Insectele, noul super-aliment? De ce greierii, lăcustele și omizile ar fi bune de gătit
Cercetătorii au descoperit surse neobișnuite de energie în insecte și arahnide, care sunt parte din dieta obișnuită a unui asiatic.
Insecte, super-aliment. Cercetătorii sugerează să fim mai deschiși legat de includerea în diete a unor insecte și arahnide, normale pentru masa unui asiatic, dar atipice pentru un american sau european.
Un studiu făcut anul trecut de Universitatea din Wisconsin-Madison a arătat că mâncarea (gătită) din greieri poate îmbunătăți microbiomul unei persoane. În alt studiu, al specialiștilor Universității din Teramo, Italia, arată că insectele au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe naturale care ajută la menținerea sănătății celulare, informează medicalnewstoday.
Insecte, super-aliment: omizi africane, scorpioni negri
"Cel puțin 2 miliarde de oameni - un sfert din populația lumii - mănâncă în mod regulat insecte. (...) Restul dintre noi va avea nevoie de puțin mai multă încurajare. (...) Insectele comestibile sunt o excelentă sursă de proteine, acizi grasi polinesaturati, minerale, vitamine si fibre, dar până acum nimeni nu le comparase cu alimente tradiționale funcționale cum ar fi uleiul de măsline sau sucul de portocale în ceea ce privește activitatea antioxidantă", afirmă, potrivit sursei citate, profesorul Mauro Serafini, autorul studiului.
Echipa de cercetare a cumpărat și analizat 12 insecte comestibile diferite, precum și două tipuri de nevertebrate. Dintre acestea enumerăm: viermi de gândaci, larve de viermi de palmier, furnici negri, omizi africane, viermi de mătase, lăcuste, greieri, gigantice insecte de apă, miriapozi amazonieni uriași, un păianjen din Thailanda comestibil și scorpioni negri.
Insecte, super-aliment: comparația cu uleiul de măsline și portocalele
Ca să afle conținutul antioxidant, cercetătorii au separat insectele și arahnidele în conținut solubil în grăsimi și în conținut solubil în apă, după ce au îndepărtat părțile inadecvate - aripile sau acele. Au testat fiecare dintre părțile comestibile ca să analizeze câți antioxidanți conțin.
Rezultatele au fost: în unele cazuri, insectele bat portocalele ca și conținnut de antioxidanți.
"În special, extractele solubile în apă din lăcuste, viermii de mătase și greierii au de cinci ori puterea antioxidantă a sucului de portocale proaspăt. (...) Conținutul de grăsimi solubil al viermilor de mătase (...) și al omizi africane are de două ori puterea antioxidantă a uleiului de măsline. Când vine vorba de nivelul total de polifenoli (antioxidanți), cercetătorii remarcă faptul că lăcustele, furnicile negre și viermii de masă cuprind cea mai mare cantitate", se arată pe site-ul amintit.
Însă, cercetătorii precizează că nu au testat încă eficacitatea și siguranța antioxidanților derivați din insecte la om.
Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, AICI.
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
-
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Combinația letală care îți distruge ficatul
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
