Lectura, metoda preferată de români pentru a-și păstra mintea sănătoasă

Steluța Indrei |
Data publicării:
Citit
Citit

Pentru a-și păstra mintea sănătoasă, cei mai mulți români spun că aleg cititul cărților, apoi practicarea unui sport, în defavoarea filmelor și serialelor, arată un studiu efectuat de o rețea privată de sănătate.

Cu o majoritate categorică, de 90%, românii consideră că sănătatea mentală este la fel de importantă ca și cea fizică, potrivit unui studiu derulat de MedLife România pe platforma online ivox.ro. Cei mai mulți dintre concetățenii noștri (39%) afirmă că cititul cărților este principalul mod prin care au grijă de sănătatea lor psihică, la mică distanță (36%) urmând practicarea sportului și odihna prin somn (15%). Surprinzător, vizionarea filmelor și serialelor a fost una dintre opțiunile cel mai puțin menționate – doar 1% dintre respondenți au declarat că acestea îi ajută să își îngrijească sănătatea mentală!

Românii încă ignoră grija de propria sănătate

Cercetarea a arătat că, în continuare, românii nu acordă o atenție specială cultivării stării de sănătate. Aproape jumătate (47%) dintre respondenți sunt mai degrabă pasivi în acest sens: aceștia afirmă că principalul mod în care au grijă de propria sănătate este să se supravegheze pentru a observa semnalele care ar trebui să îi trimită la medic. 36% dintre respondenți mănâncă sănătos, 30% își supraveghează greutatea corporală și doar unul din cinci români ia măsuri proactive pentru a-și menține starea de sănătate – cum ar fi controale medicale de rutină, analize realizate periodic sau practicarea sportului, răspunsuri care au înregistrat aproximativ același scor, de circa 20% din totalul respondenților.

Știm că cititul e benefic, dar „practica ne omoară”

Date anterioare arată un consum de carte reduc în România. Conaționalii noștri citesc moderat – un român din trei citește cel mult o carte pe lună, în vreme ce doar 18% citesc mai mult, deși majoritatea consideră că lectura le dezvoltă memoria și imaginația (65%), îi ajută să-și mențină mintea în formă (60%), să se relaxeze (68%) sau să evadeze din cotidian (52%).

7 din 10 români uită de griji când citesc o carte de plăcere, iar 56% dintre respondenți simt că gândesc mai limpede. Momentele zilei pe care românii le dedică cititului sunt variate: majoritatea (27%) citesc în weekenduri și 18% seara, în timp ce doar 18% citesc în vacanțe și chiar mai puțini, în jur de 8%, pe drum spre birou, conform aceluiași studiu. În plus, românii preferă cărțile tipărite în locul celor electronice, citite pe dispozitive digitale de tip e-reader sau pe telefon (65% vs. 27%).

Deși sunt conștienți de beneficiile cititului și consideră că lectura le menține mintea în formă, 3 din 10 români nu mai știu când au intrat ultima dată într-o bibliotecă, în timp ce 2 din 10 români au vizitat o bibliotecă acum mai bine de 10 ani.

Biblioteci la intrarea în cabinetele medicale

Pornind de la statisticile descurajante referitoare la cât de puțin citesc românii și cât de rar vizitează biblioteci, o clinică medicală din București a amenajat biblioteci la intrarea în cabinetele medicale, pentru a atrage atenția asupra importanței cititului pentru echilibrul nostru mental.

„Sănătatea fizică și cea psihică sunt un tot unitar și trebuie să funcționeze bine împreună, iar dacă de cea fizică ne ocupam deja, credem că a venit momentul să le spunem pacienților noștri să fie un pic mai atenți și la sănătatea lor psihică. Și pentru că bibliotecile rămân goale tot mai des, în timp ce clinicile noastre sunt vizitate frecvent de cei care au grijă de sănătatea lor am decis să dotăm sălile de intrare în cabinetele medicale cu biblioteci, pentru a le aduce aminte pacienților noștri cât este de importantă lectura pentru binele lor", a declarat Sorina Diaconu, Marketing Director Grup MedLife.

Conform studiilor realizate la nivel european, România se află pe ultimul loc din UE în ceea ce privește lectura, iar inițiativa dotării cabinetelor medicale cu cărți a venit ca răspuns la nevoia de a le aduce aminte românilor că lectura este benefică și necesară.

Studiul ivox.ro a fost realizat pe un eșantion de 654 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, dintre care 89% rezidenți în mediul urban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel