Alimentele ultra-procesate, chipsurile și sucurile, pericol pentru inimă

Cu toții știm că alimentele precum chipsurile de cartofi și prăjiturile nu sunt o alegere tocmai sănătoasă, dar un nou studiu avertizează că aceste gustări pot fi extrem de periculoase pentru...
Cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au descoperit că alimentele ultraprocesate, cum ar fi sucurile și gustările sărate ambalate pot afecta grav sănătatea inimii, notează Healthline.
Cercetătorii au examinat rezultatele de la 13.446 de adulți, cu vârsta de 20 de ani și mai mari, care au completat o listă dietetică de 24 de ore și au răspuns la întrebări despre sănătatea lor cardiovasculară.
A fost numit Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), care a fost colectat între 2011 și 2016.
Ei au descoperit că pentru fiecare creștere de 5 la sută a caloriilor din alimentele ultra-procesate pe care le-a mâncat o persoană, a existat o scădere corespunzătoare a stării generale de sănătate cardiovasculară.
În plus, cercetătorii au descoperit că adulții care au consumat aproximativ 70 la sută din caloriile lor din alimente ultra-procesate aveau dublată probabilitatea de a avea o sănătate cardiovasculară „ideală", comparativ cu persoanele care au consumat 40% sau mai puțin din caloriile lor din alimente ultraprocesate.
Printre alimentele periculoase se numără cele bogate în substanțe precum grăsimile, amidonul, grăsimile hidrogenate, zahărul adăugat, amidonul modificat și alți compuși.
Conțin arome, culori sau emulgatori artificiali.
CDC a spus că produsele alimentare ultra-procesate reprezintă mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unei persoane americane.
Băuturi răcoritoare, gustări sărate ambalate, prăjituri, prăjituri și crochete de pui sunt câteva exemple.
„Dietele sănătoase joacă un rol important în menținerea unei inimi sănătoase și a vaselor de sânge", a spus Zefeng Zhang, MD, doctor, un epidemiolog la CDC, într-un comunicat de presă. „Mâncarea alimentelor ultra-procesate adesea afișează alimente mai sănătoase, bogate în nutrienți, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, care sunt puternic legate de o bună sănătate a inimii."
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.