Leguma care poate reduce riscurile cancerului ovarian și bolii Alzheimer. Se regăsește în casele tuturor românilor

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
leguma foto:freepik@wirestock
leguma foto:freepik@wirestock

Leguma care poate reduce riscurile cancerului ovarian și bolii Alzheimer. Se regăsește în casele tuturor românilor.

Dacă ai gătit vreodată după rețetele mamei tale, ale bunicii, de pe rețelele sociale sau din oricare altă sursă, ai observat, probabil, un lucru comun. Majoritatea, dacă nu toate aceste rețete, îți indică să încălzești o oală, o tigaie sau o cratiță cu ulei și apoi să adaugi ceapa tocată, pe care o călești câteva minute până când se înmoaie. Ceapa este un ingredient de bază în bucătăriile din întreaga lume și există un motiv pentru asta.

Vezi și: 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea. Ce se întâmplă dacă bei cafea în mod regulat

Beneficii

Antioxidanții și proprietățile antiinflamatorii ale cepei o fac benefică pentru sănătatea inimii tale. Și nu doar atât, ci este și extrem de nutritivă și delicioasă!

Bogată în antioxidanți

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare prin combaterea moleculelor de radicali liberi. Acești radicali liberi se formează când organismul este expus la radiații sau fum de tutun. Aceste molecule pot provoca diabet, boli de inimă și cancer. Consumând ceapă, poți ajuta organismul tău să lupte împotriva radicalilor liberi și să-ți îmbunătățești starea generală de sănătate.

Menține nivelul de zahăr din sânge

Dacă suferi de diabet, ceapa este o modalitate excelentă de a-ți menține stabile nivelurile de zahăr din sânge. Flavonoidele din ceapă contribuie la menținerea nivelului glucozei în sânge. Dacă nivelurile sunt scăzute, s-ar putea să experimentezi simptome precum oboseala, anxietatea, durerile de cap și multe alte semne, conform Spice World.

Sănătatea digestivă îmbunătățită

Ceapa conține o cantitate mare de prebiotice și fibre. Acestea ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale prin facilitarea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea inflamației.

Bogată în nutrienți

Ceapa este considerată un aliment bogat în nutrienți. Acest lucru înseamnă că conține un număr mic de calorii și o cantitate mare de substanțe nutritive. Este o sursă excelentă de potasiu. Potasiul ajută la creșterea energiei și metabolismului.

Proprietăți antiinflamatorii

Ceapa conține un antioxidant numit quercetină. Quercetina este un antiinflamator și luptă împotriva inflamațiilor din corp. Este eficientă în reducerea umflăturilor, ajută în caz de artrită și tratează infecțiile urinare.

Poate preveni anumite tipuri de cancer

Dacă îți faci griji privind riscul dezvoltării cancerului, ar trebui să consumi mai multă ceapă. Cercetătorii au descoperit că consumul moderat de ceapă pare să reducă riscul de cancer colorectal, laringeal și ovarian.

Reduce riscul de Alzheimer

Au fost efectuate studii pentru a descoperi legătura dintre quercetină și boala Alzheimer. Aceste studii au arătat o asociere semnificativă între consumul de alimente bogate în quercetină, cum ar fi ceapa, și șansele reduse de a dezvolta Alzheimer.

Sursă excelentă de vitamina C

Știai că ceapa conține o cantitate mare de vitamina C? Vitamina C este esențială pentru funcționarea corectă a organismului. Ajută la formarea vaselor de sânge, îmbunătățește sistemul imunitar și construiește cartilajul.

Sprijină sănătatea oaselor

Studiile au dovedit că ceapa îmbunătățește densitatea osoasă la anumite persoane. Prin urmare, consumul de ceapă poate ajuta la întărirea oaselor și la reducerea riscului de fracturi pentru persoanele peste vârsta de 50 de ani.

Proprietăți antibacteriene

Proprietățile antibacteriene ale alicinei din ceapă ajută colonul să lupte împotriva bacteriilor nocive. Alicina este compusul care conferă cepei mirosul distinct și puternic. 

Proprietăți nutriționale

Ceapa este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale. Conține vitamina C, vitamina B6 și acid folic, care sunt vitale pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea generală. De asemenea, este bogată în minerale precum potasiul, fosforul și calciul.

O altă componentă importantă a cepei sunt compușii de sulf, care dau cepei aroma și potența sa. Acești compuși au, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antioxidante.

Vezi și: Pâinea nu îngrașă. Ce se întâmplă în corp, de fapt, atunci când mănânci pâine

Ceapa nu este doar un ingredient în bucătărie, ci și o sursă importantă de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Adăugând această legumă versatilă în dieta ta, nu doar îți îmbogățești gustul preparatelor, dar și îți îngrijești sănătatea într-un mod delicios. Cu proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și nutritive, ceapa este cu siguranță un aliment minunat pe care ar trebui să îl integrezi în alimentația ta zilnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel