Castanele, beneficii pentru organism. Șapte motive pentru a le consuma

Castanele pot avea o serie de beneficii importante pentru sănătate.
Castanele, delicioasele fructe de toamnă, au capacitatea de a îmbunătăți sănătatea digestivă, de a întări oasele, de a proteja sănătatea cardiovasculară, de a stimula sistemul imunitar și de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, acestea pot preveni bolile cronice, arată Organic Facts.
Castanele oferă un nivel ridicat de fibre dietetice, minerale, grăsimi "bune", vitamine, nutrienți, compuși antioxidanți și alte componente importante care alcătuiesc o dietă sănătoasă.
Castanele ameliorează problemele digestive
Castanele pot avea unul dintre cele mai mari conținuturi de fibre dietetice din lumea "nucilor", ceea ce înseamnă că sunt aliați puternici în orice luptă gastro-intestinală. Fibrele dietetice pot ajuta la stimularea mișcării peristaltice în intestine, reglând astfel mișcările intestinului și prevenind inflamația și disconfortul.
Fibrele dietetice pot ajuta, de asemenea, la optimizarea absorbției nutrienților, ceea ce înseamnă să obțineți mai mult din alimentele pe care le consumați și un profil nutrițional general mai bun. O cercetare efectuată în Italia, publicată în Food Microbiology, arată că un consum regulat de castane poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea toleranței gastrice a lactobacililor.
Castanele îmbunătățesc funcția creierului
Funcţionarea creierului şi cunoaşterea se pot îmbunătăţi în mai multe moduri prin consumul de castane. Aceste nuci pot fi bogate în vitaminele din familia B (de exemplu, acid folic, riboflavină, tiamină) care sunt direct legate de dezvoltarea și funcția neurologică adecvată, potrivit unui studiu citat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.
În plus, potasiul găsit în castane poate crește fluxul de sânge la creier și de a promova o bună sănătate a sistemului nervos, crescând astfel concentrarea, retenție, și memorie.
Poate stimula sistemul imunitar
Concentrația ridicată de vitamina C și alți compuși antioxidanți sau urme de minerale precum cuprul din castane le poate face un impuls ideal pentru sistemul imunitar. Potrivit jurnalului Food Chemistry, fierberea și prăjirea castanelor scade conținutul de vitamina C al castanelor.
Vitamina C nu numai că stimulează producția de celule albe din sânge, dar, de asemenea, acționează ca un antioxidant, căutând radicalii liberi în organism și neutralizându-i înainte ca acestea să provoace mutații ale celulelor sănătoase sau să inducă stresul oxidativ în apropierea organelor vitale. Acest lucru poate ajuta sistemul imunitar să-și concentreze eforturile asupra agenților patogeni și prevenirea bolilor, mai notează Organic Facts.
Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde
Castanele, rol în reglarea tensiunii arteriale
Când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale, puține minerale sunt la fel de esențiale ca potasiul. Potasiul controlează mișcarea apei în organism diminuează efectele sodiului și, de asemenea, funcționează ca un vasodilatator prin creșterea fluxului sanguin și eliberarea tensiunii pe vasele de sânge și arterele constricționate. Această reducere a tensiunii arteriale poate stimula sănătatea cardiovasculară generală și reduce riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Îmbunătățesc sănătatea inimii
Mulți oameni se gândesc la grăsimi ca la un lucru rău, care trebuie arse în timpul unei diete, dar, în realitate, corpul nostru are nevoie de o serie de alte grăsimi pentru a funcționa normal. Aceste grăsimi bune, găsite în concentrații mari în castane, pot ajuta la echilibrarea colesterolului, la reducerea inflamației pe tot corpul și la scăderea riscului de ateroscleroză și a cheagurilor de sânge care se acumulează în organism.
Toate acestea scad într-o măsură mai mare riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli coronariene. În plus, castanele oferă, de asemenea, potasiu, care este un factor care contribuie la sănătatea inimii. Potrivit British Medical Journal, aportul crescut de potasiu reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială și poate reduce, eventual, riscul de accident vascular cerebral.
Castanele, benefice pentru oase
Cuprul și magneziul nu sunt primele lucruri la care ne gândim atunci când vine vorba de sănătatea oaselor, dar cuprul este extrem de important în procesul prin care organismul absoarbe fierul, care este, de asemenea, crucial pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și pentru stimularea sistemului imunitar. Magneziul este foarte bun pentru creşterea densităţii minerale osoase şi oferă o mare varietate de alte beneficii pentru sănătate.
Cu aceste minerale vitale care se găsesc în castane, puteți preveni sau încetini apariția multor tulburări legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Vezi și: Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos
Bolile cronice prevenite prin consumul de castane
Bolile cronice sunt cauzate de eliberarea radicalilor liberi, produsele secundare naturale ale respirației celulare. Potrivit unui experiment realizat de oamenii de știință coreeni în 2010, proprietățile antioxidante și anti-melanogenice ale extractului de flori de castan pot ajuta la combaterea cancerului de piele.
Fără antioxidanți, cum ar fi cei găsiți în castane, corpul nostru ar duce lupte pe mai multe fronturi, așa că creșterea apărării cu o mână de castane pe zi ar putea fi doar o idee bună. Castanele conțin mangan care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi și la reducerea riscului de cancer, precum și la prevenirea coagulării sângelui.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.