Dureri în coapsă. Ce boală de inimă le cauzează

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inima transmite mesaje țesutului gras   FOTO: pexels.com
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com

Claudicația este o boală care se manifestă prin durere în gambe, coapse sau fese când faceți plimbări lungi.

Claudicația este o afecțiune care apare la plimbări îndelungate și se manifestă prin durere din pricina îngustării sau blocării arterelor, reducându-se astfel fluxul de sânge către picioare. Pe măsură ce boala avansează durerea apare și pe distanțe mai scurte și se manifestă în zona gambelor, coapselor, și feselor. Când durerea e severă s-ar putea să nu mai puteți păși, se explică pe platforma ce găzduiește Școala de Medicină John Hopkins și spitalul cu același nume din SUA, hopkinsmedicine.org.

Claudicația crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ce o cauzează

O cauză foarte frecventă a claudicației este boala arterială periferică, mai ales la cei peste 50 de ani. La rândul ei, boala arterială periferică e cauzată de arterele înguste sau blocate în picioare. Acest fapt poate reduce fluxul sanguin la mușchii din gambe, coapse sau fese. Iar apoi apare durerea.

Blocajul apare, de regulă, din pricina arterelor îngustate și întărite - ateroscleroza. Cele mai frecvente blocaje sunt în coapsă și în spatele genunchiului, însă pot apărea și în alte părți ale corpului - aortă, bust sau burtă.

Când vine vorba de factori de risc, aceștia sunt aceiași cu cei pentru arterele întărite (ateroscleroza). Mai precis: fumat, diabet, exces de greutate, lipsa mișcării, colesterol ridicat, tensiune arterială crescută, istoric familial cu ateroscleroză sau claudicație, vârsta înaintată (55 pentru bărbați, 60 pentru femei).

Claudicație. Simptome

Durerea este un prim simptom, dar pot apărea senzații de arsură sau de oboseală la nivelul picioarelor și feselor atunci când umblați, culoarea palidă a piciorului când este ridicat și roșu când este coborât, picioare reci, impotență la bărbați, durere la picioare pe timp de noapte în pat.

Aceste simptome ale claudicației sunt indicii spre alte afecțiuni ale organismului, de aceea e bine să discutați cu un medic.

Tratament

Primul pas în tratarea claudicației este schimbarea stilului de viață. Astfel se reduc factorii de risc pentru boala arterială periferică. În unele cazuri e nevoie de intervenții chirurgicale.

Ce presupune tratamentul: fără fumat, sport inclusiv mers pe jos, dietă scăzută în grăsimi saturate, tratarea problemelor legate de sănătate - colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială sau nivelurile ridicate ale zahărului din sânge - , medicamente ce previn formarea cheagului de sânge.

Când fluxul sanguin e aproape complet blocat se aplică o procedură chirurgicală ce include angioplastie: un tub (cateter) este utilizat pentru a face o deschidere mai mare în vas pentru a crește fluxul sanguin.

Ca să se prevină claudicația trebuie reduși factorii de risc pentru ateroscleroză prin: tratarea tensiunii arteriale ridicate, scăderea colesterolului LDL (rău), creșterea colesterolului HDL (bun), scăderea grăsimilor din sânge (trigliceride), menținerea unei greutăți normale, mai multă mișcare, un atent control al zahărului dacă aveți diabet, nu mai fumați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel