Consumul de lapte slab în grăsimi, asociat cu o îmbătrânire mai lentă
Un nou studiu arată cum consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi - atât lapte fără grăsimi, cât și 1% - este asociat semnificativ cu o îmbătrânire mai lentă la...
Cercetările efectuate pe 5.834 de adulți din S.U.A. de către Brigham Young University, profesor de știință, Larry Tucker, Ph.D., au descoperit că persoanele care beau lapte cu conținut scăzut de grăsimi au o îmbătrânire biologică de câțiva ani mai mică decât cei care beau lapte cu grăsimi mari (2%), notează Eurekalert.
„A fost surprinzător cât de puternică a fost diferența", a spus Tucker. „Dacă veți bea lapte cu conținut ridicat de grăsimi, ar trebui să fiți conștienți că acest lucru este predictiv sau are legătură cu unele consecințe semnificative".
Tucker a investigat relația dintre lungimea telomerei și ambele frecvențe de consum de lapte (băutori zilnici față de băutori săptămânali sau mai puțin) și conținutul de grăsime din laptele consumat. Telomerele sunt capetele nucleotidice ale cromozomilor umani. Ei acționează ca un ceas biologic și sunt extrem de corelați cu vârsta; de fiecare dată când o celulă se reproduce, omul pierde o mică parte din capătele finale. Prin urmare, persoanele îmbătrânesc, cu atât sunt mai scurte telomerele lor.
Și, se pare, cu cât sunt mai mulți oamenii beau cu lapte cu conținut mare de grăsimi, cu atât telomerele lor sunt mai scurte, potrivit noului studiu BYU, publicat în Medicina Oxidativă și Longevitatea Celulară. Studiul a relevat faptul că pentru fiecare creștere de 1% a grăsimii din lapte consumate (consumul de 2% grăsime față de 1% grăsime), telomerele au fost mai scurte.
În cadrul cerectătii, aproape jumătate dintre oamenii studiați au consumat lapte zilnic și un alt sfert au consumat lapte cel puțin săptămânal. Puțin sub o treime dintre adulți au raportat că au consumat lapte cu grăsime completă și alte 30% au raportat că au consumat 2% lapte. Între timp, 10% au consumat 1% lapte, iar alți 17% au băut lapte fără grăsimi. Aproximativ 13% nu au consumat lapte de vacă.
"Laptele este probabil cel mai controversat aliment din țara noastră", a spus Tucker. "Dacă cineva mi-ar cere să prezint o prezentare cu privire la valoarea consumului de lapte, aș putea pune la dispoziție o prezentare de o oră care să te șocheze. Ați crede:„ Vai, toată lumea ar trebui să bea mai mult lapte. " Dacă cineva ar spune contrariul, ați putea face și asta. Cel puțin, concluziile acestui studiu merită cu siguranță să ne pună pe gânduri. Poate există ceva aici care necesită o atenție puțin mai mare. "
Oarecum surprinzător, el a descoperit, de asemenea, că cei care nu beau lapte aveau telomere mai scurte decât adulții care consumau lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
Tucker a declarat că rezultatele studiului oferă sprijin pentru actualele orientări dietetice pentru americani (2015-2020), care încurajează adulții să consume lapte cu conținut scăzut de grăsimi, atât lapte cât și 1%, și nu lapte cu grăsimi mari, ca parte a unei diete sănătoase .
"Nu este un lucru rău să bei lapte", a spus Tucker. „Ar trebui să fiți mai conștienți de ce tip de lapte beți".
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
