Alimentația antiinflamatoare: scutul împotriva demenței la persoanele cu risc cardiometabolic. Ce spun ultimele studii

Adoptarea unei diete bogate în nutrienți poate oferi mai mult decât o inimă sănătoasă.
Inflamația cronică, un tip de inflamație care persistă după rănire sau boală, este legată de diverse afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.
Aceste boli cardiometabolice, care sunt asociate cu un risc crescut de demență, sunt legate de inflamația cronică. Modelul alimentar occidental, caracterizat prin consumul ridicat de carne roșie, produse lactate bogate în grăsimi, cereale rafinate și alimente foarte procesate, a fost asociat cu markeri inflamatori mai mari în organism.
În schimb, modelele alimentare care conțin fructe, legume, cereale integrale, pește și leguminoase, precum dieta mediteraneană, tind să aibă markeri inflamatori mai mici.
Deși cercetătorii recunosc legătura dintre inflamație, bolile cardiometabolice și demență, ei au încă întrebări fără răspuns. De exemplu, dacă persoanele cu boli cardiometabolice urmează un model alimentar antiinflamator, acestea și-ar putea reduce riscul de demență, deși prezintă factori de risc preexistenți pentru demență.
Prin urmare, este esențial să se abordeze legătura dintre inflamație, bolile cardiometabolice și demență pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.
Foto: Freepik @master1305
Impactul regimului antiinflamator
Un studiu care a implicat 84 342 de participanți de la UK Biobank a constatat că o dietă antiinflamatoare poate reduce riscul de demență la persoanele cu boli cardiometabolice. Studiul a inclus participanți cu o vârstă medie de 64 de ani, dintre care jumătate erau femei. Informațiile demografice au inclus rasa, etnia, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială, statutul de fumător și activitatea fizică. Studiul a examinat, de asemenea, analizele de sânge pentru o genă care indică o predispoziție genetică la boala Alzheimer.
Informațiile privind regimul alimentar au fost colectate prin evaluări ale regimului alimentar timp de 24 de ore, administrate la momentul inițial și de până la patru ori pe parcursul a 18 luni. Evaluările au măsurat aportul de 206 alimente și 32 de băuturi, iar energia și aportul de nutrienți au fost calculate pe baza acestor evaluări. Scorurile indicelui inflamator dietetic (DII) au fost utilizate pentru a atribui un scor de efect inflamator alimentelor pe baza răspunsului lor inflamator.
Un subset de 8 917 participanți care nu prezentau boli neurologice au fost supuși unui RMN cerebral pentru a detecta modificările din creier în timpul perioadei de studiu. Rezultatele au arătat că participanții care au urmat un model alimentar antiinflamator aveau un volum semnificativ mai mare de materie cenușie în creier, indicând o neurodegenerare mai redusă, și hiperintensități semnificativ mai mici ale materiei albe, indicând leziuni vasculare mai reduse.
Aceste constatări se încadrează în cadrul inflamației, care sugerează că îmbătrânirea și dezvoltarea bolilor la persoanele în vârstă se datorează unor întreruperi în echilibrul normal al proceselor proinflamatorii și antiinflamatorii.
Aplicații practice
Cercetătorii au descoperit că dieta este un factor modificabil în prevenirea bolilor, chiar dacă aveți afecțiuni preexistente precum boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral care cresc riscul altor afecțiuni precum demența. Ritmul în care îmbătrâniți poate fi parțial sub controlul dumneavoastră, după cum se discută în articolele despre îmbătrânirea sănătoasă și sănătatea creierului.
Dieta MIND, care combină elemente ale dietei mediteraneene și ale dietei DASH, ajută la prevenirea sau încetinirea întârzierii neurodegenerative. În plus, stresul poate accelera procesul de îmbătrânire și poate afecta funcțiile cognitive, care pot fi influențate de somn și alimentație.
Studiul sugerează că, în cazul persoanelor cu boli cardiometabolice, riscul de a dezvolta demență a scăzut cu 31% atunci când au o dietă bogată în alimente antiinflamatoare, comparativ cu cele cu alimente proinflamatoare. Acest lucru subliniază importanța gestionării comportamentelor pe care le puteți controla, inclusiv ceea ce mâncați, cât de des vă mișcați corpul, cât de mult somn de calitate aveți și ce factori de stres permiteți în viața dumneavoastră.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.