La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Te pot îmbolnăvi grav

Monika Baciu |
Data publicării:
castraveti covasiti - FOTO: Freepik@fotobomb
castraveti covasiti - FOTO: Freepik@fotobomb

La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Ce trebuie să știi despre murăturile solare.

La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Dacă aveți o grădină sau frecventați piața locală de fermieri, știți că această perioadă a anului este cea mai bună pentru recoltarea legumelor. Roșiile, dovleceii, castraveții și multe altele sunt toate în mare abundență.

O modalitate de a face ca această recoltă să reziste până la iarnă este să conservați alimentele prin conservare, deshidratare, congelare sau murare.

Vezi și: Encefalita arbovirală: cauze, simptome și prevenție. La ce să ai grijă când pleci în vacanță

Ce sunt murăturile solare

Murăturile solare implică, evident, lumina solară pentru a acri alimentele. Tehnica implică combinarea castraveților, condimente pentru murături, sare și fie apă, fie oțet, apoi așezarea borcanului la soare timp de trei zile pentru a fermenta.

Din păcate, acesta este un mod foarte nesigur de a face murături. În timp ce fermentarea poate fi un mod sigur de a face murături, temperaturile din interiorul unui borcan așezat în plin soare de vară o depășesc pe cea la care are loc fermentarea (22 de grade Celsius). Peste această temperatură, drojdia moare și fermentația nu va avea loc.

Un alt pericol este că proporțiile de sare și apă pentru murături variază în funcție de rețetă. Dacă raportul este incorect, bacteriile dăunătoare ar putea să se dezvolte în absența acidului și să provoace boli. Rețetele de murături bazate pe știință asigură creșterea bacteriilor bune care creează acid și, prin urmare, un produs sigur.

Vezi și: Ce este laptele UHT și ce proprietăți are. Cât rezistă și care este diferența față de laptele pasteurizat

Ce boli riști din cauza castraveților covăsiți

Deși prepararea murăturilor la soare pare simplă și distractivă, aceasta poate duce la îmbolnăviri grave cauzate de bacterii precum E. coli, Clostridium botulinum (botulism) și Listeria, potrivit Michigan State University Extension.

Cum se fac murăturile

Numeroasele varietăți de alimente murate și fermentate sunt clasificate în funcție de ingrediente și de metoda de preparare. Murăturile obișnuite de mărar și varza murată sunt fermentate și vindecate timp de aproximativ 3 săptămâni.

Murăturile la frigider sunt fermentate timp de aproximativ o săptămână. În timpul coacerii, culorile și aromele se schimbă și crește aciditatea.

Murăturile proaspăt ambalate sau cu procesare rapidă nu sunt fermentate; unele sunt puse la saramură câteva ore sau peste noapte, apoi scurse și acoperite cu oțet și condimente. Murăturile din fructe se prepară, de obicei, prin încălzirea fructelor într-un sirop condimentat, acidificat fie cu suc de lămâie, fie cu oțet. 

Vezi și: Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Amalia Arhire: Atunci nu e bine să consumi deloc

Asigurați-vă că îndepărtați și aruncați o felie de la capătul florii castraveților proaspeți. Florile pot conține o enzimă care provoacă înmuierea excesivă a murăturilor.

Atenție: Nivelul de aciditate al unui produs murat este la fel de important pentru siguranța acestuia ca și pentru gust și textură.

Nu modificați proporțiile de oțet, alimente sau apă dintr-o rețetă și nu folosiți un oțet cu aciditate necunoscută.

Folosiți numai rețete cu proporții testate de ingrediente.

Trebuie să existe un nivel minim și uniform de aciditate în tot produsul amestecat pentru a preveni dezvoltarea bacteriei botulinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel