Greutatea corporală, cum te poate păcăli în riscul de boli cardiace

Angela Sabău |
Data publicării:
Greutatea corporală
Greutatea corporală

Greutatea corporală mare este asociată cu bolile cardiace, însă și o greutate normală poate să ne păcălească, deoarece grăsimea din anume parte a corpului este dăunătoare chiar și când greutatea este una normală.

Menținerea sub control a greutății este necesară pentru prevenirea bolilor cardiace, dar greutatea uneori poate fi înșelătoare.

Este posibil ca proporția grăsimii din corp să fie una nesănătoasă, fără a fi supraponderali sau obezi. Asta înseamnă că grăsimea este prea multă în organism, chiar dacă greutatea pare una normală. Și această diferență este esențială atunci când vine vorba de sănătatea inimii, arată medicalxpress.com.

Timp de zeci de ani, medicii au măsurat indicele de masă corporală al pacientului sau IMC, ca o modalitate de a determina riscul de boală cardiacă asociată cu obezitatea. (Există chiar și calculatoare online care vă permit să vă dați seama de IMC de unul singur.)

Practic, IMC determină procentul de grăsime din corp în legătură cu înălțimea și greutatea dvs. Însă unele dovezi arată că acest calculul poate clasifica greșit până la 50% dintre cei cu risc de boli de inimă din excesul de grăsime.

Asta pentru că grăsimea nu este la fel. Grasimea stocata în jurul burții, numită grasime viscerală, este asociată cu rezistența la insulină și alte anomalii metabolice. Dovezile arată că cineva cu o talie mare - peste 100 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei - are mai multe riscuri de a face boli de inimă decât cineva cu talie mai mică, chiar dacă au același IMC.

Care este cel mai mare risc

Există componente genetice care indică faptul că bărbații albi, femeile de culoare și oamenii din India și Asia de Sud au un risc mai mare decât pentru obezitate abdominală. Însă nu există măsuiri suplimentare, tot ce pot face sunt aceleași măsuri obișnuite pentru toată lumea: o alimentație sănătoasă, corectă, încercarea de a pierde grăsimea generală a corpului și exerciții fizice. Din fericire, cea mai periculoasă grăsime, respectiv cea de pe burtă, are tendința de a fi eliminată mai întâi.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel