Înfiorător: Toți românii, risc de 36% să facă AVC după 25 de ani!

Dana Lascu |
Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

Toți românii cu vârsta peste 25 de ani au risc de a face accident vascular cerebral – AVC – de 36,2%! România este pe locul trei în topul țărilor cu cel mai mare risc de AVC din lume, arată un nou studiu. Suntem devansați doar de China și Letonia. La nivel global, unul din patru persoane de peste 25 de ani este expus riscului de accident vascular cerebral în timpul vieții, arată acest nou studiu științific. Lucrarea acoperă 195 de state și teritorii. Studiul, integral, la finalul materialului!

La nivel global, unul din patru persoane cu vârsta de peste 25 de ani este expus riscului de accident vascular cerebral – AVC - în timpul vieții, potrivit unui nou studiu științific.

Cercetătorii au descoperit o diferentță de aproape cinci ori mai mare a riscului de accident vascular cerebral la nivel mondial, de la cel mai mare risc în Asia de Est și Europa Centrală și de Est, față de cel mai scăzut risc în Africa Sub-Sahariana. Riscul de AVC pe durata vieții, după vârsta de 25 de ani, în 2016, a variat de la 8% la 39%, în funcție de locul în care trăiesc. Oamenii din China au cel mai mare risc.

Constatările noastre sunt uluitoare", a spus dr. Gregory Roth, profesor asistent de știinte metrice de sănătate la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, și autorul principal al studiului, într-un material dat publicității de instituția de învățământ superior.

Trebuie luate urgent măsuri de prevenție

Este imperativ ca medicii să avertizeze pacienții despre prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni vasculare cât mai devreme posibil. Am descoperit un risc extrem de mare de accident vascular cerebral și pe baza altor studii pe care le-am evaluat, este clar că adulții tineri trebuie să se gândească la riscurile pe termen lung pentru sănătate. Ei pot face o diferență reală prin consumul de alimente mai sănătoase, exerciții fizice făcute regulat și evitarea tutunului și a alcoolului", notează expertul.

Studiul, „Riscurile globale, regionale și specifice pe durata vieții de accident vascular cerebral, 1990-2016" („Global, Regional, and Country-Specific Lifetime Risks of Stroke, 1990-2016"), a fost publicat astăzi în The New England Journal of Medicine.

Utilizând estimările din studiul Global Burden of Disease ( Povara globală a bolilor, GBD), cercetătorii au elaborat o nouă măsură care combină riscul de a avea un accident vascular cerebral și de a supraviețui, cu acela de a suferiun accident vascular cerebral și a muri. Pentru prima dată, studiul estimează riscul de accident vascular cerebral pe viață începând de la vârsta de 25 de ani, în timp ce studiile anterioare au început la vârsta de 45 de ani.

Autorii au analizat riscul unui prim accident vascular cerebral, clasificat dupa subtip - accident vascular cerebral ischemic li hemoragic. Ei nu au evaluat riscul de accident vascular cerebral recurent, accident vascular cerebral pediatric sau atac ischemic tranzitor (TIA), cunoscut sub numele de „mini-accident vascular cerebral", care nu are ca rezultat afectarea cerebrală permanentă. Constatările acoperă perioada 1990 până în 2016 în 195 de țări și teritorii după vârstă și sex.

Regiunile cu cel mai mare risc să mori din cauza unui AVC

Constatările arată variații geografice mari. În 2016, cele trei regiuni cu cel mai mare risc estimat de accident vascular cerebral pe viață au fost Asia de Est (38,8%), Europa Centrală (31,7%) și Europa de Est (31,6%), iar regiunea cu cel mai scăzut risc a fost Africa de Est Sub-Sahariană (11,8%).

Riscul mai mic de accident vascular cerebral pe durata vieții din Africa Sub-Sahariană nu reprezintă în mod automat o incidență mai mică de AVC sau strategii de prevenire și de tratament mai eficiente", a atras atenția Roth. „Dimpotrivă, oamenii sunt doar la un risc mai mare de a muri dintr-o altă cauză".

Povara de accident vascular cerebral în rândul adulților depinde în mare măsură de factorii de risc modificabili și de caracteristicile sistemelor de sănătate. Prin urmare, constatările studiului pot fi utile pentru planificarea pe termen lung, în special în ceea ce privește prevenirea și educația publică.

Miniștrii Sănătății ai națiunilor și alți factori de decizie trebuie să dezvolte programe care să încurajeze adulții tineri să mănânce o dietă sănătoasă cu mai multe fructe, legume și cereale integrale, precum și să evite consumul de tutun și alcool, să crească activitatea fizică și să mențină o greutate sănătoasă. De asemenea, ar trebui să pledeze pentru prețuri mai mici ale medicamentelor care controlează tensiunea arterială crescută și colesterolul.

Această lucrare importantă oferă date fiabile privind riscurile actuale din întreaga lume pentru diferite tipuri de accident vascular cerebral, și furnizează țărilor respective informații valoroase legate de povara accidentului vascular cerebral", a declarat Dr. Peter Rothwell, șef al Centrului pentru Prevenirea AVC și demență, profesor de Neurologie clinică la Universitatea din Oxford.

Aceste date și informații pot fi folosite pentru a stabili prioritățile și a viza strategiile de prevenire. Sper că această lucrare importantă va fi continuată, astfel încât aceste tendințe să poată fi cartografiate în deceniile următoare".

Constatările suplimentare includ:

Riscul global estimat de accident vascular cerebral - o medie a ratelor foarte diferite din întreaga lume - de la vârsta de 25 de ani a fost de 24,9% în 2016.

Separat, în funcție de subtipul de AVC, riscul global de accident vascular cerebral ischemic a fost de 18,3% și riscul de AVC hemoragic de 8,2%. Accident vascular cerebral ischemic apare atunci când o obstrucție în interiorul unui vas de sânge împiedică aprovizionarea cu sânge a creierului, în timp ce accident vascular cerebral hemoragic apare atunci când un vas de sânge slăbit se rupe.

Cea mai mare creștere a riscului de accident vascular cerebral de-a lungul vieții în anii 1990 și 2016 a fost înregistrată în Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Africa Sub-Sahariană de Est, Europa Centrală, Africa de Sud Sub-Sahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

În schimb, riscul în Asia Centrală, America Latină sudică și tropicală, Asia-Pacific cu venituri mari și Africa de Sud Sub-Sahariană a scăzut substanțial în aceeași perioadă de timp.

În ciuda unei diferențe semnificative în riscul global de accident vascular cerebral pe viață între bărbați și femei în 2016, rezultatele au arătat o variație substanțială la nivel regional și la nivel de țară în funcție de sex.

Dintre cele 21 de regiuni studiate, cel mai mare risc de viață pentru bărbați a fost în Asia de Est (40,6%), în timp ce cele mai mari riscuri pe viață în rândul femeilor au fost în Europa de Est (36,5%) și Asia de Est (36,3%).

Cel mai mare risc în rândul bărbaților, la 41,1%, a fost în China; cel mai mare risc la femei, la 41,7%, a fost în Letonia.

România, locul 3 în Top-ul țățrilor cu cel mai mare risc din lume!

Țările cu cel mai mare risc de accident vascular cerebral pe viață pornind de la vârsta de 25 de ani:

1. China: 39.3%

2. Letonia: 37.0%

3. Romania: 36.2%

4. Muntenegru: 36.0%

5. Bosnia și Herzegovina: 35.7%

6. Macedonia: 35.2%

7. Serbia: 33.8%

8. Bulgaria: 33.4%

9. Albania: 33.4%

10. Croația: 33.0%.

Studiul, integral, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel