Lecitina: beneficii și riscuri. 6 efecte pentru demență, colesterol și digestie. De ce lecitina din soia e mai rea decât lecitina din floarea-soarelui
Lecitina - care sunt beneficiile și ce riscuri are. De câte tipuri este și care e diferența dintre lecitina din soia și lecitina din floarea-soarelui.
Lecitina descrie o substanță care se găsește în mod natural în țesuturile corpului tău. Este alcătuită din acizi grași și are o varietate de utilizări comerciale și medicale.
Lecitina funcționează ca un emulgator, ceea ce înseamnă că suspendă grăsimile și uleiurile și le împiedică să se amestece cu alte substanțe.
Suplimentele de lecitină pot fi achiziționate pentru a ajuta la tratarea colesterolului ridicat, ca ajutor pentru alăptare și pentru a trata colita ulcerativă, printre altele.
Tipuri de lecitină
Suplimentele de lecitină sunt, de obicei, derivate din semințe de floarea-soarelui, ouă sau boabe de soia. Soia este de departe ingredientul cel mai frecvent utilizat pentru a crea suplimente de lecitină. Grăsimile animale, peștele și porumbul sunt, de asemenea, folosite uneori.
În timp ce lecitina din soia tinde să vină sub formă de capsule granulate, puteți cumpăra lecitină din floarea-soarelui atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă. Lecitina de floarea-soarelui nu este la fel de comună, dar unii oameni o preferă, mai ales dacă încearcă să evite organismele modificate genetic în hrana lor.
În timp ce boabele de soia sunt uneori modificate genetic în producția de masă, semințele de floarea-soarelui nu sunt. Procesul de extracție este, de asemenea, mai blând pentru lecitina de floarea-soarelui. Extragerea lecitinei din semințele de floarea-soarelui nu necesită substanțe chimice dure.
Scade colesterolul
Cel mai cunoscut beneficiu al lecitinei este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetătorii au descoperit că lecitina din soia poate contribui la creșterea colesterolului HDL (bun) și la scăderea colesterolului LDL (rău) în profilul sanguin.
Proteina de soia oferă un plus pentru persoanele care o folosesc pentru a trata colesterolul, datorită altor componente pe care le oferă soia.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Lecitina care provine din soia poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, mai ales dacă sunteți deja la risc de a dezvolta hipertensiune arterială sau boli de inimă. Acest lucru este conform unui mic studiu în care participanților li s-au administrat produse din soia care includeau aditivi de lecitină.
Deoarece soia este complicat de digerat, este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul tău să descompună produsele din soia. Pentru unii oameni, acest lucru funcționează pentru a-i face să se simtă mai sătui după ce le consumă.
Ajută mamele care alăptează
Unii experți în alăptare recomandă lecitina ca soluție pentru prevenirea canalelor înfundate recurente. Fundația canadiană pentru alăptare recomandă o doză de 1.200 de miligrame, de patru ori pe zi, pentru a experimenta acest beneficiu.
Aceștia speculează că lecitina poate scădea vâscozitatea laptelui tău matern, făcându-l mai puțin probabil să înfundă canalele de lapte din sân.
Totuși, aceasta nu este menită să fie un tratament pentru canalele înfundate, spre deosebire de:
- Aplicarea de comprese calde
- Masaj
- Pompare suplimentară, dacă este necesar
- Drenarea bună a sânului
- Solicitarea unui consultant în lactație pentru mai multe sugestii
Raportează medicului tău orice febră sau senzație asemănătoare gripei.
Ajută la îmbunătățirea digestiei
Lecitina a fost testată la persoanele cu colită ulcerativă pentru a le îmbunătăți digestia. Calitățile emulsionante ale lecitinei contribuie la o reacție în lanț care îmbunătățește mucusul din intestin, facilitând procesul digestiv și protejând mucoasa delicată a sistemului digestiv.
Chiar dacă nu suferiți de colită ulcerativă, ați putea lua în considerare utilizarea lecitinei dacă aveți sindromul colonului iritabil sau o altă afecțiune care vă afectează procesul digestiv.
Poate combate simptomele demenței
Lecitina conține colină, care este o substanță chimică pe care creierul tău o folosește pentru a comunica. Cercetările clinice sugerează că o dietă bogată în colină poate duce la o memorie mai clară și poate ajuta persoanele cu Alzheimer.
Substanțele lipidice care conțin colină, precum lecitina, pot îmbunătăți căile funcționale ale creierului. Există unele dovezi contradictorii cu privire la faptul dacă lecitina poate fi folosită pentru a trata persoanele care au afecțiuni neurologice și ale sistemului nervos, dar cercetările privind acest beneficiu al lecitinei sunt promițătoare și merg înainte.
Colina, una dintre vitaminele B, cu un rol esențial în menținerea integrității membranelor celulare, este esențială pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului, pentru îmbunătățirea atenției și a concentrării, pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei și este, de asemenea, implicată în procesele de coordonare mentală și motorie.
Aceasta este, de asemenea, recomandată în perioadele de suprasolicitare, oboseală cronică, perioade de studiu intens și pentru persoanele diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demență.
Calmează și hidratează pielea
Lecitina se regăsește în ingredientele unor produse de îngrijire a pielii. Este folosită ca emolient, făcând pielea să se simtă fină prin restabilirea hidratării. În cele mai multe dintre aceste produse, tipul de lecitină folosit se numește lecitină hidrogenată.
Nu există multe dovezi că lecitina, atunci când este folosită singură, poate vindeca acneea și eczema - deși unii oameni o folosesc în acest scop. Administrarea capsulelor de lecitină ar putea, teoretic, să vă îmbunătățească pielea, deoarece tonifică și stimulează alte părți ale corpului, dar nu știm cu siguranță.
Riscuri și complicații
Persoanele cu alergii la ouă și soia trebuie să fie deosebit de atente să afle de unde provine lecitina din suplimentele lor, pentru a evita reacțiile alergice.
Lecitina poate fi găsită într-o mulțime de produse pe care este posibil să le consumați deja, cum ar fi ouăle și produsele de origine animală. Nu există niciun risc din partea lecitinei care apare în mod natural în alimentele tale, potrivit Healthline.
Suplimentele, însă, nu sunt monitorizate din punct de vedere al calității și este recomandat să îți consullți medicul inainte de a le include în dietă. Pot exista efecte care nu sunt încă înțelese. Persoanele care iau lecitină trebuie să fie conștiente de recomandările de dozare și nu ar trebui să depășească mai mult de 5.000 de miligrame pe zi.
Lecitina este considerată un adaos cu risc scăzut la suplimentele pe care este posibil să le folosiți deja pentru a vă menține sănătatea. Dar toate substanțele nutritive sunt cel mai bine luate în forma lor integrală, în alimente.
Cu unele beneficii și foarte puține riscuri, lecitina poate fi o opțiune pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească colesterolul și funcțiile organelor. Asigură-te că discuți utilizarea oricărui supliment nou cu medicul tău înainte de a începe tratamentul.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
