Colesterolul: secretul pentru a-l menține la un nivel sănătos
Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Dar, dacă nivelul lui crește prea mult, acesta se poate lipi de pereții arterelor și le poate îngusta sau chiar bloca. Acest lucru crește riscul pentru...
Colesterolul se deplasează prin sânge pe proteine numite lipoproteine. Un tip, LDL, este uneori numit colesterolul „rău”. Un nivel ridicat de LDL duce la acumularea de colesterol în artere. Un alt tip, HDL, este uneori numit colesterolul „bun”. Acesta transportă colesterolul din alte părți ale corpului înapoi în ficat. Apoi ficatul elimină colesterolul din corp.
Cel mai bun tratament pentru colesterolul ridicat este modificarea stilului de viață, care includ alimentația sănătoasă, controlul greutății și activitatea fizică regulată.
Cum pot reduce colesterolul cu dieta
Modificările stilului de viață pentru inimă includ o dietă pentru scăderea colesterolului.
-Alegeți grăsimi mai sănătoase. Ar trebui să limitați atât grăsimile totale, cât și grăsimile saturate. Nu mai mult de 25-35% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi dietetice și mai puțin de 7% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc nivelul LDL (colesterolului rău) mai mult decât orice altceva din dietă. Se găsește în unele tipuri de carne, produse lactate, ciocolată, produse de patiserie și alimente prăjite și prelucrate.
Grăsimile trans sunt o altă grăsime de slabă calitate, care poate crește LDL și poate reduce HDL (colesterolul bun). Grăsimile trans se găsesc în principal în alimente preparate cu uleiuri și grăsimi hidrogenate, cum ar fi margarina, biscuiții și cartofii prăjiți.
În loc de aceste grăsimi rele, puteți încerca grăsimi mai sănătoase, cum ar fi carnea slabă, nucile și uleiurile nesaturate, cum ar fi uleiurile de rapiță, măsline și șofran.
Limitați alimentele cu colesterol. Dacă încercați să reduceți colesterolul, ar trebui să aveți mai puțin de 200 mg pe zi de colesterol. Colesterolul se găsește în alimente de origine animală, cum ar fi ficatul și alte organe, gălbenușurile de ouă, creveții și produsele lactate din lapte integral.
Consumați multe fibre solubile. Alimentele bogate în fibre solubile vă ajută să împiedicați tractul digestiv să absoarbă colesterolul. Aceste alimente includ:
-Cereale din cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz și tărâțe de ovăz
-Fructe precum mere, banane, portocale, pere și prune uscate
-Leguminoase precum fasole, linte, năut, mazăre cu ochi negri și fasole lima
Consumați multe fructe și legume. O dietă bogată în fructe și legume poate crește compușii importanți care scad colesterolul din dieta ta. Acești compuși, numiți stanoli sau steroli din plante, funcționează ca fibre solubile.
Mâncați pești cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3. Acești acizi nu vă vor scădea nivelul LDL, dar vă pot ajuta să creșteți nivelul HDL. De asemenea, vă pot proteja inima de cheaguri de sânge și inflamații și vă pot reduce riscul de infarct. Peștele care este o sursă bună de acizi grași omega-3 include somonul, tonul (conservat sau proaspăt) și macroul. Încercați să mâncați acești pești de două ori pe săptămână.
Limitați sarea. Ar trebui să încercați să limitați cantitatea de sodiu (sare) pe care o consumați la cel mult 2.300 de miligrame (aproximativ 1 linguriță de sare) pe zi. Aceasta include tot sodiul pe care îl consumați, indiferent dacă a fost adăugat la gătit sau la masă sau deja prezent în produsele alimentare. Limitarea sării nu vă va reduce colesterolul, dar vă poate reduce riscul de boli de inimă, contribuind la scăderea tensiunii arteriale. Vă puteți reduce sodiul alegând în schimb alimente și condimente cu conținut scăzut de sare și „fără sare adăugată” la masă sau în timp ce gătiți.
Limitați alcoolul. Alcoolul adaugă calorii suplimentare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. A fi supraponderal poate crește nivelul LDL și reduce nivelul HDL. Prea mult alcool vă poate crește riscul de boli de inimă, deoarece vă poate crește tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. O băutură este un pahar de vin, bere sau o cantitate mică de lichior tare, iar recomandarea este aceea
Bărbații nu ar trebui să aibă mai mult de două băuturi care conțin alcool pe zi
Femeile nu ar trebui să aibă mai mult de o băutură care conține alcool pe zi
Etichetele nutriționale vă pot ajuta să vă dați seama cât de multe grăsimi, grăsimi saturate, colesterol, fibre și sodiu sunt în alimentele pe care le cumpărați, recomandă Medline Plus.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
