Insectele, noul super-aliment? De ce greierii, lăcustele și omizile ar fi bune de gătit

Cercetătorii au descoperit surse neobișnuite de energie în insecte și arahnide, care sunt parte din dieta obișnuită a unui asiatic.
Insecte, super-aliment. Cercetătorii sugerează să fim mai deschiși legat de includerea în diete a unor insecte și arahnide, normale pentru masa unui asiatic, dar atipice pentru un american sau european.
Un studiu făcut anul trecut de Universitatea din Wisconsin-Madison a arătat că mâncarea (gătită) din greieri poate îmbunătăți microbiomul unei persoane. În alt studiu, al specialiștilor Universității din Teramo, Italia, arată că insectele au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe naturale care ajută la menținerea sănătății celulare, informează medicalnewstoday.
Insecte, super-aliment: omizi africane, scorpioni negri
"Cel puțin 2 miliarde de oameni - un sfert din populația lumii - mănâncă în mod regulat insecte. (...) Restul dintre noi va avea nevoie de puțin mai multă încurajare. (...) Insectele comestibile sunt o excelentă sursă de proteine, acizi grasi polinesaturati, minerale, vitamine si fibre, dar până acum nimeni nu le comparase cu alimente tradiționale funcționale cum ar fi uleiul de măsline sau sucul de portocale în ceea ce privește activitatea antioxidantă", afirmă, potrivit sursei citate, profesorul Mauro Serafini, autorul studiului.
Echipa de cercetare a cumpărat și analizat 12 insecte comestibile diferite, precum și două tipuri de nevertebrate. Dintre acestea enumerăm: viermi de gândaci, larve de viermi de palmier, furnici negri, omizi africane, viermi de mătase, lăcuste, greieri, gigantice insecte de apă, miriapozi amazonieni uriași, un păianjen din Thailanda comestibil și scorpioni negri.
Insecte, super-aliment: comparația cu uleiul de măsline și portocalele
Ca să afle conținutul antioxidant, cercetătorii au separat insectele și arahnidele în conținut solubil în grăsimi și în conținut solubil în apă, după ce au îndepărtat părțile inadecvate - aripile sau acele. Au testat fiecare dintre părțile comestibile ca să analizeze câți antioxidanți conțin.
Rezultatele au fost: în unele cazuri, insectele bat portocalele ca și conținnut de antioxidanți.
"În special, extractele solubile în apă din lăcuste, viermii de mătase și greierii au de cinci ori puterea antioxidantă a sucului de portocale proaspăt. (...) Conținutul de grăsimi solubil al viermilor de mătase (...) și al omizi africane are de două ori puterea antioxidantă a uleiului de măsline. Când vine vorba de nivelul total de polifenoli (antioxidanți), cercetătorii remarcă faptul că lăcustele, furnicile negre și viermii de masă cuprind cea mai mare cantitate", se arată pe site-ul amintit.
Însă, cercetătorii precizează că nu au testat încă eficacitatea și siguranța antioxidanților derivați din insecte la om.
Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
5 alimente care te balonează cel mai tare
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.