Alergarea în doze mici poate reduce riscul de deces: Studiu

Alergarea nu este bună doar pentru sănătatea și bunăstarea de zi cu zi a unei persoane, ci poate reduce riscurile unei morți precoce, au arătat noi cercetări.
A fi alergător - chiar unul casual - a fost asociat cu un risc de mortalitate cu 27% mai mic, potrivit unei metaanalize publicate în British Journal of Sports Medicine.
Revizuirea, care a analizat 14 studii care au inclus 232.149 de participanți, a constatat că alergarea a fost asociată și cu un risc cu 30% mai mic de moarte cardiovasculară și cu 23% cu un risc mai mic de deces prin cancer, notează ABCnews.
„Chiar și doze relativ mici de alergare îți pot îmbunătăți sănătatea", a spus Zeljko Pedisic, autorul principal al studiului și profesor asociat la Universitatea Victoria din Australia. „Dacă sunteți inactiv din punct de vedere fizic și nu aveți mult timp pentru exerciții fizice, alergarea ar putea fi doar activitatea potrivită pentru dvs."
Cercetătorii au descoperit că alergarea o dată pe săptămână, sau 50 de minute pe săptămână, a redus semnificativ riscul de deces al alergătorilor. Deoarece nu există date din studiile inițiale asupra persoanelor care au alergat mai puțin decât atât, cercetătorii nu au putut să stabilească dacă ar fi existat câștiguri similare pentru alergători mai sporadici.
Nivelurile mai mari de alergare, pe de altă parte, nu au fost neapărat asociate cu beneficii mai mari, au scris cercetătorii.
În special, frecvența și durata cercetătorilor care s-au dovedit a fi asociați cu o mortalitate îmbunătățită este mai mică decât cele 150 de minute de exercițiu săptămânal pe care Departamentul de Sănătate și Servicii Umane le recomandă în prezent americanilor.
Pedisic a spus că speră că studiul îi va încuraja pe cei care nu sunt activi fizic să devină astfel, motivând totodată alergătorii obișnuiți să continue antrenamentele.
Întrucât spațiile publice sigure și accesibile ar putea determina publicul să funcționeze sau să se exercite mai frecvent, Pedisic a adăugat că „descoperirile noastre pot fi utilizate și pentru a încuraja factorii de decizie să îmbunătățească infrastructura publică pentru funcționare".
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.