"Usturoiul ursului", planta plină de vitamine considerată prebiotic. Ajută memoria, elimină tusea, balonarea și ușurează respirația

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Leurda - Foto: Freepick
Leurda - Foto: Freepick

"Usturoiul ursului" este considerat vindecatorul natural al mai multor afecțiuni. Este planta vedetă din această perioadă.

Leurda, cunoscută și drept "usturoiul sălbatic" sau "usturoiul ursului" este ideală pentru sănătate, având o mulțime de beneficii, iar frunzele de leurdă pot fi folosite în salate delicioase și alte feluri de mâncare. 

Usturoiul sălbatic a devenit una dintre bucuriile alimentare ale primăverii. Leurda, așa cum o știm cei mai mulți dintre noi, începe să apară sub formă de lăstari mici în februarie, înflorește în aprilie și se înmulțește în jurul lunii iunie. După cum sugerează și numele, este vărul sălbatic al usturoiului pe care îl folosiți în bucătărie.

Leurda este bună și sănătoasă pentru că:

- este bogată în proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antibiotice

- conține un nivel ridicat de vitamina B (acid folic) care are efecte benefice asupra sistemului digestiv

- acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că stimulează creșterea bacteriilor bune din sistemul nostru intestinal

- e o sursă bună de clorofilă, carotenoide și flavonoide

Ce beneficii are leurda pentru sănătate

Beneficiul notabil pentru sănătate al leurdei este eficiența sa în reducerea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, precum și a riscului de accident vascular cerebral (AVC).

Deși toate tipurile de usturoi au această proprietate, usturoiul sălbatic are cel mai mare efect asupra scăderii tensiunii arteriale.

Un al doilea efect benefic al leurdei este neutralizarea bolilor cronice.

Ingredientele active din usturoiul sălbatic pot neutraliza activitatea radicalilor liberi înainte ca aceasta să ducă la mutații celulare și stres oxidativ în diferite părți ale corpului. Ca urmare, acest lucru poate contribui la reducerea riscului de cancer și de alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau chiar artrita.

Mai mult, efectele calmante asupra tensiunii arteriale ridicate reprezintă un beneficiu uriaș pe care-l aduce consumul de usturoi sălbatic. Leurda ajută la diminuarea riscului de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

În plus, usturoiul sălbatic acționează la scăderea nivelului de colesterol, menținându-vă inima în formă bună pe măsură ce îmbătrâniți.

Leurda ajută la reechilibrarea florei intestinale cu ajutorul compușilor antibacterieni și antifungici care se găsesc în frunze. Folosiți leurda pentru a calma inflamația, balonarea, crampele, constipația și alte probleme de stomac cu care vă confruntați.

La fel ca efectul de echilibrare pe care consumul de usturoi sălbatic proaspăt îl are asupra intestinului, acesta ajută la prevenirea iritațiilor intestinelor și oferă, de asemenea, protecție împotriva răcelilor și gripei.

Leurda ajută în tratamentul bronșitei, deoarece el curăță căile respiratorii, ușurează respirația și diminuează tusea.

Poate sună ciudat, dar unele cercetări arată că leurda este ideală pentru toți cei care suferă de piele problematică, infecții inflamatorii ale pielii, iritații ale pielii, eczeme și dermatite.

Leurda are beneficii și în ceea ce privește oboseala. Leurda conține vitamine și minerale importante și astfel combate oboseala și epuizarea.

Funzele de leurdă pot fi folosite pentru a ajuta la vindecarea durerilor de cap sinusale.

Nu în ultimul rând, mirosul frunzelor zdrobite de leurdă poate alunga puricii, căpușele și țânțarii.

Leurda, o detoxifiere naturală

Probabil că unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale usturoiului sălbatic este detoxifierea. Efectele sale detoxifiante îl fac un ingredient perfect pentru curățarea organismului de primăvară.

Fie că este consumat crud sau luat ca substitut, beneficiile detoxifierii usturoiului sălbatic acționează din plin. Maria Treben, un fitoterapeut austriac, l-a recomandat și pentru celelalte beneficii ale sale, precum îmbunătățirea memoriei, eliminarea problemelor de stomac și problemelor intestinale.

Cum trebuie să păstrezi și depozitezi leurda


Leurda se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat, ideal fiind o pungă de plastic în sertarul de salate din frigider. Frunzele de leurdă se păstrează 3-4 zile în acest fel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel