Inimă sănătoasă: trei măsuri esențiale pe care orice om trebuie să le ia

Steluța Indrei / 28 sep 2018 / 14:09
Inimă
Inimă

Cardiologii de la Mayo Clinic au pus la punct un plan în trei pași pentru a avea o inimă sănătoasă. Pe scurt, este vorba despre trei recomandări-cheie care sunt cuprinse în cartea „Mayo Clinic Healthy Heart for Life!”. 

Cele trei măsuri pe care se bazează planul pot fi sintetizate astfel: „Mănâncă 5"; „Mişcă-te 10" şi „Dormi 8". Iată despre ce este vorba, potrivit mayoclinic.org.

„Mănâncă 5"

Mănâncă 5 porţii de fructe şi legume pe zi pentru a îmbunătăţi funcţionarea inimii. Începe cu un mic dejun care include şi câte o porţie de fructe și legume, după care ia o gustare în care să nu uiţi de fructe sau legume. Fă un efort conştient de a include aceste alimente în dieta zilnică. Nu te îngrijora prea mult vizavi de mâncărurile pe care nu ar trebui să le mănânci – concentrează-te pe a avea 5 astfel de porţii de fructe şi legume în regimul alimentar.

„Mişcă-te 10"

Ai grijă să faci cel puțin 10 minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare zi. Chiar dacă recomandările standard sunt de a face măcar 30 de minute de sport zilnic, chiar şi 10 minute contează şi pot să facă diferenţa. De exemplu, studiile făcute până acum au arătat că între 60 şi 90 de minute pe săptămână de activitate fizică poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 50%. Acesta este un beneficiu mare pentru un angajament minor din partea ta. Nu este nevoie de nimic elaborat: sunt la fel de utile şi urcatul scărilor; şi plimbările sau mişcarea pur şi simplu. Cu cât devii mai activ, cu atât poţi creşte nivelul activităţii zilnice.

„Dormi 8"

Calitatea somnului este importantă şi pentru inimă. Poate fi o provocare să-ţi faci timp pentru odihna de calitate, dar merită. Timp de două săptămâni, încearcă să dormi 8 ore pe noapte. Într-adevăr, fiecare persoană poate avea un alt necesar de ore de somn pentru a fi în formă, dar 8 ore reprezintă un bun început.

Aceste măsuri simple pot reprezenta un bun început al unui program permanent pentru o inimă mai sănătoasă, susțin experții de la Mayo Clinic. 

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.27