Hernia cervicală: posibil cauza unor leziuni ale creierului

Angela Sabău |
Data publicării:

Hernia cervicală se pare că determină apariția unor leziuni ale creierului, cel puțin asta au descoperit ultimele cercetări în domeniu.

Specialiștii Universității UMH din Alicante, Spania, au detectat leziuni ale creierului la pacienții cu hernii cervicale, folosind tehnici de neuroimagerie și inteligență artificială.

Un nou studiu arată cum compresiunea măduvei spinării cauzată de hernii cervicale nu provoacă doar modificări sub leziuni, deoarece poate provoca, de asemenea, o deteriorare semnificativă a creierului. Cercetarea a fost realizată de o echipă multidisciplinară a Universității Miguel Hernández (UMH) și Centrul pentru Rețeaua de Cercetări Biomedicale de Bioinginerie, Biomateriale și Nanomedicină (CIBER BBN), în colaborare cu compania Inscanner SL și Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului General Universitario din Alicante.

Peste 80% din vârstnici, afectați

Studiul a fost publicat în revista științifică European Radiology. Coautorul studiului și directorul Grupului de Neuroinginerie Biomedicală al UMH, Eduardo Fernández Jover, arată că peste 80% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani au deteriorăripe zona cervicală a coloanei vertebrale. 

Majoritatea nu suferă simptome, dar uneori această uzură poate provoca dureri și rigiditate la nivelul gâtului, precum și furnicături și amorțeală în brațe. În unele cazuri poate afecta și picioarele și poate duce chiar la dificultăți la mers, precum și alte simptome, cum ar fi modificări atunci când încearcă să-și controleze sfincterul. Toate aceste probleme sunt rezultatul compresiunii măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase care apar din vertebre, motiv pentru care, până în prezent, atenția medicală s-a concentrat esențial pe ceea ce se întâmplă sub leziune.

Potrivit co-autorului și membrilor echipei Inscanner SL, Ángela Bernabeu, una dintre cele mai importante provocări a fost aplicarea instrumentelor și tehnicilor medicale avansate de neuroimagistică pentru a încerca să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în creierul pacienților cronici cu leziuni compresive datorate herniei cervicale. Aceste tehnici au făcut posibilă studierea cortexului cerebral, precum și a fibrelor nervoase ale substanței albe și a modelelor de legătură între diferitele zone cerebrale, ceea ce face posibilă detectarea modificărilor patologice care nu pot fi văzute cu studii convenționale de rezonanță magnetică .

Modificări la nivel cerebral 

Rezultatele studiului arată că există, de asemenea, modificări la nivel cerebral și pe căile de comunicare ale semnelor cerebrale, care se manifestă în principal prin atrofie corticală și deteriorarea cortexului senzorial și motor. Aceste schimbări, care nu erau cunoscute până acum, pot ajuta la o mai bună înțelegere a evoluției clinice a multor pacienți, precum și la deschiderea de noi căi pentru a diagnostica și trata această patologie comună.

Cercetătorii subliniază că acest tip de studiu avansat de neuroimagistică cerebrală generează o cantitate mare de date la fiecare pacient, motiv pentru care au fost nevoiți să apeleze la tehnici de inteligență artificială pentru a analiza toate informațiile. În viitor, acest tip de analiză cu inteligență artificială ar putea fi utilizat pentru a identifica pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale compresive la care poate fi operat și pentru a stabili momentul cel mai potrivit pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel