Lactatele reduc riscul apariției diabetului și hipertensiunii

Florina Pop |
Data publicării:
Lapte
Lapte

Consumul zilnic a două porții de lactate scade riscul apariției în timp a diabetului și tensiunii arteriale ridicate, susține un studiu internațional.

Cercetătorii au demonstrat că servirea a cel puțin două porții zilnice de lactate ar duce riscul apariției diabetului, tensiunii arteriale ridicate și a afecțiunilor cardiovasculare. Studiul lor internațional, realizat pe circa 47.000 de oameni cu vârste între 35 și 70 de ani, din 21 de state ale lunii, s-a desfășurat de-a lungul a 9 ani. Țările din care au fost recrutați participanți sunt: Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaezia, Palestina, Pakistan, Filipine, Polonia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Suedia, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Zimbabwe.

Au fost luate în considerare lactatele cu grăsimi complete, iar aportul alimentar a fost evaluat prin chestionare. Cercetătorii au decis să evalueze separat untul și smântâna întrucât nu sunt consumate în mod obișnuit în unele dintre țările participante la studiu. În cercetarea lor s-a ținut cont de istoricul medical personal al fiecăruia dintre cei 46.667 de oameni, de medicamentele prescrise pe care le iau, de educație, fumat, greutate, înălțime, circumferința taliei, valorile tensiunii arteriale și glicemiei.

Concluzia cercetării: cel puțin 2 porții pe zi de lactate totale au fost asociate cu un risc cu 24% mai mic de boli cardiovasculare, crescând până la 28% doar pentru produsele lactate cu grăsimi complete, comparativ cu nici un aport zilnic de lactate. 13.640 de persoane au dezvoltat hipertensiune arterială și 5.351 - diabet. Consumul a cel puțin două porții pe zi din lactate totale au fost asociate cu un risc mai mic cu 11-12% la ambele afecțiuni amintite, ridicându-se la un risc mai mic cu 13-14% pentru 3 porții zilnice.

Autorii studiului consideră că dacă studii și de mai mare amploare decât al lor, desfășurate pe ani buni, întăresc descoperirile lor, atunci "creșterea consumului de lactate poate reprezenta o abordare posibilă și cu costuri reduse pentru hipertensiunea arterială, diabet și pentru bolile cardiovasculare la nivel mondial".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel