
Alimentele ultraprocesate sunt cunoscute pentru că sunt nesănătoase și duc la diferite boli sau îngrașă. Un nou studiu confirmă aceată teorie.
Consumul alimentelor ultraprocesate - cum ar fi gustări ambalate, cereale și băuturi îndulcite cu zahăr, supe la plic etc - poate produce o predispoziție la boli de inimă și moarte timpurie, sugerează două noi studii. Ambele au fost publicate în The BMJ.
Primul studiu a urmărit peste 105.000 de adulți, pentru mai bine de cinci ani. Cercetătorii au descoperit că atunci când a crescut consumul de alimente ultraprocesate cu 10%, a crescut și riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau ale evenimente cardiovasculare grave cu 12%.
Risc de deces cu 62% mai mare
Cel de-al doilea studiu a urmărit aproape 20.000 de persoane pe o medie de 10 ani. Persoanele care au mâncat mai mult de patru porții de alimente ultraprocesate zilnic aveau un risc cu 62% mai mare de a muri (din orice cauze) în comparație cu cele care au mâncat doar două porții pe zi.
„Aceste studii nu dovedesc că consumul de alimente ultraprocesate explică rezultatele. Dar alimentele ultra-procesate nu sunt doar pline de grăsimi, zahăr, sare și calorii.
De asemenea, sunt sărace în fibre, vitamine și minerale care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Conservanții și alți aditivi din alimentele ultra-procesate ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, prediabet și inflamații, toate acestea fiind greu pentru inimă”, arată specialițștii de la Harvard Medical School.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-