"Usturoiul ursului", planta plină de vitamine considerată prebiotic. Ajută memoria, elimină tusea, balonarea și ușurează respirația

"Usturoiul ursului" este considerat vindecatorul natural al mai multor afecțiuni. Este planta vedetă din această perioadă.
Leurda, cunoscută și drept "usturoiul sălbatic" sau "usturoiul ursului" este ideală pentru sănătate, având o mulțime de beneficii, iar frunzele de leurdă pot fi folosite în salate delicioase și alte feluri de mâncare.
Usturoiul sălbatic a devenit una dintre bucuriile alimentare ale primăverii. Leurda, așa cum o știm cei mai mulți dintre noi, începe să apară sub formă de lăstari mici în februarie, înflorește în aprilie și se înmulțește în jurul lunii iunie. După cum sugerează și numele, este vărul sălbatic al usturoiului pe care îl folosiți în bucătărie.
Leurda este bună și sănătoasă pentru că:
- este bogată în proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antibiotice
- conține un nivel ridicat de vitamina B (acid folic) care are efecte benefice asupra sistemului digestiv
- acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că stimulează creșterea bacteriilor bune din sistemul nostru intestinal
- e o sursă bună de clorofilă, carotenoide și flavonoide
Ce beneficii are leurda pentru sănătate
Beneficiul notabil pentru sănătate al leurdei este eficiența sa în reducerea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, precum și a riscului de accident vascular cerebral (AVC).
Deși toate tipurile de usturoi au această proprietate, usturoiul sălbatic are cel mai mare efect asupra scăderii tensiunii arteriale.
Un al doilea efect benefic al leurdei este neutralizarea bolilor cronice.
Ingredientele active din usturoiul sălbatic pot neutraliza activitatea radicalilor liberi înainte ca aceasta să ducă la mutații celulare și stres oxidativ în diferite părți ale corpului. Ca urmare, acest lucru poate contribui la reducerea riscului de cancer și de alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau chiar artrita.
Mai mult, efectele calmante asupra tensiunii arteriale ridicate reprezintă un beneficiu uriaș pe care-l aduce consumul de usturoi sălbatic. Leurda ajută la diminuarea riscului de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
În plus, usturoiul sălbatic acționează la scăderea nivelului de colesterol, menținându-vă inima în formă bună pe măsură ce îmbătrâniți.
Leurda ajută la reechilibrarea florei intestinale cu ajutorul compușilor antibacterieni și antifungici care se găsesc în frunze. Folosiți leurda pentru a calma inflamația, balonarea, crampele, constipația și alte probleme de stomac cu care vă confruntați.
La fel ca efectul de echilibrare pe care consumul de usturoi sălbatic proaspăt îl are asupra intestinului, acesta ajută la prevenirea iritațiilor intestinelor și oferă, de asemenea, protecție împotriva răcelilor și gripei.
Leurda ajută în tratamentul bronșitei, deoarece el curăță căile respiratorii, ușurează respirația și diminuează tusea.
Poate sună ciudat, dar unele cercetări arată că leurda este ideală pentru toți cei care suferă de piele problematică, infecții inflamatorii ale pielii, iritații ale pielii, eczeme și dermatite.
Leurda are beneficii și în ceea ce privește oboseala. Leurda conține vitamine și minerale importante și astfel combate oboseala și epuizarea.
Funzele de leurdă pot fi folosite pentru a ajuta la vindecarea durerilor de cap sinusale.
Nu în ultimul rând, mirosul frunzelor zdrobite de leurdă poate alunga puricii, căpușele și țânțarii.
Leurda, o detoxifiere naturală
Probabil că unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale usturoiului sălbatic este detoxifierea. Efectele sale detoxifiante îl fac un ingredient perfect pentru curățarea organismului de primăvară.
Fie că este consumat crud sau luat ca substitut, beneficiile detoxifierii usturoiului sălbatic acționează din plin. Maria Treben, un fitoterapeut austriac, l-a recomandat și pentru celelalte beneficii ale sale, precum îmbunătățirea memoriei, eliminarea problemelor de stomac și problemelor intestinale.
Cum trebuie să păstrezi și depozitezi leurda
Leurda se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat, ideal fiind o pungă de plastic în sertarul de salate din frigider. Frunzele de leurdă se păstrează 3-4 zile în acest fel.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.