Gripa, transmisă prin bancnote. Cum ne protejăm

Dana Lascu |
Data publicării:
Banii au fost donați pentru aparate de cafea
Banii au fost donați pentru aparate de cafea

Virusul gripal rezistă până la trei zile pe bancnote, atrag atenția medicii. Cea mai bună cale de protecție contra gripei este vaccinul gripal. 

Atenție majoră la regulile de igienă! Contactul cu lucrurile murdare, cum sunt bacnotele, ne pot îmbolnăvi de gripă, atrag atenția medicii. 

Pe banconte se pot întâlni multe tipuri de virusuri, inclusiv cele gripale. Ele pot rezista pe suprafața banilor pe care-i folosim cu toții, zilnic, până la 3 zile!

Contaminarea este simplă: un bolnav de grip a tușit sau a strănutat și a pus mâna pe bani. Virusul de pe suprafața acestora ajunge la altă persoană după ce și ea pune mâna pe bancnota infectată și apoi o duce, fără să se spele înainte, la nas, la gură sau la ochi. 

Cum se transmite și cine e vulnerabil

Virusurile gripale sunt extrem de problematice. Cele de tip A, spre exemplu, fac foarte multe mutații, aproape de la o persoană la alta, așa că tratarea lor este dificilă. Iar în cazul în care persoana infectată face parte din categoriile de risc, adică are afecțiuni cronice, este o persoană cu vârsta peste 65 de ani, este un copil mai mic de un an, este o femeie gavidă sau o persoană obeză, complicațiile pe care le dă gripa pot fi chiar fatale. 

Educația pentru sănătate este extrem de importantă. Formele de igienă elementare pot să prevină aceste infecții. În ultima săptămână doar la Iași peste 200 de pacienți au necesitat internate din cauza complicațiilor date de infecțiile respiratorii acute. (...) Așadar, atenție majoră la regulile de igienă! Virusul se transmite cu mare ușurință pe cale aeriană, și vorbim despre tuse, strănut, vorbitul banal poate să transmită acest virus, iar pe de altă parte, acest contact cu mâinile murdare, cu bancnotele, cu alte obiecte pe care punem fiecare mâna, reprezintă un factor de risc suplimentar. Să duceți mâna la nas și la gură când tușiți - pare banal ce spun - dar sunt reguli banale care nu sunt respectate. Batista, șervețelul de unică folosință, fac parte din arsenalul de luptă împotriva acestor afecțiuni respiratorii acute. De asemenea, nu duceți în colectivități copiii care au febră, frisoane, le curge nasul, le curg ochii, tușesc sau strănută și, în plus, atenție când vă spălați pe mâini. Din nou, pare banal, dar un spălat pe mâini eficient presupune cel puțin 20 de secunde de frecat pe fiecare parte, cu insistență pe pliurile interdigitale, la nivelul ungiilor și dacă nu aveți posibilitatea să vă spălați pe mâini atunci când se întâmplă o astfel de situație, folosiți geluri antiseptice”, a explicat conf.dr. Tudor Ciuhodaru, la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel