Infarct, cele 5 simptome de atac de cord pe care mulți nu le știu. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:

Unul din cinci oameni nu poate spune cele mai comune trei simptome ale unui infarct, ceea ce face mai probabil ca ei să nu acționeze prompt în caz de atac de cord și le pune vața în pericol, arată un nou studiu. Și, atenție! În perioada Sărbătorilor sunt mai multe decese datorate infarctului! 

„Peste 20% dintre americani nu cunosc simptomele comune ale unui infarct", a declarat cercetătorul Dr. Khurram Nasir, specialist în cardiologie preventivă la Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center, unul dintre autorii unui studiu publicat pe 18 decembrie în JAMA Network Open.

Pentru acest studiu, Nasir și colegii săi au analizat răspunsurile la chestionarul din 2017 al National Health Interview Survey, o anchetă federală anuală a adulților din Statele Unite.

Simptomele principale

Oamenilor li s-a cerut să numească simptomele legate de un atac de cord, care sunt:

- Durere puternică în piept sau disconfort.

- Respirație îngreunată.

- Durere sau disconfort la brațe sau umeri.

- Slăbiciune, amețeală sau leșin.

- Dureri la gât, falcă sau spate.

Doar aproximativ jumătate dintre adulții chestionați au fost conștienți de toate cele cinci simptome, au descoperit cercetătorii, în timp ce aproximativ 6% nu erau conștienți de niciun singur semn de infarct miocardic.

O cincime dintre cei chestionați nu a putut numi cele mai frecvente trei simptome: dureri în piept, respirație îngreunată și dureri la nivelul brațelor sau umerilor.

„Este cu siguranță un semnal de alarmă âpentru părțile interesate majore, precum Asociația Americană a Inimii [AHA] și CDC [Centrele de Control și Prevenire a Bolilor] din SUA," a spus Nasir. „Trebuie să depunem un efort substanțial pentru a îmbunătăți conștientizarea simptomelor atacului de cord".

Citește și: Atac de cord: de ce sunt mai multe decese în perioada sărbătorilor

Grupurile care au cea mai mare probabilitate să nu fie informate cu privire la simptomele atacului de cord au fost bărbații, minoritățile și grupurile etnice, persoanele cu studii inferioare și statut socioeconomic mai prost și cele neasigurate medical, a spus Nasir.

O parte a problemei ar putea fi și că medicii și experții în sănătate nu comunică aceste simptome în limbajul masei generale a populației, a declarat purtătorul de cuvânt al American Heart Association (AHA), Dr. Nieca Goldberg.

Mesajele din campanii trebuie să fie clare

Spre exemplu, oamenii ar putea să nu înțeleagă că "majoritatea cazurilor de disconfort toracic cardiac însemană o presiune sau o strângere în setarea unui atac de cord. Este ca și cum ar ai avea un elefant pe piept", a spus Goldberg, cardiolog cu NYU Langone Medical Associates din New York.

Un alt exemplu este problema respirației, care ar putea fi descrisă ca „adevărată dificultate de respirație, ca și cum ai fi alergat la un maraton, dar fără să te fi mișcat din loc", a spus Goldberg. "Este într-adevăr severă afectarea. S-ar putea nici măcar să nu poți vorbi".

Pacienții cu simptome atât de grave ar trebui să sune imediat la Ambulanță, a spus Goldberg.

"În cazul unui atac de cord, ar trebui să sunați la 112 și să nu pierdeți timpul căutându-vă simptomele pe un computer", a spus ea.

Cu toate acestea, oamenii ar trebui să știe, de asemenea, că aceleași simptome care sunt atât de copleșitoare atunci când se produce un infarct pot să apară treptat cu săptămâni sau luni înainte de criză, a adăugat Goldberg.

Simptomele apar cu mult înainte

„Cu câteva săptămâni înainte, oamenii ar putea avea simptome similare, dar sunt mai puțin intense și le ignoră", a spus Goldberg. „Ideea este că trebuie să recunoașteți simptomele atunci când încep prima dată și să vă sunați medicul, iar uneori, în cazul arterelor înfundate, acestea apar de fapt într-un mod mai puțin intens cu săptămâni înainte".

Pacienții care observă aceste simptome atunci când sunt mai subtile pot evita un atac de cord și o călătorie la Urgență, dacă își consultă medicul care îi poate trimite la un specialist și le poate programa pentru o procedură pentru redeschiderea arterelor înfundate, a spus Goldberg.

În ciuda lipsei generale de conștientizare, Nasir a spus că există semne în datele acestui sondaj care arată că niște campanii de sănătate publică pot avea un impact asupra cunoașterii oamenilor despre simptomele atacului de cord, deși acestea trebuie gândite foarte bine ca să atingă ambele sexe.

„Am descoperit că femeile erau aproape 10% mai conștiente de toate aceste simptome decât bărbații", a spus Nasir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel