care a implicat 31 de pacienți supraponderali și obezi, mai ales femei, scrie webmd.com. „Am evaluat masa și timpul de somn la pacienții cu excesul de greutate / obezitate la începutul unui studiu ce privește pierderea în greutate, înainte de începutul studiului”, a spus autorul principal Dr. Adnin Zaman, un specialist în endocrinologie de la Universitatea din Colorado School of Medicine.

Echipa sa a constatat că "mâncatul mai târziu în timpul zilei a fost asociat cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) și o grăsime corporală mai mare". IMC este o măsură a grăsimii corporale bazată pe înălțime și greutate.

Pentru studiu, participantii au fost înscriși într-un studiu privind pierderea în greutate. Odată ce procesul a fost lansat, ei puteau mânca doar în anumite ore ale zilei.

Cu o săptămână înainte de studiu au fost echipați cu dispozitive electronice pentru a-și monitoriza activitatea și somnul. Aceștia au fost, de asemenea, rugați să facă fotografii la tot ce au mâncat. Pe fotografii a fost marcată data și ora, folosind o aplicație numită MealLogger.

Orele de masă, luate în calcul

Zaman și colegii nu au definit ce însemna "mâncatul târziu" și nu au urmărit caloriile sau valori nutriționale.

Echipa a observat că participanții care au mâncat mai târziu, s-au culcat mai târziu, deși toți au avut o medie de șapte ore de somn pe noapte. Timpul în care au consumat alimente a fost de aproximativ 11 ore pe zi, cu ultima masă la ora 8 seara. Cei care mâncau mai târziu aveau tendința să aibă un IMC mai mare, al fel și grăsimea corporală, potrivit rezultatelor studiului.

Deși majoritatea participanților au fost femei, Zaman a spus că „rezultatele s-ar putea aplica și bărbaților". Dar, a adăugat ea, studiul a fost pur observațional și este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege de ce poate fi posibilă o obezitate cauzată de mâncatul târziu.

Echipa de cercetători deja verifică dacă mâncatul mai devreme în timpul zilei, când oamenii tind să fie mai activi, ar putea ajuta la prevenirea obezității. „Studiile viitoare sunt, de asemenea, necesare atunci când aceste metode sunt aplicate persoanelor cu greutate normală, în comparație cu o populație cu excesul de greutate / obezitate ", a spus Zaman.

Lona Sandon este director de program la Departamentul de Nutriție Clinică de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center. Ea a făcut o scurtă referire la descoperiri și nu a fost surprinsă.

Ce se întâmplă cu caloriile alimentare de la cină

Sandon are propriile teorii cu privire la motivele pentru care mâncatul târziu poate duce la creșterea în greutate. „Atunci când mananci mai multe calorii alimentare în timpul zilei, este foarte prbobail ca acestea să fie folosite pentru a da energie și este mai puțin probabil să fie depozitate ca grasimi din cauza nivelurilor diferite de hormoni.

De asemenea, vă puteți simți mai mulțumit cu mai puține calorii”, a spus ea.  "Mâncatul mai târziu în cursul zilei, mai ales noaptea, pare să fie legat de stocarea mai multor grăsimi corporale din cauza diferențelor hormonale în acest moment al zilei", a adăugat Sandon. Sfatul ei: Mâncați micul dejun și bucurați-vă de un prânz consistent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel