Hipertensiune arterială: cum o resimt organele

Florina Pop |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Hipertensiunea arterială poate afecta inima, vasele de sânge, creierul, rinichii, oasele, ochii, dar și funcția respiratorie și sexuală.

Hipertensiune, corp. Tensiunea arterială crescută afectează întregul corp, de la artere, inimă, creier până la rinichi, ochi și oase.

Iată câteva dintre efectele pe care le produce în corp, detaliate de site-ul de știri medicale medicinenet.com:

1. Artere - arterele ar trebui să fie robuste, elastice și netede pentru a circula cu ușurință sângele din plămâni și din inimă în organe și alte țesuturi. Tensiunea arterială ridicată împinge prea tare pe pereții arterelor. Acest lucru dăunează interiorul și cauzează grăsimea, sau "placa", care trebuie colectată. Asta face arterele mai rigide și mai înguste, astfel încât acestea să nu-și poată face și treaba.

2. Anevrism - Atunci când presiunea împinge o secțiune a unui perete al arterei și o slăbește. Dacă se rupe, poate sângera în corp și ar putea fi grav. Este posibilă în orice arteră, dar un anevrism este cel mai frecvent întâlnit în aortă. Dacă aveți o arteră deteriorată, puteți dezvolta un anevrism, chiar dacă nu aveți tensiune arterială crescută.

3. Boala arterială coronariană - se întâmplă când placa se acumulează în arterele apropiate inimii. Acest lucru încetinește fluxul de sânge, poate aduce dureri toracice sau un ritm cardiac ciudat (numit aritmie). Un blocaj total poate provoca un atac de cord.

4. Atac de cord - când se acumulează suficientă placă sau o grămadă din ea se desprinde și blochează artera inimii poate provoca un atac de cord. De obicei, simțiți presiune sau durere în piept, dar uneori și în braț, gât sau maxilar. S-ar putea să fie dificil să respirați și să fiți amețit sau să vă fie greață.

5. Boala arterială periferică - este ca boala arterială coronariană, dar afectează vasele de sânge mai departe de inimă, cum ar fi cele din brațele, picioarele, capul sau stomacul. S-ar putea să aveți dureri sau crampe în picioare, de multe ori când vă plimbați sau urcați pe scări. Vă poate face obosiți. Durerea poate să dispară când vă odihniți și vă întoarceți când vă mutați. Lăsată netratată, boala arterială periferică ar putea aduce probleme mai grave - AVC, ulcer și pierderea circulației în picioare, ceea ce poate duce la amputație.

6. Insuficiență cardiacă - tensiunea arterială crescută poate duce la restrângerea arterelor. De-a lungul timpului, aceasta poate face inima să funcționeze mai greu și să devină mai slabă. În cele din urmă, devine atât de slăbită încât nu poate furniza suficient sânge restului corpului.

7. Inimă mărită - cum funcționează mai greu pentru a circula sângele în jurul său, mușchiul inimii se îngroașă. Ca urmare, toată inima ta devine mai mare. Cu cât este mai mare, cu atât este mai puțin capabilă să-și facă treaba, ceea ce înseamnă că țesuturile nu obțin oxigenul și substanțele nutritive de care au nevoie.

8. Accident vascular cerebral - hipertensiunea este cauza principală a accidentului vascular cerebral. Există două tipuri: hemoragic: o "explozie" arterială în creier; și ischemic: un "cheag" de placă se desprinde și blochează fluxul de sânge către celulele creierului. O parte din creier începe să moară când nu are suficient sânge. Acest lucru poate afecta capacitatea de a gândi, de a vă mișca, de a vorbi și de a vedea.

9. Demența - hipertensiunea poate determina acumularea de plăci în arterele care alimentează creierul. Înfundarea acestor artere încetinește circulația sângelui în restul corpului. Când schimbă modul în care funcționează creierul, se numește "demență vasculară". S-ar putea să afecteze cât de bine vorbiți, vedeți, vă amintiți - chiar și modul în care vă mișcați. Aceasta se întâmplă, de obicei, încet în timp. Dar dacă aveți un AVC, ați putea observa simptomele foarte repede.

10. Insuficiență renală - hipertensiunea este a doua cauză principală de insuficiență renală. Se îngustează și întărește vasele de sânge pe care le folosesc rinichii ca să ajute la eliminarea deșeurilor și lichidelor suplimentare. Aceasta păstrează filtre speciale, numite nefroni, ca să obțină suficient sânge și substanțe nutritive.

11. Probleme oculare - hipertensiunea poate încetini fluxul sanguin către retină, poate încetini deplasarea sângelui spre nervul optic, care vă ajută să transmiteți semnale creierului. Hipertensiunea ar putea determina fluidul să se formeze sub retină. Asta ar putea să distrugă țesutul și să vă distorsioneze vederea.

12. Probleme sexuale pentru bărbați - tensiunea arterială crescută poate încetini fluxul de sânge oriunde în organism. Fără suficient sânge pentru penis, este posibil să aveți probleme cu obținerea sau menținerea erecției.

13. Probleme sexuale pentru femei - corpul poate răspunde diferit din cauza fluxului sanguin mai mic la vagin, atât înainte, cât și în timpul sexului. S-ar putea să nu fiți așa de excitată când vreți să fiți, și ar putea fi mai greu să aveți orgasm. Tensiunea arterială crescută vă poate face și mai obosită.

14. Pierdere osoasă - persoanele cu hipertensiune au adesea mai mult calciu în urină. Asta poate duce la rupturi sau fracturi, în special la femeile în vârstă.

15. Apnee - acest lucru face ca mușchii gâtului să se relaxeze prea mult și să vă oprească respirația pentru scurt timp, dar în mod repetat, pe măsură ce dormiți. Hipertensiunea pare să cauzeze apnee în somn, care, la rândul său, pare să crească presiunea arterială. Apelați la medicul de familie ca împreună să preveniți alte probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel