9 motive ca să mănâci zilnic piersici. Beneficii FABULOASE

PIERSICI: Aceste fructe dulci și suculente de vară sunt mai mult decât delicioase, pentru că aduc o serie de beneficii fabuloase pentru sănătate, de la ochi, oase, digestie și chiar...
1) Piersici bogate în nutrienți și antioxidanți
Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. O piersică de dimensiuni medii (circa 150 de grame) oferă aproximativ (link direct sursa informației):
Calorii: 58
Proteine: 1 gram
Grăsime: mai puțin de 1 gram
Carbohidrati: 14 grame
Fibra: 2 grame
Vitamina C: 17% din valoarea zilnică
Vitamina A: 10% din valoarea zilnică
Potasiu: 8% din valoarea zilnică
Niacină: 6% din valoarea zilnică
Vitamina E: 5% din valoarea zilnică
Vitamina K: 5% din valoarea zilnică
Cupru: 5% din valoarea zilnică
Mangan: 5% din valoarea zilnică
Fluor: 0,4 unități internaționale la 100 de grame
În piersici există, de asemenea, cantități mai mici de magneziu, fosfor, fier și unele vitamine din grupul B.
În plus, acestea sunt pline de antioxidanți - compuși utili care combat daunele oxidative ale radicalilor liberi și vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructul este mai proaspăt și mai mat, cu atât conține mai mulți antioxidanți (link direct studiu, link direct studiu, link direct studiu).
Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în 30 de minute de la consum (link direct studiu).
Piersicile proaspete și conservate par să aibă cantități similare de vitamine și minerale - atâta timp cât soiurile conservate nu sunt decojite (link direct studiu, link direct studiu).
Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par a fi mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate (link direct studiu).
2) Sistemul imunitar
Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunile mici ale unei piersici. O piersică medie are până la 13,2% din cantitatea de vitamina C de care organismul are nevoie în fiecare zi. Vitamina C vă ajută corpul să vindece rănile și vă menține sistemul imunitar puternic. De asemenea, ajută la reducerea radicalilor liberi, acele substanțe chimice care au fost legate de cancer și alte boli care vă pot deteriora celulele.
3) Ajută vederea
Antioxidantul numit beta-caroten dă piersicilor culoarea aurie-portocalie. Când îl mănânci, organismul îl transformă în vitamina A, care este cheia pentru o vedere sănătoasă. De asemenea, ajută la menținerea și buna funcționare a sistemului imunitar.
4) Ajută digestia
O piersică medie conține până la 6% până la 9% din cantitatea de fibre de care are nevoie corpul în fiecare zi. Alimentele bogate în fibre pot proteja de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și cancerul colorectal. Aportul corect de fibre previne constipația și alte probleme digestive.
5) Ușurează digestia
Dacă aveți probleme cu stomacul, să mâncați piersici sau compot de piersici este o idee bună. Cele din copot au o textură moale, au mai puține fibre decât fructele proaspete și sunt mai ușor de digerat. Atenție, însă, la cantitatea de zahăr adăugată. E mai bine să vi le conservați singuri. Ca parte a ceea ce se numește „dietă moale gastro-intestinală”, piersicile conservate pot ajuta la calmarea stomacului deranjat, a diareei și a gazelor.
6) Dietă și slăbire
Cu mai puțin de 60 de calorii, piersicile nu au grăsimi saturate, colesterol sau sodiu. Și mai mult de 85% dintr-o piersică este apă. În plus, alimentele bogate în fibre sunt mai sățioase. Dacă le mănânci, trece mai mult timp până ți se face din nou foame.
7) Vitamina E
Nucile și semințele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina E, dar și piersicile conțin o cantitate însmenată. Acest antioxidant este important pentru multe dintre celulele corpului. De asemenea, menține sistemul imunitar sănătos și ajută la lărgirea vaselor de sânge și împiedică coagularea acestuia.
8) Păstrează oasele sănătoase
Potasiul poate ajuta la echilibrarea efectelor unei diete bogate în sare. De asemenea, scade tensiunea arterială, împreună cu riscul de pietre la rinichi și pierderea osoasă. Aveți nevoie de aproximativ 4.700 de miligrame de potasiu în fiecare zi și este mult bun dacă îl obțineți din alimente decât dintr-un supliment. O piersică mică are 247 miligrame de potasiu, iar o piersică medie vă poate oferi până la 285 miligrame de potasiu.
9) Dantura
Pe cât de dulci sunt, piersicile vă pot ajuta să vă păstrați dinții sănătoși, deoarece conțin natural fluor. Acest mineral, pe care îl găsiți în mai toate pastele de dinți, vă ajută să scăpați de germenii din gură care duc la apariția cariilor.
-
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce09.09.2025, 23:41
-
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular09.09.2025, 22:11
-
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate09.09.2025, 19:45
-
Deshidratarea, asociată cu apariția bolilor09.09.2025, 18:32
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.