Alimentele cu un conținut scăzut de proteine ar putea prelungi viața

Noile cercetări arată că limitarea alimentelor bogate în proteine, care conțin în mod natural niveluri ridicate de aminoacizi cu sulf, cum ar fi carnea, lactatele, nuci și soia, pot reduce riscul de...
"De zeci de ani s-a înțeles că dietele care restricționează aminoacizii cu sulf au fost benefice pentru longevitate la animale", a declarat John Richie, profesor de științe ale sănătății publice la Penn State College of Medicine, într-un comunicat, citează CNN.
„Acest studiu oferă primele dovezi epidemiologice că aportul excesiv de dietetică de aminoacizi de sulf poate fi legat de rezultatele bolilor cronice la om", a adăugat Richie.
Cercetări anterioare
În căutarea unei alte căi către fântâna tinereții, cercetătorii au explorat rolul metioninei și al cisteinei, doi dintre cei nouă aminoacizi esențiali ai corpului care conțin sulf.
În studiile efectuate pe animale, apare restricționarea alimentelor cu conținut ridicat de aminoacizi cu sulf dietetic, întârzie îmbătrânirea și creșterea vieții. Într-un studiu timpuriu la șobolani, limitarea metioninei cu 80% a crescut durata de viață a șobolanilor cu o medie de 43%. Cercetările de atunci au duplicat beneficiul respectiv.
Dar traducerea acelui rezultat uimitor pentru oameni ar fi dificil. Aminoacizii de sulf joacă roluri cheie în creștere, astfel limitând acele alimente la șobolani, create creaturi mai mici, care s-au întâmplat să trăiască mai mult cu mai puține boli.
Evident, nu este un scenariu bun pentru oameni.. Adesea, ceea ce funcționează cu animalele de laborator nu funcționează la oameni.
Cu toate acestea, într-o analiză a cercetărilor din 2018, Richie și echipa sa au descoperit că dietele la animale adulte au fost restricționate, adulții au obținut aceleași beneficii pentru sănătate, fără să fie nevoiți să se îngrijoreze de oprirea creșterii.
Acest lucru a dus la studiul actual, publicat luni în revista Lancet EClinical Medicine, care a examinat dietele și biomarkerii de sânge a mai mult de 11.000 de participanți colectați printr-un sondaj nutrițional al americanilor realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Mai mult decât dublul recomandat
O constatare: americanii par să mănânce de 2,5 ori mai mult decât cantitatea de aminoacizi cu sulf decât necesarul nutrițional estimat, a declarat co-autorul Xiang Gao, director al laboratorului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea Penn State.
"Mulți oameni din Statele Unite consumă o dietă bogată în carne și produse lactate", a spus Gao într-o declarație. "Prin urmare, nu este surprinzător că mulți depășesc necesarul mediu atunci când consideră că aceste alimente conțin cantități mai mari de aminoacizi cu sulf. "
În plus, aportul mai mare de aminoacizi de sulf a fost legat de un scor de risc mai mare al bolilor cardiovasculare. Nu este surprinzător, având în vedere că un aport mare de alimente grase, cum ar fi carnea roșie, lactatele și alte grăsimi sunt factori de risc cunoscuți pentru boli de inimă.
Toate acestea indică o nouă cale spre o viață mai lungă sau întăresc doar ceea ce știm deja despre obiceiurile noastre alimentare? Acest studiu a fost observațional, s-a bazat pe oamenii care își raportau obiceiurile alimentare și au capturat doar un moment în timp. Și nu a analizat greutatea, deși alte studii au confirmat o legătură între o dietă bazată pe plante și pierderea în greutate. Trebuie depusă multă muncă.
"Oamenii care mănâncă o mulțime de produse pe bază de plante, cum ar fi fructe și legume, vor consuma cantități mai mici de aminoacizi cu sulf", a spus Zhen Dong, autor principal al studiului și absolvent al Colegiului de Stat din Medicina Penn. "Aceste rezultate susțin o parte din beneficiile efecte asupra sănătății observate la cei care mănâncă vegan sau alte diete pe bază de plante. "
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima