5 pești recomandați pentru o alimentație sănătoasă și 5 pe care să îi consumi cu moderație. Peștii cu cel mai scăzut nivel de mercur
Descoperă care sunt cei mai sănătoși pești pentru dietă și pe care ar trebui să îi eviți din cauza riscurilor pentru sănătate.
Peștele, în special cel gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele și macroul, reprezintă o sursă de proteine slabe și sănătoase, cu grăsimi omega-3. Ghidul dietetic pentru americani recomandă 225 de grame de fructe de mare pe săptămână. Cu toate acestea, există preocupări legate de impactul asupra mediului și de alegerea fructelor de mare durabile. Au fost efectuate cercetări pentru a identifica cei mai sănătoși pești pe baza sustenabilității, a conținutului de mercur și a beneficiilor nutriționale.
Cei mai sănătoși pești
Macrou de Atlantic este un pește cu creștere rapidă, care se poate repopula cu ușurință și poate suporta cantități mari de pescuit. Uneltele sale eficiente previn distrugerea habitatului, ceea ce îl face o alegere prietenoasă cu oceanul. Acest pește cu aromă puternică este bogat în omega-3, proteine și se potrivește bine cu condimente îndrăznețe, oferind aproximativ 20 de grame în 85 de grame gătite.
Somonul de crescătorie și somonul sălbatic au, în general, un conținut scăzut de mercur și alți contaminanți, iar somonul sălbatic din Alaska produce mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât somonul norvegian de crescătorie.
Pescuitul de somon din Alaska este bine gestionat, biologii contorizând întoarcerea peștilor sălbatici pentru a se reproduce și închizând pescuitul în cazul în care numărul acestora scade.
Potrivit EatingWell, somonul de crescătorie și cel sălbatic au un conținut similar de grăsimi omega-3, care sunt sănătoase pentru inimă. Somonul la conservă este o modalitate mai accesibilă de a încorpora aceste fructe de mare sănătoase în alimentația ta, fiind o sursă excelentă de calciu nelipicios. O porție de 85 de grame de somon sălbatic la conservă conține 241 miligrame, de care majoritatea adulților au nevoie între 1.000 și 1.200 mg pe zi. Somonul sălbatic la conservă, de obicei somon roșu sau roz din Alaska, trebuie verificat pe etichetă.

Foto: Freepik @neilurs
Sardinele sunt din ce în ce mai populare ca superalimente datorită conținutului ridicat de grăsimi omega-3, conținutului de vitamina D și de calciu. Acestea se numără printre puținele alimente bogate în mod natural în calciu, asigurând 25% din necesarul zilnic pe porție.
Sardinele din Pacific, care se înmulțesc rapid, și-au revenit după pescuitul excesiv și după un colaps natural în anii 1940. Alți pești din aceeași familie includ heringul, sardinele și șprotul.
Păstrăvul curcubeu, cunoscut și sub numele de păstrăv steelhead, este un pește nutritiv atunci când este crescut în bazine interioare cu recirculare. Are un conținut ridicat de grăsimi omega-3, potasiu, seleniu și vitamina B6, precum și peste o zi de vitamina B12. Păstrăvul de lac este o alternativă excelentă atunci când provine din sursele potrivite.
Heringul este un aliment de bază în dieta nordică, bogat în omega-3, vitamina D și seleniu. Poate fi consumat proaspăt sau conservat. Pentru a beneficia la maxim de proprietățile nutriționale ale heringului, este important să alegem produse de calitate.
Este recomandat să verificăm eticheta pentru a ne asigura că heringul provine din surse sustenabile și că este capturat prin metode care nu afectează negativ ecosistemele marine. În acest sens, pescăriile locale și magazinele de specialitate pot fi o resursă valoroasă pentru obținerea informațiilor necesare.
Pești care trebuie limitați
Mai multe organizații de mediu au recomandat limitarea consumului de anumite specii de pește din cauza problemelor de sustenabilitate și a nivelurilor ridicate de poluanți precum mercurul și PCB-urile. Printre aceste specii se numără tonul albastru (bluefin tuna), trecut pe lista speciilor pe cale de dispariție de către World Wildlife Fund și notat pentru nivelurile ridicate de mercur. De asemenea, peștele orange roughy este vulnerabil la suprapescuit din cauza longevității și reproducerii lente, având de asemenea niveluri înalte de mercur.
Somonul de crescătorie în plase deschise (Atlantic) este asociat cu probleme de mediu din cauza utilizării de antibiotice și poluării marine. Somonul crescut în apă dulce este considerat o opțiune mai bună. Mahi-mahi importat din Costa Rica, Guatemala și Peru este nefavorabil din cauza capturării accidentale de alte specii marine. Totuși, mahi-mahi din SUA și Ecuador este o alternativă mai sustenabilă.
Halibutul sălbatic din Atlantic este pe cale de epuizare și, prin urmare, pescuitul comercial este interzis în SUA. O alternativă viabilă este halibutul din Pacific, provenind din pescării bine gestionate. Limitarea acestor specii poate contribui la protejarea mediului și la reducerea riscurilor pentru sănătatea umană.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
