Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai
Planta se poate introduce ușor în alimentație, are un gust plăcut și este plină de antioxidanți. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați suplimente...
Măghiranul face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică asemănătoare cu menta, cultivată în zona Mării Mediterane, dar și în Africa de Nord și Asia de Vest.
Deși seamănă cu oregano, măghiranul are o aromă ceva mai blândă și poate fi utilizată la asezonat salate, supe sau preparate din carne.
Măghiranul se poate folosi și pentru prepararea ceaiului, din frunze uscate sau proaspete. Are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante, motiv pentru care este utilizat în tratarea anumitor afecțiuni, printre care problemele digestive, infecțiile sau menstruația dureroasă.
Măghiran, beneficii pentru sănătate
Cercetările au indicat o serie de beneficii pe care le poate avea măghiranul, cele mai multe ca urmare a compușilor pe care îi deține.
Antioxidant și cu proprietăți antiinflamatoare
Potrivit Superfoodly, măghiranul are un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de 92.310 μ mol TE/100g.
S-a demonstrat că mai mulți compuși din măghiran, cum ar fi carvacrolul, au efecte antioxidante.
În special, aceștia pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
În timp ce inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică poate crește riscul anumitor boli, inclusiv diabetul, cancerul și tulburările autoimune.
Astfel, reducerea inflamației vă poate reduce riscul de a face aceste boli, notează Healthline.
Proprietăți antimicrobiene
Măghiranul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antimicrobiene.
Printre utilizările comune se numără aplicarea uleiului său esențial diluat pe piele pentru a trata infecțiile fungice, precum și administrarea de suplimente pentru a ajuta la tratarea creșterii excesive a bacteriilor intestinale.
Ameliorează problemele digestive
Măghiranul a fost folost încă din Antichitate în vederea prevenirii problemelor digestive, precum ulcerul gastric sau alte boli de ce țin de alimentație.
Un studiu asupra a șase plante a arătat cp măghiranul a luptat împotriva Clostridium perfingens, un agent patogen comun de origine animală.
Reglează ciclul menstrual și hormonii
Măghiranul a fost dovedit benefic în stimularea ciclului menstrual. Sub formă de extract sau de ceai, măghiranul poate să regleze ciclul menstrual, prin restaurarea echilibrului hormonal în cazul femeilor care au un ciclu neregulat.
De asemenea, poate fi folosit în cazul sindromului ovarelor polichistice, care este o tulburare hormonală cu impact asupra frecvenței ciclurilor menstruale și asupra tenului, prin apariția acneei.
Un studiu realizat pe 25 de femei cu sindromul ovarelor polichistice a arătat că ceaiul de măghiran a îmbunătățit profilul hormonal al acestora, dar și sensibilitatea la insulină.
Vezi și: 5 semne ale îmbătrânirii creierului. Când uitarea poate deveni periculoasă
Măghiranul, efecte adverse
Deși în general este considerat sigur, măghiranul poate avea câteva efecte adverse, astfel că înainte de a-l consuma, în scop medical, este indicat să discutați cu un furnizor de sănătate, mai ales când îl utilizați sub formă de suplimente.
Complicații în sarcină și lăuzie
Femeile însărcinate, dar și cele care alăptează trebuie să evite suplimentele cu măghiran
Aceștia pot influența diverși hormoni de reproducere și ai menstruației și astfel să aibă efecte secundare negative în timpul sarcinii.
Inhibă coagularea sângelui
Un studiu care a analizat 20 de plante medicinale a determinat că măghiranul a împiedicat formarea trombocitelor, care este un factor cheie în coagularea sângelui.
Interacționează cu anumite medicamente
Măghiranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și astfel poate crește riscul de sângerare.
Măghiranul, cum se introduce în dietă
Având în vedere că măghiranul este folosit într-o cantitate mică atunci când se asezonează felurile de mâncare, pentru a putea profita de beneficiile acestuia este indicat să ăl utilizați sub formă de ceai sau de supliment alimentar.
De asemenea, măghiranul poate fi încorporat în uleiul de gătit, obținând astfel un ulei aromatizat. Proporția este de o linguriță de plantă la o lingură de ulei, cu care să vă asezonați salatele, să marinați legumele ori carnea.
Dacă optați pentru varianta mâncărurilor gătite măghiranul se poate folosi ca o legătură pe care o mențineți în oala de gătit, asemenea cimbrului, astfel, la finalul procesului de gătit puteți să îndepărtați cu ușurință plantele din vasul de gătit.
Vezi și: Ceaiul eficient pentru sistemul nervos. Lidia Fecioru: Se bea timp de două săptămâni
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
