Hipertensiunea arterială. Care este legătura cu consumul de sare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială se pare că este strâns legată de consumul de sare. Cercetătorii au reușit să determine cum anume sodiul poate duce la hipertensiune.

Reducerea aportului de sodiu este cheia reducerii tensiunii arteriale. Acum, cercetătorii ar fi găsit un mecanism care să explice de ce, scrie medicalxpress.com.
Oamenii de știință au examinat sute de substanțe metabolizate produse în timpul digestiei din probele de sânge, obținute într-un studiu efectuat de 64 de rezidenți britanici negri, cu tensiune arterială crescută. Toți participanții au fost instruiți să urmeze o dietă cu conținut redus de sodiu și nici unul nu a luat medicamente sau tratament pentru starea lor.

Cercetătorii au descoperit că reducerea aportului de sodiu a dus la niveluri mai ridicate a doi metaboliți specifici, ambii asociați cu niveluri scăzute ale tensiunii arteriale și rigiditate arterială.

Studiul se referă la știința metabolomică, care analizează modul în care moleculele mici reacționează la schimbările din mediul lor. În acest caz, nivelurile de sodiu au modificat setarea.

Deși toți participanții la studiu a fost la o dietă săracă în sodiu, jumătate au primit o tabletă de sodiu cu eliberare lentă timp de șase săptămâni. Ceilalți au primit placebo. Cercetătorii au schimbat apoi pastilele timp de încă șase săptămâni. „Știm că reducerea aportului de sodiu reduce tensiunea arterială și riscul cardiovascular. Cu toate acestea, mecanismele biologice care stau la bază nu sunt bine stabilite”, a spus dr. Haidong Zhu, autorul principal al studiului publicat luni în revista American Heart Association Hypertension.

„Cercetătorii au examinat metaboliții din probele de sânge pentru a vedea care dintre ele s-au schimbat, împreună cu modificarea sodiului”, a spus ea.

Mai puțină sare, tensiune mai mică

Ei au descoperit că reducerea aportului de sodiu a dus la creșterea a două tipuri specifice de metaboliți - beta-hidroxisovalerat și metionină sulfonă - împreună cu o scădere modestă a tensiunii arteriale.

„Schimbările pot reprezenta un tipar biologic de bază, implicat în această reglare a sodiului”, a spus Zhu, profesor asociat la Department of Population Health Sciences at Medical College of Georgia at Augusta University.

Rezultatele s-au bazat pe o reducere a sodiului cu aproximativ 1,120 miligrame pe zi, de la 3.800 mg la 2.680.

Această reducere a fost asociată cu o scădere atât a tensiunii arteriale sistolice (numărul maxim într-o măsurătoare), cât și a presiunii diastolice (numărul inferior).

AHA recomandă mai puțin de 2.300 mg de sodiu pe zi echivalentul a aproximativ 1 linguriță de sare și, în mod ideal, nu mai mult de 1.500 mg pe zi pentru majoritatea adulților. În medie, americanii consumă în fiecare zi peste 3.400 mg de sodiu.

Studiul sa axat pe populația neagră, datorită unei prevalențe mai mari a hipertensiunii arteriale sensibile la sare din acest grup.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel