Jocurile non-digitale protejează abilitățile de gândire la bătrânețe

Dana Lascu |
Data publicării:
Jocurile non-digitale precum șahul îți țin mintea ascuțită la bătrânețe
Jocurile non-digitale precum șahul îți țin mintea ascuțită la bătrânețe

Oamenii care joacă jocuri - cum ar fi cele de cărți sau de masă, adică jocurile non-digitale - sunt mai susceptibili să rămână cu mintea ascuțită ulterior, de-a lungul vieții, sugerează un studiu.

Jocurile non-digitale țin mintea ascuțită pe măsură ce îmbătrânești. Cei care au jucat regulat jocuri non-digitale au rezolvat mai bine testele de memorie și de gândire la vârsta de 70 de ani și peste, au descoperit cercetătoriii. De asemenea, acest nou studiu a constatat că o schimbare de comportament, ulterior, în viață, ar putea să facă încă o diferență. Oamenii care au jucat astfel de jocuri analoge (non-digitale) mai mult la vârsta de 70 de ani și peste au avut mai multe șanse să-și mențină anumite abilități de gândire pe măsură ce îmbătrâneau.

Șah, bingo și cuvinte încrucișate

Psihologii de la Universitatea din Edinburgh au testat mai mult de 1.000 de persoane în vârstă de 70 de ani pentru memorie, rezolvarea problemelor, viteza de gândire și capacitatea de gândire generală. Participanții au repetat apoi aceleași teste de gândire la fiecare trei ani până la vârsta de 79 de ani.

De asemenea, grupul a fost întrebat cât de des a jucat jocuri precum cărți, șah, bingo sau cuvinte încrucișate - la 70 și 76 de ani. Cercetătorii au folosit modele statistice pentru a analiza relația dintre nivelul de joc al unei persoane și abilitățile sale de gândire.

Echipa a ținut cont de rezultatele unui test de inteligență pe care participanții l-au făcut când aveau 11 ani. De asemenea, au avut în vedere factorii de viață, cum ar fi educația, statutul socio-economic și nivelurile de activitate.

S-a constatat că persoanelor care au crescut numărul de jocuri în anii următori au avut o scădere mai mică în abilităților de gândire la vârste peste 70 de ani, în special în funcția de memorie și viteza de gândire.

Cercetătorii spun că rezultatele ajută la o mai bună înțelegere a tipurilor de stiluri de viață și comportamente care ar putea fi asociate cu rezultate mai bune pentru sănătatea cognitivă la vârste înaintate. De asemenea, studiul poate ajuta oamenii să ia decizii cu privire la modul în care-și pot proteja cel mai bine abilitățile de gândire pe măsură ce îmbătrânesc.

Îmbătrânesc cu mintea întreagă

Dr. Drew Altschul, de la Școala de Filozofie, Psihologie și Științe ale Limbii din Edinburgh, a declarat că „Aceste ultime descoperiri aduc dovezi că a fi mai angajat în activități pe parcursul vieții ar putea fi asociat cu abilități de gândire mai bune ulterior, în viață. La vârsta de peste 70 de ani, un alt mesaj pare să fie că jocul non-digital poate fi un comportament pozitiv în ceea ce privește reducerea declinului cognitiv".

Profesorul Ian Deary, director al Centrului pentru Universitatea din Edinburgh pentru îmbătrânire cognitivă și epidemiologie cognitivă (CCACE), a declarat că: „Noi și alții restrângem tot felul de activități care ar putea ajuta la menținerea persoanelor de vârstă înaintată cu mintea ascuțită. În eșantionul nostru de Lothian, se pare că efectul nu ține doar de activitatea intelectuală și socială generală, este ceva din acest grup de jocuri care are această asociere mică, dar detectabilă, cu o îmbătrânire cognitivă mai bună. Ar fi bine să aflăm dacă unele dintre aceste jocuri sunt mai puternice decât altele. De asemenea, subliniem că mai multe alte lucruri sunt legate de o îmbătrânire cognitivă mai bună, cum ar fi aptitudinea fizică și nu fumatul. "

Caroline Abrahams, directoare la organizația de caritate Age UK, a declarat: „Chiar dacă abilitățile de gândire ale unor persoane pot să decline odată cu înaintarea în vârstă, această cercetare este o dovadă suplimentară că nu trebuie să fie inevitabilă. Conexiunea dintre jocurile de masă și alte jocuri non-digitale de mai târziu în viață și abilitățile de gândire și memorie mai clare se adaugă la ceea ce știm despre pașii pe care îi putem face pentru a ne proteja sănătatea cognitivă, inclusiv să nu consumăm în exces alcool, să fim activi și să avem o dietă sănătoasă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel