Ingredientul care îți accelerează îmbătrânirea. Cum putem întoarce înapoi ceasul biologic prin schimbări alimentare

Un studiu recent evidențiază legătura dintre alimentație și accelerarea vârstei biologice.
Vezi și: Cafeaua și puiul de somn, combinația perfectă pentru o minte alertă. Ce spun experții despre somnul scurt în timpul zilei
Un studiu publicat în JAMA Network Open sugerează că consumul excesiv de zahăr adăugat poate face celulele să îmbătrânească mai repede, afectând vârsta biologică mai degrabă decât timpul care a trecut de la naștere.
Studiul a constatat că peste jumătate dintre adulți consumă zilnic mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr, despre care se știe că duce la probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul de tip 2. Studiul a constatat că excesul de zahăr adăugat poate schimba, de asemenea, modul în care funcționează celulele, ducând la o accelerare a vârstei biologice.
Zahărul este un agent inflamator și provoacă stres oxidativ în organism, ceea ce poate accelera îmbătrânirea biologică. Experții recomandă să se consume zilnic între 25 și 35 de grame de zahăr adăugat, mai puțin decât cele 50 de grame recomandate.
Accelerarea îmbătrânirii celulelor
Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de mai mult de 60 de grame de zahăr adăugat poate îmbătrâni biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică, chiar și în cazul persoanelor care au o dietă sănătoasă.
Studiul, care a avut loc între 1987 și 1997, a urmărit aproape 350 de participanți între 2015 și 2019. Cercetătorii au evaluat dietele în raport cu o dietă în stil mediteranean și un model alimentar legat de un risc mai scăzut de boli cronice. De asemenea, ei au dezvoltat scoruri bazate pe o măsură creată de ei care ia în considerare nutrienții asociați cu antiinflamarea și repararea ADN-ului.
Orientările dietetice pentru americani recomandă să nu se consume mai mult de 50 de grame de zahăr adăugat pe zi, însă studiul a constatat că, chiar și în cazul celor care au avut o dietă sănătoasă, consumul de zahăr adăugat le-a îmbătrânit biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică.
Acest lucru sugerează că excesul de zahăr joacă un rol semnificativ în epigenetică, adică modul în care comportamentele și mediul pot provoca schimbări care afectează funcționarea genelor.
Foto: Freepik @simonapilolla
Cantitățile mari de zahăr pot afecta metabolismul, care poate afecta creșterea celulară. În plus, excesul de zahăr accelerează glicarea, care are loc atunci când zahărul din fluxul sanguin se atașează de proteine și produce agenți nocivi denumiți produse finale de glicare avansată (AGE). Acești agenți pot provoca inflamații și stres oxidativ care accelerează îmbătrânirea celulară.
Vestea bună este că daunele suferite prin procese epigenetice par reversibile. Eliminarea în timp a 10 grame de zahăr adăugat pe zi ar da înapoi ceasul biologic al unei persoane cu aproximativ 2,4 luni.
Cum să reduci aportul zilnic de zahăr
Zahărul este o preocupare semnificativă în dieta americană standard, ducând la o sănătate și o longevitate precare. Zaharurile naturale, care se găsesc în fructe și în legumele bogate în amidon, provoacă rareori probleme, cu excepția cazului în care sunt consumate în exces. Zahărul este ascuns în alimente precum sosurile pentru salate, mâncărurile congelate și suplimentele.
Dietary Guidelines for Americans recomandă limitarea zahărului adăugat la 50 de grame pe zi, dar Julia Zumpano, dietetician înregistrat la Centrul Clinic Cleveland pentru Nutriție Umană crede că și această cantitate este prea mult. Aceasta recomandă un consum zilnic de maximum 25 până la 35 de grame de zahăr adăugat.
Consumul mai multor alimente bogate în zahăr poate duce, de asemenea, la o dublă lovitură epigenetică asupra organismului. Pentru a elimina mai mult zahăr din alimentație, Zumpano recomandă înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă, reducerea altor surse evidente de zahăr adăugat, cum ar fi dulciurile, deserturile și produsele de patiserie, și luarea în considerare a surselor mai puțin evidente, cum ar fi pâinea, sosurile cumpărate de la magazin, pansamentele, snack-urile, batoanele granola și carnea procesată.
Reducerea zahărului este dificilă din cauza lipsei sale de valoare nutritivă și a caracterului său adictiv. Este esențial să se asigure că restul dietei este plin de fibre, grăsimi sănătoase și alți nutrienți. Efectul net al obiceiurilor alimentare sănătoase și mai puțin sănătoase influențează în cele din urmă vârsta epigenetică.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.