Ai nevoie de mai multe proteine în dietă? Iată cu îți dai seama

Ar trebui să obțineți minimum 10% din caloriile zilnice din proteine. Ca să vă dați seama de câte grame aveți nevoie, înmulțiți greutatea în kilograme cu 0,36, spun nutriționiștii de la...
Fie că e vorba de un iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsime la micul dejun, care are aproximativ 20 de grame de proteine, de o porție de piept de pui fără piele la prânz - aproximativ 25 de grame sau o ceașcă de fasole neagră adăugată la cină - aproximativ 15 de grame, organismul uman descompune și reutilizează proteina în multe feluri, pentru a funcționa. Dacă nu are suficiente proteine, atunci vă va da semnale. Totul e să le înțelegeți.
Umflarea
Unul dintre cele mai frecvente semne că nu obțineți suficiente proteine din dietă este umflarea (numită și edem), în special în abdomen, picioare și mâini. O posibilă explicație: proteinele care circulă în sânge - în special albumina - ajută la menținerea lichidului în țesuturi. Dar multe lucruri pot provoca edeme, așa că mai bine consultați medicul în cazul în care această umflare este mai gravă.
Modificări ale dispoziției
Creierul dvs. utilizează substanțe chimice numite neurotransmițători pentru a transmite informații între celule. Mulți dintre acești neurotransmițători sunt făcuți din aminoacizi, care constituie blocurile de proteine. Deci, o lipsă de proteine în dietă ar putea însemna că organismul nu poate produce suficient de acești neurotransmițători și asta ar schimba modul în care funcționează creierul. Cu nivel scăzut de dopamină și serotonină, de exemplu, vă puteți simți deprimat sau prea agresiv.
Probleme de păr, unghii și piele
Acestea sunt alcătuite din proteine cum ar fi elastina, colagenul și keratina. Când corpul nu le poate produce, ați putea avea păr fragil sau subțire, piele uscată și exfoliantă, și dungi adânci pe unghii. Dieta nu este singura posibilă cauză, desigur, dar este ceva de luat în considerare.
Slăbiciune și oboseală
Cercetările arată că doar o săptămână de mâncat mai puține proteine decât are organismul nevoie poate afecta mușchii responsabili pentru postura și mișcarea, mai ales dacă aveți vârsta de 55 de ani sau mai mult. În timp, o lipsă de proteine vă poate face să vă pierdeți masa musculară, care, la rândul său, vă lasă fătă forță, face mai dificilă menținerea echilibrului și încetinește metabolismul. De asemenea, poate duce la anemie, când celulele dvs. nu primesc suficient oxigen, ceea ce vă face obosiți.
Foamea
Aceasta ar părea evidentă. Proteinele ne alimentează cu energie. Sunt una dintre cele trei surse de calorii, împreună cu carbohidrații și grăsimile. Dacă vă e foame tot timpul, chiar dacă aveți mese regulate, este posibil să aveți nevoie de mai multe proteine. Studiile au arătat că un consum de alimente cu multe proteine vă ajută să vă simțiți mai plini de-a lungul zilei.
Răni care se vindecă încet
Oamenii care au un nivel scăzut de proteine constată de multe ori că tăieturile și zgârieturile durează mai mult până se vindecă. Același lucru pare să fie valabil și pentru entorse și alte leziuni legate de exerciții fizice. Ar putea fi un alt efect al faptului că organismul nu produce suficient colagen. Acesta se găsește în țesuturile conjunctive, precum și în piele. Pentru ca sângele să se închege, aveți nevoie și de proteine.
Îmbolnăvire sau a rămâne bolnav
Aminoacizii din sânge vă ajută sistemul imunitar să producă anticorpi care activează celulele albe din sânge pentru a elimina virușii, bacteriile și toxinele. Aveți nevoie de proteine pentru a digera și absorbi alte substanțe nutritive care vă mențin sănătoși. Există, de asemenea, dovezi că proteina poate schimba nivelurile bacteriilor „bune" care luptă împotriva bolilor în intestin. Nu aveți suficiente proteine? Boala nu trece.
Categoriile de risc
În general, oamenii mănâncă o suficientă cantitate de alimente care conțin proteine. Dar persoanele în vârstă și persoanele cu cancer ar putea avea probleme în a consuma cât mai multe proteine de care au nevoie. Malnutriția severă din cauza lipsei de proteine se numește Kwashiorkor. Este mai frecvent întâlnită în țările în curs de dezvoltare, mai ales la copii sau după un dezastru natural.
Dar sportivii?
Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat și consumați o dietă echilibrată, probabil că sunteți bine. Dar sportivii profesioniști cu programe de antrenament intens necesită mai multe proteine - cam de două ori mai mult decât persoana obișnuită sau aproximativ 0,5-1 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, și asta în fiecare zi. Nu exagerați, totuși. Prea multă proteină poate provoca și probleme, notează medicii nuriționiști de la WebMD.com.
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.